28 Ekim’de Okullar yarım gün mü? MEB Son Durum Açıklaması!

Cumhuriyet Bayramının 2016 yılında Cumartesi gününe rastlaması sonrasında 28 Ekim Cuma günü okulların yarım gün olup olmayacağı merak ediliyor. Meb tarafından son durum açıklaması gelmese de kanuna göre söz konusu günün yarım gün olması bekleniyor.

Ekim ayının sonlarına yaklaştığımız bugünlerde bu hafta sonu 93. Yıldönümünü kutlayacağımız Cumhuriyet Bayramı yaklaşıyor. Türkiye Cumhuriyet’in temellerinin atıldığı Cumhuriyet’in ilan edildiği 29 Ekim 1923 tarihinden sonra bu önemli gün resmi tatil olarak kabul edilir.  2016 yılında bugünün hafta sonu Cumartesi gününe rastlamasından dolayı, resmi kurumlar olan okullar, banka şubeleri ve ptt gibi kurum ve kuruluşlar tatil olacak olurken Cumhuriyet Bayramından bir önceki gün olan 28 Ekim yarım gün mü? Sorusuna cevap olarak Resmi tatiller ile ilgili yönetmeliğe göre; Kamu çalışanlarının ve öğrencilerin tatil konusu ile ilgili; “1923 yılında Cumhuriyetin ilan edildiği 29 Ekim günü Ulusal Bayramdır. Türkiye’nin içinde ve dışında Devlet adına yalnız bugün tören yapılır. Bayram 28 Ekim günü saat 13.00’ten itibaren başlar ve 29 Ekim günü devam eder.” İbaresinin geçmesi nedeniyle ve konu ile ilgili Milli Eğitim Bakanlığı’ndan özel bir açıklama gelmemesine rağmen ilgili yönetmelik gereğince 28 Ekim 2016 Cuma günü okullar resmi kurum ve kuruluşlar için yarım gün tatil olacak.

28 EKİM YARIM GÜN

Cumhuriyet Bayramının bu yıl hafta sonuna denk gelmesinden sonra tüm vatandaşlarda ve öğrencilerde oluşan merak resmi tatiller ile ilgili yönetmelikte geçen ifadelerle giderildi.  28 Ekim’in yarım gün tatil olması ile ilgili yönetmelikte şu şekilde geçiyor; “1923 yılında Cumhuriyetin ilan edildiği 29 Ekim günü Ulusal Bayramdır. Türkiye’nin içinde ve dışında Devlet adına yalnız bugün tören yapılır. Bayram 28 Ekim günü saat 13.00’ten itibaren başlar ve 29 Ekim günü devam eder.”

Yönetmeliğe göre Cumhuriyet Bayramı 28 Ekim günü saat 13:00’dan itibaren başladığı için okullar ve kamu kuruluşları 28 Ekim Cuma günü yarım gün çalışacak.

 

CUMHURİYET’İN İLANI

Türkiye Cumhuriyeti’nin varlığını resmi olarak tüm dünyaya ilan ettiği 29 Ekim 1923’te TBMM, Teşkilât-ı Esasiye Kanunu (1921 Anayasası)'nda yaptığı değişiklikle, devletin yönetim biçimini cumhuriyet olarak ilan etmiştir. Bu ilan, 101 pare top atışı ile kutlandıktan sonra, bir yıl sonra 1924’de ise cumhuriyetin ilanı tüm yurtta büyük şölen, şenlikler ve fener alayları ile kutlanmıştır. 2 Şubat 1925’te, Hariciye Vekaleti’nce (Dışişleri Bakanlığı) düzenlenen bir kanun teklifinde bayram olması önerilen 29 Ekim, önerilen teklifin Meclis Anayasa Komisyonu tarafından incelenmesi ve 18 Nisan’da karara bağlanmasından sonra 19 Nisan’da TBMM tarafından kabul edilmiştir. 628 sayılı bu kanun ile 29 Ekim, 1925 tarihinden itibaren ülke içinde ve dış temsilciliklerde bayram olarak kutlanmaya başlamıştır.

Yorumlar