7'den 70'e herkeste görülebilen gizli hastalığa dikkat! Akalazya, reflü sanılıyor

Reflü hastalığından çok sık şikayetçiyseniz ve asla geçmediğini düşünüyorsanız aslında akalazya denilen bir hastalıktan yana muzdarip olabilirsiniz. Bu hastalık 7'den 70'e her yaş grubunda görülebiliyor.

Reflü hastalığından çok sık şikayetçiyseniz ve asla geçmediğini düşünüyorsanız aslında Akalazya denilen bir hastalıktan yana muzdarip olabilirsiniz. Bu hastalık 7'den 70'e her yaş grubunda görülebiliyor.

Uzmanlar geçmeyen reflü hastalığına ilaçlar fayda etmiyor ise akalazya şüphesi ile yaklaşılması gerektiği konusunda uyarıda bulunuyor. Eğer çok sık reflü hastalığından yana şikayetçi oluyorsanız ve aldığınız reflü ilaçları etki etmiyorsa ''Akalazya'' hastası olabilirsiniz. Uzmanlar geçmeyen reflü hastalığının ''gizli hastalık'' olarak tabir edilen akalazya olabileceğini savundu.

Akalazya 7'den 70'e her yaş grubunda görülebilir

Yemek borusunda hareket bozukluğu olarak karşımıza çıkan Akalazya hastalıpı 7'den 70'e her yaş grubunda görülebilen gizli bir hastalık olarak tanımlanıyor. Yani 3 yaşında olan da 90 yaşını geçen de bu hastalığa yakalanabiliyor.Kelime anlamı olarak gevşeme güçlüğü olan Akalazya ile yutma işlevi sırasında büzgen kasının gevşememesi durumunda karşılaşılıyor.

Reflü, normalde alt sfinkter olarak adlandırılan bölgede dinlenme halinde devamlı olarak kasılı duran kasın gevşemesiyle oluşurken; yutma sırasında kasın gevşememesi ile Akalazya meydana geliyor. Hastalık tedavi edilmez ise yemek borusu kanseri bile meydana gelebiliyor.

Yutma güçlüğü belirtiler arasında

Akalazya yavaş ilerleyen ve genellikle son zamanlarda fark edilebilen bir hastalik çünkü genellikle reflü ile karıştırılıyor. Başlıca belirtisi yutma güçlüğüyken, yüzde 90 oranında bu belirtiye rastlanmaktadır. Hastalık ilerler ise kronikleşen bir yutma güçlüğü yaşanıyor. 

Ayrıca yemek yeme esnasında yiyeceğin ağıza tekrar gelmesi ve kilo kaybı diğer belirtiler arasında yer alıyor. Kilo kaybının yüzde 60 oran ile görüldüğü uzmanlar tarafından belirtilmektedir. Diğer belirtiler ise, ağızda yemek artığı ve acı su hissi, göğüste yanma ve ağrı, zayıflama, mide bulantısı ve kusma, boğazda dolgunluk hissi, yutma güçlüğü ve öksürük şeklinde sıralanıyor.

Yorumlar