ABD, Terör örgütü lideri Fetullah Gülen’i iade eder mi?

15 Temmuz darbe girişiminin ardından ABD ve Türkiye arasında ‘Gülen’in iadesi’ diyalog süreci başladı.

15 Temmuz darbe girişiminin ardından Türkiye ve ABD arasında Fetullah Gülen’in iadesini için diyalog süreci başladı, Türkiye, ABD'den Gülen'in iadesini istedi. Bu konuda iddianame ABD’ye gönderildi ve ABD’nin inceleme süreci bekleniyor. İki taraftan da konuyla ilgili olarak açıklamalar gelirken henüz net bir tablo ortaya çıkmadı.

Peki, Türkiye ve ABD ilişkileri bu konudan nasıl etkilenir? ABD, Fethullah Gülen’i iade eder mi?

AjansHaber’e konu hakkında değerlendirmelerde bulunan Uluslararası Stratejik Araştırmalar Kurumu araştırmacısı Hasan Selim Özertem, Türkiye’nin sunduklarının ABD tarafından yeterli olup olmadığına bakılacağını belirterek iki ülke ilişkileri konusunda da değerlendirmelerde bulundu.

Hasan Selim Özertem şu değerlendirmelerde bulundu:

KERRY’NİN FETULLAH GÜLEN AÇIKLAMALARI

Şu anda bir iddianame ABD’ye gönderilmiş durumda. ABD ise bunun hukuken yeterli olup olmadığını değerlendireceğini ifade etti. Kerry’nin medyaya yansıyan açıklamaları eğer doğruysa “Suçlamalar dışında bize somut deliller verin bizde gereğini yargı sürecini en kısa sürede başlatıp size iade edelim” diyor. Önümüzdeki dönemde gönderilen delilin yeterli olup olmadığını ABD’nin nasıl değerlendireceğini göreceğiz.

GÜLEN İÇİN KANADA OPSİYONU

Medyaya yansıyan haberlere baktığımızda farklı opsiyonlardan da bahsedildiği görülüyor. Fetullah Gülen’in Kanada’ya gidebileceğine dair. Bunlara karşı da nasıl bir yöntem izleneceğini bekleyip göreceğiz.

GÜLEN KONUSU ABD-TÜRKİYE İLİŞKİLERİNİ NASIL ETKİLER?

Daha önceki dönemlerde gördüğümüz Mevlüt Çavuşoğlu’nun daha önceki görüşmelerde PYD’yi ABD destekliyor diye ilişkilerimizi askıya alacağız veya ABD’ye küsecek halimiz yok diye açıklaması var. Bu durumda da Türkiye ve ABD ilişkilerinin mevcut kompleks yapısı göz önünde bulundurulduğunda ikili hükümet ilişkilerini etkileyeceğini ve ikili görüşmelerde dile getirileceği inancındayım.

“TÜRKİYE, ABD’YE KARŞI RASYONEL POLİTİKALAR İZLEYECEKTİR”

Ancak ilişkilerin askıya alınması gibi bir sürecin gerçekleşmesi konusunda bu işin nerelere gideceğini görmemiz gerek. Özellikle Rusya Türkiye arasındaki gerilimde dahi Türkiye haklı olmasına rağmen yaptırımlara mütekabiliyet esasıyla cevap vermek yerine tansiyonu düşüren bir tavır izlemişti. Aynı şekilde ABD ile ilişkilerde de Türk dış politikasında rasyonel şekilde hareket edilecektir.

ABD GÜLEN’İ İADE EDER Mİ?

Eğer verilen iddianameler yeterli olursa ABD’de kurumların çalışması ve bunların mevcut hukuki normlar çerçevesinde değerlendirip, uygun görüp iade etmesi gerektiği inancındayım. Fakat iddianame Amerikan hukuk sistemi tarafından kabul edilmezse de burada hukukun üstünde siyasi bir baskıyla bunun yapılmasının ABD siyaseti açısından çok mümkün değildir. Bu nedenle hukuki sistemi çalıştırmak esastır. 

YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haberlerin tüm hakları AjansHaber’e aittir. Kaynak gösterilmeden kullanılamaz. AjansHaber tarafından üretilen haberlerin kaynak gösterilmeden kullanılması, 5846 Sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu’nun 36 ve 37. maddesine aykırıdır ve suç teşkil etmektedir. Ayrıca internet ortamında yapılan yayınların düzenlenmesi ile ilgili olarak 4 Mayıs 2007 tarihinde kabul edilen 5651 sayılı internet yasasına göre de bu durum cezai işlem gerektirmektedir.

Yorumlar