ABD’ DEN KARADENİZ’ E ÇIKARTMA

Amerika Birleşik Devletleri Deniz Kuvvetleri 6. Filo’ ya bağlı 22. deniz sefer grubunda yer alan USS Fort McHenry (LSD 43) isimli 186 metrelik çıkartma gemisi, Çanakkale Boğazı ve İstanbul Boğazı’ ndan geçerek Karadeniz’ e geçiş yaptı.

Amerika Birleşik Devletleri Deniz Kuvvetleri 6. Filo’ ya bağlı 22. deniz sefer grubunda yer alan USS Fort McHenry (LSD 43) isimli 186 metrelik çıkartma gemisi, Çanakkale Boğazı ve İstanbul Boğazı’ ndan geçerek Karadeniz’ e geçiş yaptı.

Ukrayna ile Rusya arasında yaşanan gerginliğin boyutları, uluslararası etkilere neden olmaya devam ediyor. Amerika Birleşik Devletleri Dışişleri Bakanlığı, Ukrayna Özel Temsilcisi olan Kurt Volker’ ın daha önce yaptığı açıklamada, Washington’ ın Karadeniz’ deki varlığını arttırma olanaklarını gözden geçirmesi gerektiği ve Kiev’ e ilave silah sevkiyatı yapma olasılığını gündem de tuttuğunu kaydetmişti.

Bu açıklamalara karşılık olarak, Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü olan Mariya Zaharova, “Bu tür açıklamaların barışçıl bir niteliği bulunmadığını ve Ukrayna toplumu içindeki görüşlerin yakınlaştırılmasını hedeflemediği şeklinde karşılık vermişti. Kremlin’ in Sözcüsü olan Dmitriy Peskov’ da Rusya ile ABD arasındaki ilişkilerin Kiev yönetiminin Kerç Boğazı'nda yaptığı provokasyonunun esiri olduğunun altını çizmişti.

ABD ALTINCI FİLO BASIN DAİRESİNDEN AÇIKLAMA YAPILDI

Bu gelişmelerin ardından 1968 yılında ki olaylardan da yakından bildiğimiz Amerika Birleşik Devletleri Deniz Kuvvetleri Altıncı Filo Basın Dairesi’ nden yapılan açıklamada 186 metrelik bir çıkartma gemisi olan USS Fort McHenry (LSD-43) ün Çanakkale ve İstanbul Boğazı üzerinden Karadeniz’ e geçeceği belirtildi. 11:30’ da Çanakkale Boğazı açıklarına gelen çıkartma gemisine, Sahil güvenlik Botları eşlik etti. Saat 19:300’ da İstanbul Boğazı’ na giriş yapan savaş gemisi, 21:00’ de Yavuz Sultan Selim Köprüsü’ nü geçerek Karadeniz’ e giriş yaptı.

İSTANBUL BOĞAZI’NDAN GEÇİŞTE KARARTMA UYGULANDI

Savaş gemisinin İstanbul Boğazı’ ndan geçişi sırasında, bütün ışıklarını kapatması dikkat çeken bir ayrıntı. Tamamen karartma uygulanan geminin güvertesinden bazı askerlerin çevreyi izlediği tespit edildi. Aynı zamanda Boğaz geçişi sırasında Türk Sahil Güvenlik Botları savaş gemisine eşlik etti. Geminin Karadeniz’ e ulaşmasıyla birlikte Kerç Boğazı’ yla ilgili yaşanan gerginlikten sonra, yeni bir gerginliğin ortaya çıkması halinde, Rusya ile Ukrayna arasında tırmanan gerilime ABD’ nin de taraf olması muhtemel görülüyor.

Yorumlar