2 bin 558 lira ceza almamak için dikkat edin!

Alınan kararlar kapsamında ev hizmetlerinde çalışıyor olanlar, sigorta yaptırma zorunluluğu açısından iki bölüme ayrılacak. Ayda on günden fazla çalıştıranları zorunlu hale gelirken on günden az çalışanlara sadece meslek hastalığı ve iş kazasına karşın sigortası yapılması gerekiyor.

Gelen haberler doğrultusunda 1 Ocak 2018 ile 31 Aralık 2020 tarihleri arasında, var olan çalışanlara ilaveten yeni işe alınan işçilere prim teşviki uygulanacak.

Gerekli özellikleri sağlayanlar ve gündelikçileri sigortalama mecburiyetinde olanlar bu teşvikten yararlanabilecek. Bu bağlamda asgari ücretler için ödenmesi mecburi olan işci ve işveren primleri, 12 ay boyunca İşsizlik Sigortası Fonu tarafından karşılanıyor. Nitekim son üç ayda on günden fazla çalışması gözükmeyen işsiz 18 yaşından büyük kadınlar, 18 yaşından büyük 25 yaşından küçük erkekler ve engelli sigortalıların işe alınması sonucunda teşvik süresi 18 ay olarak uygulanacak.

TEŞVİKTEN KİMLER YARARLANACAK?

Gündelikçi çalıştıran işverenler, teşvikten yararlanabilmek adına çalıştıracakları kişinin İŞKUR'a kayıtlı olması önem arz ediyor. İlk defa gündelikçi çalıştıracak olanlar da teşvikten yararlanabilecek. Fakat, var olan gündelikçisini veya ev hizmetlerinde çalışan bir başka işçisini çıkartıp onun yerine başkasını alanlar teşvikten yararlanamayacak.

TELEFONDAN SİGORTA NASIL YAPILIR?

SMS ile sigorta yaptırmak aşırı kolay. Şayet ayda 10 günden az çalıştırılan gündelikçisiniz var ise mobilden 5510'a SMS göndererek işlemlerinizi halledebilirsiniz. Unutmayın, 1.70'lik prime ilaveten 1 TL'de SMS ücreti alınıyor. Bu sebeple SMS ücretini vermek istemeyenler form doldurup Sosyal Güvenlik Merkezi'ne müracat edebilir veya aynı işlemi e-devlet üzerinden gerçekleştirebilirler.

 

 

Yorumlar