ABD'de ne yaşanıyor, sonuçları ne olacak?

ABD’de 2 siyahinin polis tarafından öldürülmesinin ardından intikam için 5 polisin öldürülmesi ile ülkede gerilim devam ediyor. Protestolar tüm ülkeye yayılırken beyazların da silahlandığı haberleri geliyor.

ABD'nin Louisiana Eyaleti'nde siyahi bir kişinin polis tarafından öldürülmesine yönelik protestolar devam ederken, Minesota Eyaleti'nden de benzer bir haber gelmesi siyahiler için bardağı taşıran don damla oldu.  Protestolar 10’dan fazla eyalete yayıldı.

Tüm ülkede öldürülen siyahiler için protestolar devam ederken Dallas’ta Micah Johnson’un özellikle ‘beyaz polisleri’ hedef alarak 5 polisi öldürmesi olayları farklı boyutlara taşıdı. Olayları manşetlerine taşıyan ABD medyası ise ‘Pusu’ ve ‘iç savaş’ başlıklarıyla gerilimi artırdı. ABD’de bireysel eylemler olarak yorumlanan olayların terör eylemleri veya davranışlarına dönüşmesinden korkuluyor.

Namık Kemal Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ensar Nişancı, “Gerçekleşen eylemin daha geniş bir çerçevede değerlendirilmesi gerekiyor.  ABD’de Donald Trump’la birlikte yabancı düşmanlığı giderek güçleniyor. Bu olay ABD’deki yabancı karşıtlığını ve islamofobiyide güçlendirecek ırkçı bir olaydır. Eğer olayların temsiliyeti  gruplara verilirse ırkçılık üzerinden değerlendirdiklerimiz terörist faaliyetine döner.  11 Eylül travması ABD’yi sarmaya başlar ve çok büyük tehdit haline gelir.”  ifadelerini kullandı.

TERÖRİST EYLEM Mİ BİREYSEL EYLEM Mİ?

ABD gerçekleşen olayların bir terörist mi yoksa ırkçı bir eylem mi olduğu çok önemlidir. Dünya’da terörist eylemler arttı. İstanbul, Paris, Suudi Arabistan’da gerçekleşen eylemler niye oluyor diye düşünmek lazım . ABD’de gerçekleşen eylemeler bir terörist eylem değil. Bunu bir grup gerçekleştirmiyor. Bireysel eylem yönünde değerlendirmek gerekiyor. Terörist bir eylem olmasa da gelen ilk verilere göre bireysel eylemi işaret etse de bunu aşan bir durum var.

Prof. Dr. Ensar Nişancı

“ÖLDÜRÜLENLERİN POLİS OLMASI ÖNEMLİ”

Gerçekleşen eylemin daha geniş bir çerçevede değerlendirilmesi gerekiyor.  2 siyahi gencin polis tarafından öldürülmesi sonucunda başlayan bir eylem var. Öldürenlerin polis olması önemli. Bugüne kadar polisin müdahalesi sonucu bir çok siyahi genç katledildi. Siyahilerin ilk defa bu kadar fazla tepkileriyle karşı karşıyayız.

“BU OLAY YABANCI KARŞITLIĞI VE İSLAMOFOBİYİ GÜÇLENDİRECEK”

ABD’de Donald Trump’la birlikte yabancı düşmanlığı giderek güçleniyor. Dünyada ilk başta yabancı düşmanlığı sonrasında islamofobi gerçekleşti.  ABD’de İslomofobi’nin yanı sıra yerleşik olan yabancı karşıtlığıyla karşı karşıyayız.  Bu olay ABD’deki yabancı karşıtlığını ve İslamofobiyide güçlendirecek ırkçı bir olaydır. Olayları nereye varacağını bize medyada ve entelektüel kesimde nasıl yorumlanacağı gösterecektir. 

“TEMSİL ÜZERİNE YÜKLENMESİ ÇATIŞMALARI GÜÇLENDİRECEK”

Öldürülen polislerin arasında siyahi var mı yok mu? Bu çok önemli. Eğer bu durum temsil üzerine yüklenirse ABD köklü bir geçmişi olan ırkçı çatışmaları güçlendirecek durumu arz edecektir. Bu eylem ırklar ve temsiliyetler üzerinden değil de kişiler üzerinden değerlendirecekse gerilimin düşmesini bekleyebiliriz. Birinci seçeneği yapmak daha kolay olacaktır. Olayların doğal seyrini anlatıyor. ABD, çok ciddi sosyal durumlar karşı karşıyadır. Aktivistler, akademisyenle ve medya sağ duyulu yaklaşmaz, Trump gibi kişiler güçlenirse ABD’yi daha büyük olaylar bekliyor.

“LİBERALİZMDEN UZAKLAŞILIRSA ABD İÇİN BİR YIKIM OLUR

Eğer olayların temsiliyeti  gruplara verilirse ırkçılık üzerinden değerlendirdiklerimiz terörist faaliyetine döner.  11 Eylül travması ABD’yi sarmaya başlar ve çok büyük tehdit haline gelir. ABD’nin temelinde Liberalizm yatmakta ve bundan uzaklaşılırsa ABD için bir yıkım olur. Temsiliyetler medyada yükleniyor ve olay kangrene dönüşür.

“OBAMA’DAN SONRA GELECEK KİŞİNİN TAVRI ÖNEMLİ”

Bir siyahi olarak Obama’nın tavrı çok önemli. Obama hükümeti bunu nasıl değerlendirecek? Ana akım meydanın takınacağı tavır önemlilik arz ediyor. Siyahiler bu durumu güvenlik tedbiri mi yoksa ırkçılık saldırısı olacak mı görecek? Önemli diğer bir konu Obama’dan sonra gelecek kişini takınacağı tavırdır. Trump gibi biri gelirse ABD için ölümcül olur.

YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haberlerin tüm hakları AjansHaber’e aittir. Kaynak gösterilmeden kullanılamaz. AjansHaber tarafından üretilen haberlerin kaynak gösterilmeden kullanılması, 5846 Sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu’nun 36 ve 37. maddesine aykırıdır ve suç teşkil etmektedir. Ayrıca internet ortamında yapılan yayınların düzenlenmesi ile ilgili olarak 4 Mayıs 2007 tarihinde kabul edilen 5651 sayılı internet yasasına göre de bu durum cezai işlem gerektirmektedir.

Yorumlar