Kritik görüşme öncesi ABD Başkanı Obama'dan flaş Türkiye açıklaması

ABD Başkanı Barack Obama, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile G20'de yapacağı görüşme öncesi bir açıklama yaptı.

ABD Başkanı Barack Obama, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile G20'de yapacağı görüşme öncesi bir açıklama yaptı. Başkan Obama yaptığı açıklamada, "Türkiye'de politik ve sivil bir deprem yaşandı. Türkiye, DAEŞ'i yok etmek için önemli bir müttefik. Güvenlik ilişkilerinde bir azalma yok. Türkiye güçlü bir NATO üyesi olmaya devam ediyor. Türkiye yeniden yapılanmak, toparlanmak zorunda ve bunu nasıl yapacakları önemli" dedi.

GÖRÜŞME PAZAR GÜNÜ YAPILACAK

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve ABD Başkanı Obama 15 Temmuz darbe girişiminden sonra ilk kez yüz yüze gelecek. G-20 çerçevesinde pazar günü yapılacak görüşme, Fethullah Gülen’in iadesiyle ilgili sorunun gölgesinde gerçekleşecek.

GÜLEN'İN İADE SÜRECİ İLİŞKİLERİ GERDİ

Görevi bırakmasına birkaç ay kalan ABD Başkanı Barack Obama ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan G-20 zirvesi çerçevesinde Çin’in Hanco kentinde pazar günü bir araya gelecek. Görüşme iki ülke ilişkilerinin Fethullah Gülen'in iadesi sorunu nedeniyle iyice gerginleştiği bir dönemde gerçekleşiyor.

15 TEMMUZ SONRASI İLK GÖRÜŞME

2009’da iktidara geldiğinde Türkiye ve ABD arasındaki ilişkileri ‘model ortaklık’ olarak tanımlamış Obama, 15 Temmuz darbe girişiminden sonra ilk kez Erdoğan’la yüzyüze gelecek.

Arap Baharı’na farklı yaklaşımlar, Suriye konusunda Türkiye’nin güvenli bölge önerisine ABD’nin karşı çıkması, IŞİD ile mücadeledeki yöntem ayrılıkları, ABD’nin PKK’nın Suriye kolu PYD’yi desteklemesi, Gezi olayları ve 17-25 Aralık soruşturmalarında da Washington’un Ankara’ya beklediği desteği vermemesi gibi nedenlerle iki ülke ilişkileri hızla inişe geçmiş, darbe girişimi sırasında da ABD’nin tavrı yeni bir krize neden olmuştu.

Yorumlar