ABD'nin tutumunda ne yatıyor? 'Türkiye, Suriye’de daha derine inerse…'

ABD, Cerablus’ta Türk tankının vurulmasından sonra Türkiye’den gelen hava desteği talebine karşılık vermemesi tartışmaları da beraberinde getirdi. Peki, ABD’nin bu tutumunun altında ne yatıyor?

Türkiye, Cerablus’a yönelik yürüttüğü operasyon kapsamında 30 Ağustos’ta DAEŞ tarafından Türk tankının vurulması ve ÖSO birliklerinin ateş çemberine alınmaları üzerine ABD’nin  öncülüğünde Suriye’de operasyonel faaliyetlerine devam eden ve İncirlik Üssü’nde konuşlu koalisyon güçlerinden destek istedi. Türkiye, desteğin gelmesi için 1 saat bekledikten sonra kendi savaş uçaklarını kaldırarak bölgeye yönlendirdi. ABD öncülüğündeki koalisyon güçleri ise bölgeyi yardım isteğinden 3 saat sonra bombaladı.

Peki ABD’nin bu tutumunun atında ne yatıyor? ABD, Fırat Kalkanı operasyonuna karşı mı?

ABD’nin Fırat Kalkanı operasyonuna karşı olduğunu ifade eden Çankaya Üniversitesi Uluslararası Ticaret Bölümü Başkanı Prof. Dr. Mahir Nakip, Türkiye ve ABD’nin bölgede ortak bir hedefinin olmadığını söyledi.

Prof. Dr. Mahir Nakip

Prof. Nakip, ABD’nin Cerablus operasyonuna ilişkin tutumunu AjansHaber’e değerlendirdi.

‘ABD VE TÜRKİYE’NİN BÖLGEDEKİ HEDEFLERİ FARKLI’

ABD’nin Fırat Kalkanı operasyonuna isteksiz olduğu bellidir. Türkiye  ve ABD’nin ortak bir hedefi yok. ABD’nin hedefi açıkça bölgeyi IŞİD’den uzaklaştırmak Kürtlere yani PYD vermektir. Türkiye’nin amacı bunun tam tersidir. Suriye’nin toprak bütünlüğünü korumak amacıyla kendisine tehdit oluşturabilecek her tehditti oradan temizlemektir.  Her ne kadar İncirlik, NATO Üssü olarak her iki ülkenin kararı doğrultusunda hareket ediyorsa da ABD bu konuda ayak sürtüyor. ABD’nin ne Türkiye’yi kaybetmek istediğini ne de oradaki projesinden vazgeçmek istediğini gösteriyor.

‘DERİN DİPLOMASİ VE GEÇMİŞE DAYALI İŞ BİRLİĞİ’

Fırat Kalkanı operasyonu devam ettikçe ABD’yle bazı sorunlar yaşayacaktır. Türkiye ve ABD’nin derin diplomasi ve geçişe dayanan iş birliği vardır. İki ülkenin aralarının bozulacağını zannetmiyorum. Cerablus’da Türkiye’nin istediği hava desteğinin geciktirilmesi gibi süreçler yaşanacaktır.

‘TÜRKİYE ÇOK DERİNE İNERSE SADECE ABD’YLE DEĞİL, RUSYA’YLA DA ARASI BOZULACAK’

İleri ki günler birçok şeyi ortaya koyacaktır. TSK’nın ne kadar orada kalacağı, Azez ve Cerablus arasındaki mesafeden bahsediyoruz, bir de bu işin derinliği vardır. Operasyon ne kadar bir derinliğe kadar inecek. TSK’nın çok içerlere gireceğini ben düşünmüyorum. Sadece ABD’yle değil, Rusya’yla da ilişkilerimiz bozulacaktır.

GÜVENLİ BÖLGEDE HALK FAKTÖRÜ

Türkiye’ye göç etmiş insanların özelliklede genç bireylerin bu bölgelere yerleştirilmesi gerekiyor. Bu süreç  sadece askeri boyutuyla değil, sosyo-kültürel boyutuyla da ele alınmalıdır. Ticari ve sosyal hayatın tekrardan canlandırılması için Türkiye’den oraya bir dönüşün yapılması gerekiyor. TSK’nın çekilmesi sonucunda ÖSO savunma gücünü de kurar, halk da yerleşip sosyal ve ticari hayatı yeniden inşa edebilirse orası güvenli bölge olarak kalabilir.

YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haberlerin tüm hakları AjansHaber’e aittir. Kaynak gösterilmeden kullanılamaz. AjansHaber tarafından üretilen haberlerin kaynak gösterilmeden kullanılması, 5846 Sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu’nun 36 ve 37. maddesine aykırıdır ve suç teşkil etmektedir. Ayrıca internet ortamında yapılan yayınların düzenlenmesi ile ilgili olarak 4 Mayıs 2007 tarihinde kabul edilen 5651 sayılı internet yasasına göre de bu durum cezai işlem gerektirmektedir.

Yorumlar