Bebekler ve çocuklar neden Umami’ye bayılıyor?

Umami ile ilk tanışmamız anne sütüyle başlar. Çünkü anne sütünde bol miktarda glutamik asit bulunur. Glutamat, anne sütünde bulunan 20 serbest amino asit arasında en bol olanıdır. Anne sütünün glutamat içeriği, inek sütünden yaklaşık on kat daha fazladır. 

Yeni doğmuş bir bebek de 5 temel tadın ayrımını yapabilir. Tat duyusu vücuda gerekli besinlerin alımı için sinyal görevini yapar. Bebekler, ekşi ve acı tatlardan hoşlanmasalar da, tatlı ve umami tadının bulunduğu sebze çorbasındaki hoş tadı severek tüketirler.

İnsan vücudu günde 50 gr serbest glutamat sentezler

Vücudumuzun yaklaşık %70’i sudan, yaklaşık %20’si proteinden oluşur. Vücut ağırlığının yaklaşık %2’si kaslarda, beyinde, böbreklerde, karaciğerde ve diğer organ ve dokularda bulunan glutamattan kaynaklanır.

Ortalama bir yetişkin günlük olarak 10 ile 20 gram arası bağlı glutamat ve bir gram günlük gıdalardan alınan serbest glutamat tüketmektedir. İlave olarak insan vücudu günlük 50 gram serbest glutamat sentezler.

“Umami” yi güçlendirerek:

Tuz oranını azaltsanız bile, lezzetli ve tatmin olabileceğiniz tatlar elde edebilirsiniz.

Krema veya tereyağını fazla kullanmasanız da umami ile sağlıklı ve lezzetli menüler oluşturabilirsiniz.

10 10