Wingsuit ve Base Jump atlayışlarının tehlikeleri

Yarasa adam atlayışı olarak bilinen Wingsuit sporu, adrenalin tutkunu ve cesur insanların büyük tutkusu haline geldi. Güvenlik önlemlerinin yetersizliği ve yaşanan ölümlerle öne çıkan bu sporun oluşturduğu tehlikeleri sizler için araştırdık…

İnsanoğlunun geçmişten süregelen ‘uçma’ hayalleri, günümüzde birçok spor dalına etki etmiştir. Özellikle paraşütle atlama sporlarına büyük ilgi gösterilirken, bu sporların ortaya çıkardığı tehlikeler de göz ardı edilmemelidir. Üst düzey eğitim ve yeterince güvenlik önlemi almadan bu sporlar yapılmamalıdır. Yarasa adam atlayışı olarak bilinen Wingsuit isimli spor da, adrenalin tutkunlarını etkiliyor. Ancak bu sporda yaşanan kazalar ölümle sonuçlanabiliyor. Bu sebepten dolayı Wingsuit yapmadan önce tam donanımlı olmak ve dikkatli davranmak gerekiyor.

WINGSUIT NEDİR?

Wingsuit flying, paraşütle atlama sporlarının farklı bir versiyonudur. Adrenalin seviyesi en üst noktalarda yer alan bu sporu yapmadan önce oldukça üst düzey eğitim almak gerekiyor. Bu sporu yaparken atlayışınız sırasında vücudunuzdaki kanat benzeri objeleri kullanıyorsunuz. Bu objelerle adeta bir yarasa gibi uçan sporcular, yer çekimine meydan okuyor. Kullanılan kanatlardaki malzemeler, o uçuşlara özel olarak üretilmiş ve oldukça sağlam malzemelerdir. Ancak yine de yerçekimi faktörü bulunduğundan dolayı, büyük riskler teşkil etmektedir. Bu uçuş esnasında paraşüt ilk başta açılmazken, sadece iniş yapıldığı esnada paraşüte başvurulur.



Bu uçuşların profesyonelleri, uçuşlarını dağlar ve dik yamaçlarda yapmaktadır. Yapılan atlayışlar sonrası kişinin ulaştığı hızın, bazı zamanlarda 200 km/sa seviyesine ulaşması ise tehlikenin boyutunu gözler önüne seriyor. Paraşütün açılmaması, teknik aksaklıklar, denge kaybı gibi olumsuz durumlarda ise bu sporun faciayla sonuçlanabileceğini de belirtmek gerekiyor.

Bu sporun üst düzey eğitim ve güvenlik önlemleri alınmadan yapılmaması gerektiğinin altını çizelim…

KONSANTRASYONU 1 SANİYE BİLE KAYBEDERSENİZ…

Wingsuit flying yapan sporcuların, bu işi yaparken olaya konsantre olması gerekiyor. Konsantrasyonu 1 saniye bile kaybetmeleri durumunda, birçok tehlikeyle karşı karşıya kalabilirler. Özellikle kayalıklar üzerinde ve yüksek yamaçlarda yapılan bu sporlar, yanlış bir hamle durumunda büyük bir faciayla sonuçlanabilir. Bu faciaların korkunç örnekleri ne yazık ki daha önce de yaşandı…

ÜNLÜ CERRAH MEHMET SUSAM, WINGSUIT YAPARKEN HAYATINI KAYBETTİ

Wingsuit sporundan ölenler arasında Türk doktor Mehmet Susam da yer alıyor. Operatör Doktor Mehmet Susam, Wingsuit tutkusuyla bilinen çılgın bir doktordu. 20 yıldır paraşüt atlayışları yapan Susam, geçtiğimiz günlerde Fransa’nın Alp dağlarında Wingsuit uçuşu yaparken geçirdiği kaza sonrası hayatını kaybetti.

Operatör Doktor Mehmet Susam’ın yaptığı atlayışlardan nefes kesen görüntüleri aşağıdaki videodan izleyebilirsiniz…



Bu kaza sonrasında, konuyla ilgili bu kadar tecrübeli olan bir kişinin bile hayatını kaybetmesi, Wingsuit sporunun tehlikelerini bir kez daha gözler önüne serdi.

Kazadan önce Wingsuit sporunu ‘Kokpit’ isimli programa anlatan Op.Dr.Mehmet Susam, şu sözleri kullanmıştı:
“Son dört yıldır yaptığım Wingsuit ve mesleğim paralel şeyler. İkisinde de adrenalin yüksek miktarda. İkisinin de yanında stres ve yüksek başarı-mutluluk bir arada. İkisinde de yüksek konsantrasyon gerekiyor. Konsantrasyondaki ufacık bir kayıp ikisinde de ölümle sonuçlanıyor”

ERZİNCAN’DAKİ ATLAYIŞTA DA AMERİKALI SPORCU HAYATINI KAYBETTİ

Erzincan’ın Kemaliye ilçesinde düzenlenen Uluslararası Doğa Sporları Festivali’ne katılan Amerikalı ‘yarasa adam’lardan Ian Flanders, Base Jump sporunu yaptığı esnada paraşüt ipinin ayağına dolanması sonrası Karasu Nehri’ne düşerek yaşamını yitirmişti.



WINGSUIT, ERZİNCAN VE FETHİYE’DE YAPILIYOR

Özellikle coğrafi yapısı sayesinde Wingsuit ve Base Jump gibi sporlara oldukça elverişli olan Erzincan’da birçok doğa sporları yapılmaktadır. Ülkemizde bu sporların ana merkezi olan Erzincan’da yaşanan bu ölüm ise yapılan doğa sporlarının tehlikelerini gözler önüne serdi. Kaya tırmanışı, dağcılık, yamaç paraşütü, rafting, kano, su kayağı ve off-road gibi sporların merkezi haline gelen Erzincan, coğrafi yapısı itibariyle Türkiye’de tek olma özelliği taşıyor. Ancak bu şehrimizdeki dik yamaçlar ve dağlar arasında yapılan Wingsuit ve Base Jump sporlarının çok çok tehlikeli olduğunun altını çizelim…

Ayrıca Fethiye ve civarındaki Ege şehirlerinin de Wingsuit için müsait olması, bu sporu yapan adrenalin tutkunlarını cezbediyor.

BUGÜNE KADAR 270 KİŞİ YAŞAMINI KAYBETTİ

Ülkemizin dışında yurtdışında da birçok noktada yapılan sporda zaman zaman ölümler de yaşanıyor. Yapılan araştırmalara göre 100.000 atlayışta 1 kez ölüm yaşanıyor. Açıklanan rakamlara göre ise bugüne kadar bu iki riskli sporda yaklaşık olarak 270 kişi yaşamını kaybetti.


YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haberlerin tüm hakları AjansHaber’e aittir. Kaynak gösterilmeden kullanılamaz. AjansHaber tarafından üretilen haberlerin kaynak gösterilmeden kullanılması, 5846 Sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu’nun 36 ve 37. maddesine aykırıdır ve suç teşkil etmektedir. Ayrıca internet ortamında yapılan yayınların düzenlenmesi ile ilgili olarak 4 Mayıs 2007 tarihinde kabul edilen 5651 sayılı internet yasasına göre de bu durum cezai işlem gerektirmektedir.

Yorumlar