ABD'de Türk iş adamı Köprülü'ye "Ellis Adası Şeref Madalyası"

Ulusal Etnik Koalisyonunca 1986 yılından bu yana verilen madalya ödülüne bu sene, ABD'de yaşayan Türk iş adamı Köprülü de layık görüldü.

ABD'de geleneksel olarak verilen "Ellis Adası Şeref Madalyası" ödülünü alanlar arasında bu yıl Türk iş adamı Murat Köprülü de yer aldı.

"ABD'ye ve atalarına bağlı seçkin yabancı kökenli Amerikan vatandaşları"na her yıl verilen geleneksel "Ellis Adası Şeref Madalyası" ödülleri sahiplerini buldu. New York'ta yaşayan Köprülü de bu sene ödüle layık görüldü.

Ulusal Etnik Koalisyonu (National Ethnic Coalition of Organizations: NECO) tarafından 1986 yılından bu yana verilen ödül, bugüne kadar aralarında eski ABD başkanlarının da olduğu 2 bine yakın kişiye verildi.

Bu yıl ödüle layık görülen isimler arasında PepsiCo'nun CEO'su Hindistan asıllı Indra Nooyi, Nobel Barış Ödülü sahibi Pakistan asıllı Malala Yousafzai ve Mikrobiyoloji Profesörü Fransız asıllı Emmanuelle Marie Charpentier ile Türkiye kökenli Darüşşafaka'nın kurucu bağışçılarından Fikret Yüksel'in kızı ve Fikret Yüksel Vakfı Başkanı Susan Burchard ile Kurken Bey-Berk International'ın kurucusu Kurken Berksanlar da bulunuyor.

NECO tarafından verilen ödülün kriteri ise adayların atalarına ve köklerine bağlılığını bırakmadan Amerikan vatandaşlığını özümsemeleri olarak biliniyor.

Ödül alanlar için Manhattan'daki Ritz Carton Hotel'de özel bir resepsiyon verildi. Daha sonra vapurlarla gidilen Ellis Adası'nda özel törenler düzenlendi.

ABD'ye 1891'den 1954 yılına kadar bazı ülkelerden gemiyle gelen göçmenlerin ilk ayak bastığı yer olan Ellis Adası'nda askeri ağırlıklı gerçekleştirilen törenlerin ardından göçmenlerin ağırlandığı bugün müze olarak kullanılan tarihi mekanda özel bir yemek verildi. Ellis Adası'ndaki törenler, Özgürlük Heykeli'nin önünde gerçekleştirilen havai fişek gösterileriyle sona erdi.

Amerikan kara, deniz ve hava kuvvetlerinin bandolarının özel gösteri yaptığı geceye 700 dolayında davetli katıldı.

ÖDÜL ALANLAR ARASINDA ABD ESKİ BAŞKANLARI DA VAR

Daha önce ödül alan ünlü Amerikalılar arasında Gerald Ford, Richard Nixon, Ronald Reagan, Jimmy Carter, George Bush ve Bill Clinton gibi başkanların yanı sıra Muhammed Ali, Rosa Park ve Frank Sinatra, Norman Schwarzkopf, Colin Powell, John McCain, Rudolph Giuliani, Tom Brokaw, Barbara Walters, Mike Wallace, Quincy Jones, Bob Hope, Lee Iacocca, Jane Seymour, Gloria Estefan, Brooke Shields, Jane Seymour, Dr. Michael E. DeBakey ile Elie Wiesel de yer alıyor.

ABD'nin ünlü jinekolog ve laparoskopi uzmanlarından Dr. Tamer Seçkin ve ABD doğumlu ünlü Türk kalp cerrahi Dr. Mehmet Öz ile ABD'de yaşayan Türk iş adamları Ergun Kırlıkovalı ve Haldun Tashman da daha önce bu ödülü alan Türkler arasında bulunuyor.

Ellis Adası 1891 yılından itibaren 20 milyon göçmenin ülkelerindeki baskıdan, kast sisteminden kurtuldukları veya savaşlardan kaçanların umutlarını "Yeni Kıta"da aradıkları yeni bir başlangıcın ilk adresi oldu. 1954'te kapatılan Ellis Adası daha sonra ABD Başkanı Lyndon Johnson tarafından ulusal anıt olarak ilan edildi.

Bugün müze olarak hizmet veren Ellis Adası, hemen yanında bulunan Özgürlük Heykeli ile New York'ta turistlerin en fazla ziyaret ettiği yerler arasında geliyor.

Yorumlar