Cumhuriyet bayramı hangi Gün? 29 Ekim'de resmi tatil yok!

29 Ekim Cumhuriyet bayramı Cumartesi gününe denk geliyor. Bu nedenle resmi tatil hafta sonu tatiliyle birleşip kaynıyor. 28 Eylül'de okullar yarım günmü olacak ? işte detaylar...

Bu yıl 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı Cumartesi gününe denk geldiği için, memurlara, kamu çalışanlarına, özel sektör işçilerine, öğretmenlere ve öğrencilere resmi tatil yok. Öğrencilerin aklındaki tek soru ise 28 Ekim Cuma günü okulların yarım günmü yoksa tam günmü tatil olacağı.Cumhı, Türkiye Büyük Milluriyet Bayramet Meclisi'nin 29 Ekim 1923'te Cumhuriyet yönetimi ilan etmesi anısına her yıl 29 Ekim günü Türkiye'de ve Kuzey Kıbrıs'ta kutlanmaktadır.

29 EKİM  HANGİ GÜNE DENK GELİYOR?

 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı cumartesi gününe denk gelmesi sebebiyle Memurlar ve özel sektör çalışanları bu resmi tatilden yararlanamayacak. Fakat 28 Ekim Cuma günü okulların yarım gün olması bekleniyor. 29 Ekim Cumartesi günü ise resmi törenler yapılacak. 31 Ekim Pazartesi günü ise memurlar ve özel sektör çalışanları mesailerine devam edecekler. Öğrencilerin ise bir hayli merak ettiği sorulardan birisi olan, okulların yarım günmü yoksa tam günmü tatil olacağı, henüz netlik kazanmadı. Söylentilere göre 28 Ekim Cuma günü okulların yarım gün tatil olması bekleniyor. Ancak henüz net bir bilgi bulunmuyor.

29 EKİM'İN BAYRAM İLAN EDİLMESİ

Cumhuriyet Bayramı, 29 Ekim 1923'te Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) tarafından ilan edilen Cumhuriyet yönetim biçiminin kutlandığı Türkiye'nin resmî bayramlarından bir tanesidir. 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı günü, bütün resmi daireler, özel işyerleri ve eğitim kurumları resmi tatildir. Tatil, her yıl 28 Ekim günü saat 13:00’te başlar. Ulusal bir bayram olan 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı, günümüzde de her yıl resmi törenlerle kutlanır. Stadyumlarda kutlama törenleri düzenlenir. 29 Ekim günü tüm okullar, meydanlar süslenir, çeşitli etkinlikler yapılır. Okullarda şiirler okunur, marşlar söylenir. Cumhuriyetle ilgili oyunlar, sergiler, paneller halka açık olarak düzenlenir. Çoğu yurttaş, kutlama amacıyla evlerine kırmızı-beyaz Türk Bayrağını asar. Cumhuriyet, yurttaşların seçme ve seçilme hakkının olduğu bir yönetimdir. Ulus temsilcilerinin kabul ettiği yasalarla ülkenin yönetilmesidir. Cumhuriyet yönetiminde söz ulusundur. Cumhuriyet'i korumak, kollamak, yaşatmak her Türk vatandaşının ödevidir.

CUMHURİYET
Cumhuriyet Bayramı                                                     
Geldi bize ne mutlu!
Bayraklarla donattık,
Güzel okulumuzu.

Sokaklarda, evlerde,
Al bayrak dalgalanır.
Onun o al rengini,
Bütün bir dünya tanır.

Yirmi dokuz ekimi
Karşılarız neşeyle,
Çünkü bu günde erdik
Büyük Cumhuriyete.

Yürüyün arkadaşlar,
Hep ileri koşalım.
Bugün bayramımız var.
Gelin bayramlaşalım.

Ali PÜSKÜLLÜOĞLU
CUMHURİYET
Türk milleti savaştı
Yüce istiklâl için,
Sonunda temelini
Attı Cumhuriyetin.

Atamızın yolunda
Her zorluğu aşarız,
Biz sağlam Türk gençleri,
Neş’e ile coşarız.

Bin dokuz yüz yirmi üç
Yirmi Dokuz Ekimde,
Şan ve şeref içinde
Erdik Cumhuriyete.

Var olsun Cumhuriyet
Yaşasın Türk Milleti,
Bizler yaşatacağız

Yorumlar