15 Temmuz darbe girişiminde ana hedef neydi?

15 Temmuz 2016 akşam saatlerinde FETÖ mensuplarının başlattığı darbe girişimi güvenlik birimleri tarafından püskürtüldü.

 Türkiye, 15 Temmuz 2016’da FETÖ mensuplarının başlattığı darbe girişimiyle sarsıldı. Darbeciler, halkın sokaklara dökülmesi ve güvenlik güçlerinin başarılı operasyonlarıyla püskürtüldü. Darbecilerin püskürtülmesinin ardından askeriye ve yargı başta olmak üzere birçok birimde operasyonlar başladı. FETÖ’nün darbe girişiminin ardından bazı AK Partili vekiller dış ülkelerden bu girişime destek verildiğine dair açıklamalar yaptı.

Türkiye’deki darbe girişimine dair AjansHaber’e açıklamalarda bulunan Yeniyüzyıl Üniversitesi Rektör Yardımcısı ve Zaman Gazetesi yazarı Prof. Dr. Yaşar Hacısalihoğlu, “Hedef millettir, hükümettir, devlettir ve bütün bunların toplamında da onlar için esas olan Cumhurbaşkanı’nı ortadan kaldırmaktı. Nitekim onu da denediler. Başarsalardı niyetleri şuydu; Kuşkumuz millet sokaklara dökülecekti. Kaos ve iç savaşı ortaya çıkaracaktı. Sonuçta bunlar yönetimi ele geçirecekti de yönetim mi yapacaklardı? İç savaş çıkacaktı, ikinci bir Suriye’yi üretmiş olacaklardı. Bundan kimler çıkar sağlayabilir, bu hangi devletlerin hoşuna gider, Türkiye’nin parçalanmasından kim medet umar gayet açıktır. Sonuçta bu ülkenin ilerleyişinden ve yükselişinden rahatsız olanların hepsi buna destek olmuş olabilir” dedi.

Prof. Dr. Yaşar Hacısalihoğlu, Türkiye’deki darbe girişimini AjansHaber’e değerlendirdi:

Ortada silahlı bir örgüt olarak yapılanmış, devletin birçok kamu kuruluşunda kümelenmiş, devletin mekanizmasına hâkim olmaya çalışan, ülkenin ve milletin hiyerarşisinde asla iradesini buraya kılmayan, küresel denklemlerde bir piyonluk rolüne her zaman hazır olan bir yapılanma var. Buna paralel devlet yapılanması dedik, Fetullahçı Terör Örgütü dedik. Ordu içinde olduğu da biliniyordu zaten, geçmişte bir takım davalar, kumpaslarla orduya yönelik de bir takım hazırlıkları olduğu belliydi. Bunun bugün açıkça karşımıza çıktığı bir olayı yaşadık.

“BUNLARIN MAKAMLARI VE ÜNİFORMALARI ÇALINTIDIR”

Bu yapılanmanın başındaki kişi şuan ABD’de bulunan ve hangi gerekçeyle bu kadar yıl orada tutulduğunun da bilinmesi gereken bir yapılanmadır. Dolayısıyla bu süreci böyle görmek gerekiyor. Darbeci teröristlerin üzerindeki üniformalar sizleri yanıltmasın, sonuçta onlar çalınmış sorularla edinilmiş makamlar ve üniformalardır. Dolayısıyla bunların makamları ve üniformaları da çalıntıdır.

Çok yüzlüler, çok maskeliler, bir de birkaç halka şeklinde yapılanıyorlar. Bir kadroyu deşifre etseniz bile arkasından gelen ikinci, üçüncü kadrolarıyla onların yerini doldurmaya yönelik de bir sistem işliyorlar. Bulundukları zemini ayakta tutabilmek için de sürekli ülkenin toplumsal yarılmalarıyla da pozisyon almaya çalışıyorlar. Gezi kalkışmasında rol üstlendiler, 17-25 Aralık bir darbe girişimiydi ve orada aktif özne olarak rol üstlendiler. Her biri denemeydi başarılamadı ama bu sefer topyekûn, biriktirdikleri bütün meseleyi çözmek üzere düğmeye bastılar ve böyle bir harekât yapmaya kalktılar.

“İKİNCİ BİR SURİYE ÜRETMİŞ OLACAKLARDI”

Hedef millettir, hükümettir, devlettir ve bütün bunların toplamında da onlar için esas olan Cumhurbaşkanı’nı ortadan kaldırmaktı. Nitekim onu da denediler. Başarsalardı niyetleri şuydu; Kuşkumuz millet sokaklara dökülecekti. Kaos ve iç savaşı ortaya çıkaracaktı. Sonuçta bunlar yönetimi ele geçirecekti de yönetim mi yapacaklardı? İç savaş çıkacaktı, ikinci bir Suriye’yi üretmiş olacaklardı.

“TÜRKİYE’NİN PARÇALANMASINDAN KİM MEDET UMAR, GAYET AÇIK”

Bundan kimler çıkar sağlayabilir, bu hangi devletlerin hoşuna gider, Türkiye’nin parçalanmasından kim medet umar gayet açıktır. Sonuçta bu ülkenin ilerleyişinden ve yükselişinden rahatsız olanların hepsi buna destek olmuş olabilir.

“MİLLETİMİZ DÜNYAYA DEMOKRASİ DERSİ VERDİ”

Milletimiz tüm dünyaya demokrasi dersi vermiştir. Millet tankların önünde durmuştur ve kendi iradesine sahip çıkmıştır. 15 Temmuz 2016, istiklal ve demokrasi günüdür. Tarihe böyle kazınacaktır. İstiklal ve demokrasi nöbeti devam ediyor.

“ABD, TÜRKİYE İLE GÜLEN ARASINDA BİR KARAR VERECEK”

Fetullah Gülen’in Türkiye’ye verilmesi devletlerarası ilişkideki ortaya çıkacak sonuçtur. ABD’nin içindeki bir grubun bunu kullandığını biliyoruz. ABD devleti artık oturacak karar verecek. Bir tarafta Türkiye var diğer tarafta bir çete lideri var. Türkiye ile birlikte olmanın çıkarının kıymeti nedir, bu adamla birlikte olmanın çıkarının kıymeti nedir? Terazide tartacaklar, tartsınlar bakalım. Sonuçta hukukun, adaletin işlemediği bir dünyada hala çıkarlar üzerinden hesap yapılıyorsa ki öyledir, bu hesabı yaparlar. Hiç belli olmaz. Hiç unutmayalım, bir gücün elinde oyuncak olanlar yeri geldiğinde onunla işleri bittiğinde önce onu kullananlar tarafından bertaraf edilir.

YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haberlerin tüm hakları AjansHaber’e aittir. Kaynak gösterilmeden kullanılamaz. AjansHaber tarafından üretilen haberlerin kaynak gösterilmeden kullanılması, 5846 Sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu’nun 36 ve 37. maddesine aykırıdır ve suç teşkil etmektedir. Ayrıca internet ortamında yapılan yayınların düzenlenmesi ile ilgili olarak 4 Mayıs 2007 tarihinde kabul edilen 5651 sayılı internet yasasına göre de bu durum cezai işlem gerektirmektedir.

Yorumlar