“ABD, sağ eli kırılınca (FETÖ) sol elini güçlendirmek zorunda kaldı”

Suriye'de Türkiye'nin de stratejik önem verdiği ve Fırat'ın batısında bulunan Menbiç, YPG'nin de aralarında bulunduğu Suriye Demokratik Güçleri'nce IŞİD'den temizlendi. Bundan sonra bölgede neler yaşanacağı dikkatle takip ediliyor.

YPG ve Suriye Demokratik Güçleri,  Türkiye’nin kırmızı çizgisi olarak gördüğü Fırat’ın Batısı’nda yer alan Münbiç’i ele geçirdi. Bölge IŞİD’den temizlendi ancak şimdi de Türkiye için YPG varlığı sorun teşkil ediyor. Bölgede bu gelişme konuşulurken Başbakan Binali Yıldırım’ın Suriye konusunda “6 ay içinde Suriye'de gelişmeler yaşarsak şaşırmayın” sözleri de dikkat çekmişti. Türkiye’nin Rusya barışından sonra bölgede nasıl bir politika şekilleneceği ve bunun gerek Türkiye gerekse bölge açısından ne gibi sonuçlar doğuracağı merak ediliyor.

Suriye’de yaşanan son gelişmeleri AjansHaber’e değerlendiren Namık Kemal Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ensar Nişancı, yaşananların büyük bir değişimin habercisi olduğunu belirterek Başbakan Binali Yıldırım’ın sözlerinin Esad’ın gitmesiyle alakalı olduğunu söyledi.

Menbiç’te yaşananlar için “Sağ eli (FETÖ) kırılan ABD, sol elini (PYD) güçlendiriyor” diyen Nişancı, AjansHaber’e şu değerlendirmelerde bulundu:

“BU NEYİN HAREKETİDİR?”

Hem Suriye içindeki dengelerde hem de Suriye dışında bölgesel aktörlerdeki dengelerde önemli değişiklikler söz konusu. Buraya ikili ilişkileri de dahil edebiliriz.  Suriye’de yaşananlara baktığımızda ‘Bu neyin hareketidir?’ diye sormak lazım. Burada bölgedeki değişmelerin hem Suriye için hem de Suriye dışındaki değişimleri özellikle dikkate almak gerekiyor. Bunlardan bir tanesi Türkiye-Rusya yakınlaşması.

Prof. Dr. Ensar Nişancı

RUSYA-TÜRKİYE YAKINLAŞMASININ NEDENİ…

Rusya, Amerika’nın teşviği ile Suriye’ye girdi ancak ABD ile Rusya’nın stratejik hedefleri aynı değildi. Rusya, Suriye’ye girdiğinde aslında onun hayal ettiğinden çok daha farklı bir manzaranın olduğuna şahitlik etti. Sonuç almasının çok zor olduğunu, stratejik hedefleri ile ekonomik-siyasal maliyetlerinin çok yüksek olacağını gördü. Türkiye ile de çok önemli bir krizin eşiğine gelindi. Rusya bunun çok ağır olduğunu görünce Türkiye ile yakınlaştı. Bu yakınlaşma bölgedeki dengelerin değiştiği anlamına geliyor. Aynı zamanda İran da Türkiye’ye yakınlaşma isteklerini dile getirdi. Buradan da bakıldığında dış aktörler konusunda ciddi bir değişiklik var.

“ABD, SAĞ ELİ KIRILINCA (FETÖ) SOL ELİNİ GÜÇLENDİRMEK ZORUNDA KALDI”

Türkiye’de 15 Temmuz süreci sonrasında ortaya çıkan manzara ve ABD’nin örtülü operasyonda en önemli, sağ elinin kırılması önemli bir darbe oldu. Bu nedenle Amerika sol elini güçlendirmek zorunda. Bu da tabii ki PKK/PYD uzantıları üzerinden yapacakları… Amerika oradaki varlığını daha güçlü hale getirmek adına, sembolik de olsa bir mesaj vermek adına, Mümbiç’i PYD ve uzantılarına bir anlamda hediye etmiş oldu.

SURİYE’DE YAŞANAN İÇ DİNAMİKLER

Suriye’nin içinde muhalefet birleşti, yakınlaşma bölge içinde de gerçekleşiyor. Bu Halep üzerindeki Esed etkisinin kırılmasında etkili oldu. Bugünlerde Halep’in tamamen ele geçirilmesi üzerine ciddi bir hazırlık var, sonuçlarını yakından göreceğiz. Bence buna ön almaya yönelik psikolojik bir savaş ve kararlılık açısından da PYD’nin oradaki hareketlerini değerlendirmek gerekir.

BAŞBAKAN’IN ‘6 AY’ AÇIKLAMASI NE MESAJLAR VERİYOR?

Başbakan’ın açıklamalar, Rusya ile Türkiye’nin yakınlaşması, İran’ın Suriye’deki manzarayı görmüş olması, PKK ile Türkiye’nin mücadelelerine engel olan unsurların ortadan kaldırılmış olması bölgedeki stratejik haritayı değiştiriyor. Bu bakımdan Rusya’nın Esed’den vazgeçme ihtimali çok yüksek. 6 ay içerisinde Esed gidebilir. Bu mesajı alabiliriz. Bence Başbakan’ın en net ifade etmek istediği şey bu. Rusya ile Türkiye arasında uyum arayışları olacaktır. İran için ise Esed vazgeçilmez bir aktör. Burada İran’ın nasıl pozisyon alacağına, ne kadar riske gireceğine bakmak gerek.

“ESED’İN GİTMESİ İLE DE BÖLGEDE ÇOK ŞEYLER DEĞİŞMEZ”

Esed’in gitmesi ile de bölgede çok şeylerin değişeceği kanaatinde değilim. Suriye’de artık krizin tırmanma aşamasından çözüm aşamasına doğru gittiğimiz görüyorum. Yeni tabloyu daha net görmek gerekiyor. Bölgedeki denklem değişmeye başlıyor. Yeni ittifaklar var, yeni arayışlar var. ÖSO açısından , Türkiye-Rusya ilişkileri açısından, Türkiye’deki iç dengelerin değişmesi anlamında, Kürt halkının 15 Temmuz sonrasında alacağı pozisyonu dikkate alacağınız vakit bence bölgede köklü değişimler yaşanıyor.

YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haberlerin tüm hakları AjansHaber’e aittir. Kaynak gösterilmeden kullanılamaz. AjansHaber tarafından üretilen haberlerin kaynak gösterilmeden kullanılması, 5846 Sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu’nun 36 ve 37. maddesine aykırıdır ve suç teşkil etmektedir. Ayrıca internet ortamında yapılan yayınların düzenlenmesi ile ilgili olarak 4 Mayıs 2007 tarihinde kabul edilen 5651 sayılı internet yasasına göre de bu durum cezai işlem gerektirmektedir.

Yorumlar