'AB vize sözünü tutmayacak'

Türkiye’den AB’ye yönelik vize serbestisi konusunda sözün tutulmasına ilişkin çağrılar sürüyor.

Avrupa Birliği, sığınmacı konusunda Türkiye ile varılan anlaşmaya rağmen hala vize serbestisi konusunda verilen sözü yerine getirmedi. Bu konuda her yetkiliden Ekim ayında bunun gerçekleşebileceği belirtiliyor. Bu duruma ise Türkiye’den net mesajlar veriliyor.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, konu hakkında yaptığı açıklamada geri kabul anlaşmasının vizeye bağlı olduğunu belirterek ekim ayında bu sözün tutulmaması durumunda anlaşmaların ortadan kalkacağını söyledi.

Konuyu AjansHaber’e değerlendiren Türkiye Araştırmalar Merkezi (TAVAK) Başkanı Prof. Dr. Faruk Şen, AB’nin bu sözü yerine getirmeyeceğini belirterek anlaşmaların bu saatten sonra ortadan kalksa dahi AB için bir şey ifade etmeyeceğini belirtti.

TAVAK Başkanı Prof. Dr. Faruk Şen, AjansHaber’e şu değerlendirmelerde bulundu:

“AB, ÖNÜMÜZDEKİ AYDA DA VERDİĞİ SÖZÜ YERİNE GETİRMEYECEK”

Önümüzdeki ayda AB verdiği sözleri yerine getirmeyecek ve Türkiye’yi dışlayan politikalarına devam edecektir. Danimarka ve Hollanda’da başlayan bu dışlama politikası daha da yayılacak. Türkiye’de imzaladığı geri kabul anlaşmasını iptal ederek, AB’ye verdiği sözü yerine getirmemesi gerekiyor. Mütekabiliyetini uygulamayan AB’ye karşı Türkiye de sorumluluklarını yerine getirmemelidir.

Prof. Dr. Faruk Şen

“O SÖZLER HER ŞEYİ ANLATIYOR”

Bizim onlara karşı bir ümidimiz var. Başbakan Angela Merkel'in yardımcısı Sigmar Gabriel’in açıklaması çok önemlidir. Gabriel’in ‘Ben yaşadığım sürece Türkiye’nin AB’ye üye olduğunu göremeyeceğim’ açıklaması her şeyi bize anlatıyor.

“ANLAŞMA BİTİRİLSE DE AB BUNDAN ETKİLENMEYECEK”

AB, bize muhtaç olmayacaklar. Maalesef, 28 Mart’ta mültecilerin önünü kestik. Mülteciler farklı yönlere yöneldiler. Geri Kabul Anlaşması’nı iptal etsek bile Türkiye’den gidecek mülteci sayısı çok az olacağı için AB bundan büyük bir ihtimalle etkilenmeyecek.

“İKİ ANLAŞMANIN DA AYNI ANDA UYGULANMASI İÇİN KARARLI OLUNMALIYDI”

Eski Başbakan Ahmet Davutoğlu, iki anlaşmanın da ayı anda uygulanması için kararlı olması lazımdı. Ne paranın verilmesi,  ne de beraber uygulanması konusunda ısrarlı olamadık. Paranın da ne kadarı Türkiye’ye verildi bilmiyoruz.  Eski Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun Angela Merkel’le buluşmaları, Jean-Claude Juncker’ın  samimi tavrı nedeniyle çok büyük tavizler verdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan da bu konuda paranın alınmadan dönülmemesi gerektiğini belirtmişti.

YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haberlerin tüm hakları AjansHaber’e aittir. Kaynak gösterilmeden kullanılamaz. AjansHaber tarafından üretilen haberlerin kaynak gösterilmeden kullanılması, 5846 Sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu’nun 36 ve 37. maddesine aykırıdır ve suç teşkil etmektedir. Ayrıca internet ortamında yapılan yayınların düzenlenmesi ile ilgili olarak 4 Mayıs 2007 tarihinde kabul edilen 5651 sayılı internet yasasına göre de bu durum cezai işlem gerektirmektedir.

Yorumlar