ABD'nin yeni başkanı Trump

ABD’deki başkanlık seçimlerini Cumhuriyetçi Partinin adayı iş adamı Donald Trump kazandı.

ABD'de Cumhuriyetçi Partinin adayı Donald Trump, 2016 başkanlık seçimlerini kazanarak ABD’nin yeni başkanı seçildi.

Donald Trump, rakibi Demokrat Parti adayı Hillary Clinton’a karşı birçok kritik eyalette büyük başarı elde etti.

ABD'de yapılan başkanlık seçimi Cumhuriyetçi Parti adayı Donald Trump'ın zaferiyle sonuçlanmasına rağmen 4 eyalette oy sayımı sürüyor.

Donald Trump, Demokrat Partili rakibi Hillary Clinton karşısında galibiyetini ilan etti ancak Arizona, Minnesota, Michigan ve New Hampshire eyaletlerinde oy sayımı henüz bitmedi.

Trump, buna rağmen başkanı belirleyen seçiciler kurulu delege sayısında 270 eşiğini geçti. 279 delege sayısına ulaşan Trump'ın galibiyeti kesinleşti. Clinton ise toplamda 218 delegede kaldı.

Kalan 4 eyaletin Minnesota hariç üçünde Trump önde görünüyor. Trump, bu eyaletleri de kazanırsa delege sayısını 310'a çıkaracak. Clinton'ın ise Minnesota'daki 10 delegeyi alarak 228'de kalacağı öngörülüyor.

Son duruma göre Trump kullanılan oyların yüzde 47,8'ini aldı. Hillary Clinton ise 47,4'e ulaşabildi.

Amerikan seçim sistemine göre, ABD başkanı seçilebilmek için adaylardan birinin ülke genelindeki toplam 538 seçici kurul delegesinin 270'ini elde etmesi gerekiyor. Her eyaletin delege sayısı nüfusuna göre belirleniyor. Bir eyalette en çok oyu alan aday delegelerin tamamını kazanıyor.

ABD'nin yeni başkanı 20 Ocak 2017'de yapılacak yemin törenin ardından görevine başlayacak..

70 yaşında başkanlık koltuğuna oturacak Trump, ABD tarihinin en yaşlı başkanı unvanını da alacak.

DONALD TRUMP KİMDİR?

New York’ta 14 Haziran 1946 tarihinde Frederick ve Mary MacLeod Trump'ın beş çocuğunun dördüncüsü olarak dünyaya gelen Trump, Alman asıllı Amerikalı iş adamı Frederick Trump'ın torunu.

Emlakçı olan babasının da teşvikiyle gençlik yıllarından itibaren emlak dünyasına merak saldı. 1968'de Pennsylvania Üniversitesi Ekonomi bölümünden mezun olan Trump, 1971'de babasının şirketinin kontrolünü aldı ve şirkete "Trump Organizasyon" adını verdi.

Şirketin merkezini Manhattan bölgesine taşıyan Trump, yaptığı otellerle kısa sürede adını duyurdu. 2004 yılında Amerikan NBC kanalında “Çırak” (The Apprentice) adlı programı yapmaya başlayan Trump, şov dünyasında şöhretini biraz daha artırdı.

VARLIĞI 3,6 MİLYAR DOLAR

Forbes dergisi tarafından 2016'da "Dünyanın En Zengin 400 İnsanı" listesinde yer alan Trump'ın 3,6 milyar dolar civarında varlığı olduğu tahmin ediliyor.

Seçim kampanyası süresince eski vergileri sıkça tartışma konusu olan Trump'ın son 18 yıldır vergilerini ödemediği iddia edildi.

NOBEL BARIŞ ÖDÜLÜNE ADAY OLDU

ABD'de İslamofobik söylemleri nedeniyle eleştirilen Trump, 2016 yılında "güç ideolojisiyle sağladığı barış tezinin; radikal İslam, DEAŞ, nükleer güç sahibi İran ve komünist Çin’e karşı caydırıcı silah olarak kullanılması’’ nedeniyle Nobel Barış Ödülü'ne aday gösterildi, ancak ödülü kazanamadı.

Trump'ın başkan yardımcısı adayı Mike Pence ise Indiana Valisi olarak görev yapıyordu.

Daha önce iki evlilik yapan ve 2005 yılından beri Melania Trump ile evli olan Trump'ın 5 çocuğu bulunuyor.

KONGRE SEÇİMLERİ

ABD'de başkanlık seçimiyle birlikte Kongre seçimleri de yapıldı. Kongre'yi oluşturan Temsilciler Meclisinin tamamı ile Senatonun üçte biri yenilendi.

Bu seçimlerde de Cumhuriyetçi Partili adaylar hem Temsilciler Meclisinde hem de Senatoda çoğunluğu sağlamayı başardı. Cumhuriyetçi Parti, 100 sandalyeli Senatoda 51 sandalyeyi garantiledi. 435 üyeli Temsilciler Meclisinde de Cumhuriyetçi Parti adaylarının en az 236 sandalye kazandığı kesinleşti.

Bazı eyaletlerde oy sayım işlemi hala devam ediyor. Sayım işleminin ilerleyen saatlerde tamamlanması bekleniyor.

Yorumlar