2019 yılının asgari ücreti ile ilgili gelişmeler!

2019 yılında asgari ücret konusunu tüm vatandaşlar merakla bekliyor. Asgari ücretin bu yıl ne kadar olacağı Asgari Ücret Tespit Komisyonu tarafından duyurulacak. 1. ve ikinci toplantıda yapılan görüşmeler sonrasında en az 10 komisyon üyesi oylarıyla asgari ücretin ne kadar olacağına karar verecek.

2019 yılında asgari ücret konusunu tüm vatandaşlar merakla bekliyor. Asgari ücretin bu yıl ne kadar olacağı Asgari Ücret Tespit Komisyonu tarafından duyurulacak. 1. ve ikinci toplantıda yapılan görüşmeler sonrasında en az 10 komisyon üyesi oylarıyla asgari ücretin ne kadar olacağına karar verecek.

2018 Asgari ücret görüşmeleri, 2017 yılının Aralık ayında başlamıştı. Asgari Ücret Tespit Komisyonu, eski Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu önderliğinde, Aralık ayının 29'una kadar 4 kez toplandı.  Bakanlığın Reşat Moralı Salonu'nda 29 Aralık 2017 tarihinde 4. kez toplandı. Görüşmelerde işçileri Türk-İş heyetinde Genel Eğitim Sekreteri Nazmi Irgat ve TİSK heyetinde Genel Sekreter Akansel Koç başkanlık yapmıştı. 2018 yılının asgari ücreti, brüt olmak üzere 2 bin 29 lira ve net olarak bin 603 lira olarak belirlenmişti.

 2019 asgari ücret görüşmeleri ilk toplantısı

İlk toplantıda Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk tarafından asgari ücretin işçi memnuniyeti ve piyasa dengeleri göz önünde bulundurularak görüşüldüğü belirtildi. Selçuk, yeni asgari tutatın daha iyi noktaya getireleceğinin haberini vererek; “ Asgari ücrete ilişkin çalışmalarımızı işçilerimizin memnuniyetini ve piyasa dengelerini de göz önünde bulundurarak, sosyal taraflarla istişareye önem vererek yürüteceğiz. Gelecek hedeflerimizde daha da iyi noktada olmasını umut ettiğimiz asgari ücreti devraldığımız noktadan çok daha ileri noktaya taşıdık. 2019 yılı Asgari Ücret Tespit Komisyonu çalışmalarımızın çalışan ve işverenlerimiz için hayırlı olmasını temenni ediyorum” ifadeleri belirtilmişti.

 2019 asgari ücret görüşmeleri ikinci toplantısı

İşçi tarafının temsil edildiği TÜRK-İŞ tarafından beklentilerin kısa sürede sonuçlanması temennisi olduğu iletildi. TÜRK-İŞ Genel Eğitim Sekreteri Irgat, belirlenecek asgari ücretin komisyon tarafından özenle takip edildiğini belirterek, kısa süre içinde beklentinin karşılanması isteğinde olduklarını duyurdu. Irgat konuyla ilgili; "Dersimize iyi çalışıyoruz. Ülkemizin ve çalışanlarımızın içinde bulunduğu şartları göz önünde bulundurarak en iyisini yapmaya çalışacağız. TÜRK-İŞ olarak veriler niteliği doğrultusunda bir kişinin yaşam maliyetinin 2 bin 338 TL olduğunu açıklamıştık. 4 kişilik bir ailenin sadece gıda masraflarının da bin 943 TL olduğunu da açıkladık. 6 bin 300 küsür TL de yoksulluk sınırı olduğunu biliyoruz. Dolayısıyla elimizde kriterlerimiz var. Önümüzdeki hafta TÜİK raporunu açıklayacak, zaten TÜRK-İŞ'in açıklamasıyla TÜİK hemen hemen paralel seviyede gidiyor. Önümüzdeki hafta iyi bir noktaya geleceğimizi düşünüyorum" düşüncelerini iletti.

Irgat, asgari ücretin ne kadar olacağı konusunu ele alan bir soruya karşılık olarak; "Rakam  "Mevcut asgari ücretle geçinebilmek için sihirbaz olmak gerekiyor" dedi.

TÜİK raporları haftaya alınacak

Çalışma Genel Müdürü Nurcan Önder ise, "Hükümet tarafı olarak TÜİK raporlarını gelecek hafta yapılacak komisyonda alacağız. Çıkacak sonucun hayırlar getirmesini diliyorum" diyerek, toplantının açılış konuşmasında, tarafları dinleyeceklerini belirtti. Önder, "Bunun yanında, hükümet tarafı olarak Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Ticaret Bakanlığından içerisinde bulunduğumuz yılda meydana gelen ekonomik ve sosyal gelişmeler ile önümüzdeki yılki hedeflerimize ilişkin bir sunum dinleyeceğiz, raporlarını alacağız." dedi.

TİSK Genel Sekreteri Akansel Koç ise asgari ücret konusu ile ilgili; "TÜİK verileri gelmeden bir rakam söylemek mümkün değil. Asgari ücret desteğinin devam etmesini talep ettik" dedi.

Asgari ücreti kim nasıl belirliyor?

Yasaya göre; asgari ücret belirleyen Asgari Ücret Tespit Komisyonunda, 5 işçi, işveren ve devlet temsilcisi olarak toplamda 15 kişi olmak zorunda.Komisyonda, işçi tarafını en fazla üyeye sahip konfederasyon olduğu için Türk-İş temsil ediyor. Ayrıca, TİSK işveren tarafı adına da komisyonda masa yer alıyor.

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığındaki ilk toplantı gerçekleşince, komisyon işveren ve işçi tarafını ziyaret ederek sırayla toplantı yapıyor. Komisyonun son toplantısını ise Bakanlıkta yapılıyor.

Bakanlık tarafından belirlenen üyelerden biri komisyona başkanlık ediyor. En az 10 üyenin katıldığı toplantı oy çokluğu neticesinde sonuçlanıyor. Eğer oylar eşit olursa, başkan hangi taraftaysa o tarafın oylaması kabul görüyor.

 

Yorumlar