ABD ve Çin arasında ticaret savaşı resmen başladı

ABD, Çin’den ithal edilen 34 milyar dolar değerindeki 800 kadar ürüne yüzde 25 ek gümrük vergisi getirirken, Pekin de 545 ürünle karşılık verdi. Bu durumda ABD ve Çin arasında ticari savaş resmen başlamış oldu.

19 trilyon dolarlık ABD ile 11 trilyon dolarlık ekonomik güce sahip Çin arasındaki ticaret savaşı, dün itibariyle resmen başladı. ABD yönetimi, Çin’den ithal edilen 34 milyar dolar değerindeki 800’den fazla ürüne yüzde 25 ek gümrük vergisini uygulamaya koydu. Bu gelişme, iki devin ekonomik rekabetinin çok ötesinde, küresel sistemin geleceğini ve temellerini sarsacak topyekün bir güç mücadelesinin ilk adımı olarak gösteriliyor.

YÜZDE 25 VERGİ İLE KARŞILIK

Bu hamleye karşılık Pekin yönetimi, ABD'den ithal 34 milyar dolar tutarında otomobil ve tarım ürününe yüzde 25 vergi getiriyor. Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hu Çunhua, tarifelerin anında uygulanacağını açıklarken; China Daily gazetesi 545 üründen alınacak verginin dün yürürlüğe girdiğini bildirdi. Öte yandan, AB ve İran’ın ABD ile mücadelesi de küresel krizi derinleştiriyor.

TİCARETİN MALİYETİ ARTACAK

Önceki günlerde 33 ülkeden ABD’ye karşı gümrük misillemesi kararının gelmesi sonrasında, küresel ticaretteki maliyet artışının etiketlere yansımasından endişe ediliyor. Kısacası, güç mücadelesinin maliyetine tüm tüketiciler katlanacak. Fillerin savaşında olan yine çimenlere olacak.

Yapay zekada açık ara önde olan ABD, son yıllarda avantajını Çin’e karşı kaybetmeye başladı. Çin’deki Amerikan şirketlerinin teknoloji transferi, Trump’ın kabusu olmuş durumda. Pekin yönetimi, ‘Çin Malı 2025’ projesiyle tüm sektörlerde teknolojiyi güncelleyerek bu uçurumu kapatmaya kararlı.

''TEK YOL TEK KUŞAK PROJESİ''

Pekin’den Londra’ya uzanan ‘Tek yol, tek kuşak projesi’ de ülkenin küresel ticarette tüm köşeleri tuttuğunun en önemli kanıtı. Birçok ekonomiste göre, Trump’ın gümrük vergisi ısrarının arka planında, rakibinin önlenemez yükselişi yatıyor. İki ülkenin ticareti incelendiğinde Çin, kısa vadede daha kötü etkilenecek taraf olarak gösteriliyor. Ancak ülke ekonomilerinin birbirine bağlı olması nedeniyle uzmanlar, ABD’nin de orta vadede süreçten daha zararlı çıkacağı görüşünde. Amerikalı şirketler, Çin’den aldığı ara madde ve yarı mamul maddeleri işleyip başka ülkelere sattığı için bu tedbirler, en çok üreticileri etkileyecek.

ÇİN'İN İHRACATI 2,6 TRİLYON DOLAR

Dünyanın ikinci büyük ekonomisi olan Çin'in ticaret fazlası da geçen yıl yaklaşık 443 milyar dolar oldu. Asya devinin 2017’de ABD aleyhine verdiği ticaret fazlası yüzde 8 artarak 275 milyar dolara ulaştı. Söz konusu rakam, toplam dış ticaret fazlasının yüzde 62'sine denk geldi. Çin Gümrük Genel İdaresi’nin, verilerine göre, ülkenin ihracatı geçen yıl 2,6 trilyon dolara ulaştı. İthalatı da yüzde 15,9 artarak 1,8 trilyon dolar oldu.

TİCARİ SAVAŞIN KRONOLOJİSİ

* 16 Şubat: ABD Ticaret Bakanlığı, çelik ithalatına yüzde 24, alüminyum ithalatına yüzde 7,7 ek gümrük vergisi getirilmesini tavsiye etti.
* 22 Mart: Çin, ABD’den ithal edilen 3 milyar dolar değerindeki mallara ek gümrük vergisi uygulayacağını açıkladı. ABD Başkanı Donald Trump, aynı gün Çin’den ithal edilen ürünlere yönelik 60 milyar dolarlık ek gümrük vergisine yönelik planı duyurdu.
* 2 Nisan: Çin, ABD’den ithal edilen 128 ürüne yüzde 25 ek gümrük vergisi uygulayacağını açıkladı.
* 3 Nisan: ABD, 50 milyar dolarlık Çin malına yeni gümrük vergileri uygulanması öneride bulundu.
* 4 Nisan: Çin, buna karşılık olarak ABD’den ithal edilen 50 milyar dolar tutarındaki ürünlere ek gümrük vergileri konulmasını önerdi.
* 5 Nisan: ABD Başkanı Trump, 100 milyar dolar değerindeki Çin malına ek gümrük vergi düşündüğünü açıkladı.
* 15 Nisan: Trump, Çin’den ithal edilen 34 milyar dolar değerindeki ürünlerin 6 Temmuz 2018’den itibaren yüzde 25 ek gümrük vergisine tabi tutulacağını söyledi. Çin aynı gün yeni vergilere ABD’den ithal edilen tarım ve sanayi ürünlerine uygulanacak yeni ek vergileriyle karşılık vereceğini açıkladı.
* 6 Temmuz: ABD ve Çin’in daha önceden duyurduğu ek gümrük vergileri, karşılıklı olarak yürürlüğe girdi.

Yorumlar