ABD’den İsrail’e ‘işgale son ver’ çağrısı!

ABD Başkanı Barack Obama’nın BM Genel Kurulu’ndaki konuşmasında ‘ İsrail, Filistin topraklarını sonsuza kadar işgal edemeyeceğini anlamalı’ ifadesi büyük yankı uyandırdı. Bugüne kadar bölgede İsrail’e destek veren ABD’nin bu söylemi ne kadar gerçekçi?

Recep DEMİRCAN/ AjansHaber

ABD’nin New York şehrindeki BM Genel Kurulu’na son kez ABD başkanı olarak katılan ABD Başkanı Barack Obama, konuşmasında İsrail’e yönelik ‘ İsrailliler kalıcı olarak Filistinlilerin topraklarını işgal edip yerleşim kuramayacaklarını anlamalı’ ifadesini kullanarak ‘işgale son ver’ çağrısında bulundu.  Bu çağrı hem ABD hem de İsrail tarafında büyük yankı uyandırdı.

ABD başkanlık seçimlerine az bir süre kalması ve İsrail-ABD arasında 10 yılı kapsayan 38 milyar dolarlık askeri anlaşma sonrasında Obama’dan bu tarz bir açıklamanın gelmesi uzmanlar tarafından samimi ve gerçekçi bulunmadı.

Peki, Obama’nın İsrail’e işgale son ver çağrısı ne kadar gerçekçi? Uluslararası Strateji ve Güvenlik Araştırmaları Merkezi  (USGAM) Başkanı ve Gazi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bölümler Fakültesi Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Seyfettin Erol, ABD’nin İsrail’le yaptığı askeri anlaşmaya dikkat çekerek çağırıyı ‘samimi ve gerçekçi’ bulmadığını söyledi.

Prof. Dr. Mehmet Seyfettin Erol

‘OBAMA’NIN ÇIKIŞI BİR SÜRPRİZİ DEĞİL’

ABD ve BM’nin uzun süredir İsrail’in izlediği yerleşim ve işgal politikasına karşı takındığı ikircikli tavır ortada. ABD, İsrail’in kendi politikalarını engelleyici veya zorlayıcı tavrını zaman zaman gündeme getiriyor. Obama’nın bu çıkışı ne bir ilk ne bir sürpriz.  Bu konu ABD ve İsrail bağlamında uzun süredir varlığını gösteren bir tartışma mevzusudur. 

‘ABD GERÇEKÇİ OLSAYDI ASKERİ ANLAŞMAYI VETO EDERDİ’

ABD Başkanı Obama’nın ‘İsrail’e işgale son ver’ çağrısını samimi bulmuyorum. Eğer ABD, Ortadoğu veya İsrail-Filistin barışını arzu ediyorsa, İsrail’e 10 yılı kapsayan bir askeri yardımı veto etmesi gerekiyordu. Bu askeri anlaşma ABD’nin İsrail’in 10 yıl içerisinde uygulayacağı politikalara onay vermesinden başka bir anlam taşımıyor.   Dolayısıyla 10 yıl ve 38 milyar dolarlık askeri yardım anlaşması, ABD’nin söylem ve eylem tarzında bir kez daha tutarsız kılıyor.

‘İSRAİL VAAT EDİLMİŞ TOPRAKLAR PROJESİNİ GERÇEKLEŞTİRMEK İSTİYOR’

Obama tarafından İsrail’e yapılan çağrı kendi içerisinde de bir tutarsızlık içeriyor. İsrail’in hem kuruluş süreci hem de var oluş felsefi ve hedeflerine bakıldığında; İsrail’e ilk başta vaat edilen yerde kalınması söyleniyor ama İsrail, ülke bayraklarında da görüldüğü üzere vaat edilmiş topraklar projesini gerçekleştirmek istiyor. ABD, İsrail’i şu anki toprakları içerisinde tutamayacağını biliyor. Bu yüzden İsrail’e yapılan çağrı gerçekliğini yitiriyor. ABD’nin iç dinamikleri tarafından Yahudi lobisi ABD’de yeri geldiğinde yönetimler, liderler değiştirilir ama İsrail bu hedefinden vazgeçmez. Obama, görevi bırakmasına az bir süre kaldığı için bunu söylüyor olabilir ama bu gerçek anlamda İsrail’den karşılık bulmaz.

ABD, bu söylemi İslam dünyası karşısında son dönemdeki Ortadoğu politikaları kapsamında rahatlatmak için söylemiş de olabilir. Bunu da sık sık yapıyor.

‘ABD’NİN HİÇBİR YAPTIRIM GÜCÜ YOK’

ABD’nin samimi, güven ve yaptırım gücü bağlamında hiçbir yaptırım gücü yok. Bu güçlerden mahkum olduğu için bu söylemini gerçekleştirmesi taraflar nezdinde pek mümkün değil.

YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haberlerin tüm hakları AjansHaber’e aittir. Kaynak gösterilmeden kullanılamaz. AjansHaber tarafından üretilen haberlerin kaynak gösterilmeden kullanılması, 5846 Sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu’nun 36 ve 37. maddesine aykırıdır ve suç teşkil etmektedir. Ayrıca internet ortamında yapılan yayınların düzenlenmesi ile ilgili olarak 4 Mayıs 2007 tarihinde kabul edilen 5651 sayılı internet yasasına göre de bu durum cezai işlem gerektirmektedir.

Yorumlar