24 Haziran 2018 son seçim anketi! Hangi parti ne kadar oy alacak?

Devlet Bahçeli'nin çağrısıyla Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan erken seçim çağrısını almış ve erken seçim için çalışmaları başlatmıştı. 24 Haziran'da yapılacak seçim sonuçlarına yönelik son seçim anketi sonuçları ortaya çıktı.

Milliyetçi Hareket Partisi Genel Başkanı Devlet Bahçelinin gündeme getirmesi Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve hükümetin görüşmesi ile Türkiye 24 Haziran 2018 tarihinde erken seçime gidecek. Erken seçime artık sayılı süreler kala tüm partiler hazırlığa başladı.

SEÇİM ANKETLERİNDE SON DURUM

Optimar Araştırma Şirketi, 24 Haziran 2018 Cumhurbaşkanı ve Milletvekili seçimine yönelik düzenlediği son anketi duyurdu. Anket 27 Nisan-2 Mayıs 2018 tarihleri arasında gerçekleştirildi. 26 ilde 2 bin 107 kişi ile yapılan ankette katılımcılara "Cumhurbaşkanlığı seçiminde Recep Tayyip Erdoğan’a oy verir misiniz?" sorusu yöneltilerek cevap beklendi. Kararsız seçmenlerin dahil edilmediği ankette katılımcıların yüzde 51’i Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a oy kullanacaklarını söyledi.

CUMHUR İTTİFAKININ OY ORANI

Aynı katılımcılara Optimar Araştırma Şirketi tarafından "AK Parti ve MHP’nin oluşturduğu Cumhur İttifakı’na oy verir misiniz?" sorusu yönetildi. Yine kararsız seçmenler sonuçlara eklenmedi. Böylece Cumhur İttifakı’na oy vereceğini belirten katılımcıların oranı yüzde 52,4 olarak belirlendi.

OPTİMAR ARAŞTIRMA ŞİRKETİNİN BAŞKANI ANKETİ DEĞERLENDİ

Optimar Araştırma Başkanı Hilmi Daşdemir seçim anketiyle ilgili "Kararsızlar dağıtılmadan Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın oy oranı yüzde 51. Bu oran 2013 yılından beri yapmış olduğumuz araştırmalardaki Erdoğan’ın yüzde 51-53 arasındaki şahsi oyunu teyid ediyor. Diğer taraftan araştırmaya katılanların da yüzde 9,7’sinin de henüz karar vermediğini görüyoruz. Cumhurbaşkanlığı için yüzde 9,7’lik kesimin kimden tarafa karar vereceği aradaki farkın kesinleşmesi açısından belirleyici olacak. Yüzde 52,4’lük bir kesim Cumhur ittifakına oy vereceğini belirtirken, yüzde 10,3’lük bir kesimin de kararsız olduğu görülmektedir. 24 Haziran seçimleri parlamento çoğunluğunu elde etmek açısından adayların belirlenmesi, partilerin seçim kampanyaları, parti teşkilatlarının sahadaki aktif çalışması seçimin kaderini belirleyecek" şeklinde konuştu.

SEÇİM SONUÇLARI ANKETİ

Yurt geneli farklı kişilerin seçim anketlerine ilişkin görüşlerin alınması ile oluşan seçim sonuçları anketine bakıldığında AKP'nin yüzde 51 civarı, CHP'nin yüzde 18 civarı, MHP'nin yüzde 9 - 10 civarı, HDP'nin yüzde 8 - 10 civarı, İYİ Parti'nin ise yüzde 10 - 12 civarı oy aldığı görülmektedir. Tabi seçime iki ay daha bulunduğundan dolayı genel başkanların yapacakları konuşmalar oldukça önemli yani bu yüzdelik oy dilimleri değişebilir.

Cumhurbaşkanı seçimine bakıldığında Türkiye geneli çok sayıda kişinin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı desteklediği ve ikinci olarak ise Meral Akşener'in desteklendiği görülmektedir. CHP adayını açıkladığı takdirde Meral Akşener'in gerileyeceği açıklanan veriler arasında. Eğer ilk aşama da yüzde 50'lik oy oranı geçilmezse ikinci bir oylamaya gidilmesi beklenmekte olup ikinci oylama yapılırsa büyük ihtimal ile Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Meral Akşener'in kalacağı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoağan'ın yüzde 45 - 50 civarı oy ile kazanacağı tahmin edilmektedir.

CHP TABANI İTTİFAKA KARŞI

Optimar Araştırma Şirketi'nin son olarak yaptığı araştırmada seçmene önceki seçimlerde oy verdikleri partiler soruldu. Bununla birlikte oy vermeyi düşündükleri partilerin kurabileceği ittifaka ilişkin fikirleri soruldu. 7 Haziran, 1 Kasım seçimlerinde oyunu CHP’den yana kullanmış ya da 24 Haziran seçimlerinde CHP’ye oy vereceğini belirten seçmene de yöneltilen soruya verilen yanıtların oranları ise şöyle oldu:

“CHP, İP ile ittifak kurmalı diyenler yüzde 47,5
HDP ile ittifak kurmalı diyenler; 10,5
SP ile ittifak kurmalı diyenler ise yüzde 3,4"

Yorumlar