Validebağ’da camiye devam kararı

Üsküdar’da çevre gönüllüleriyle belediyeyi karşı karşıya getiren Validebağ Korusu’yla ilgili mahkemeden yeni karar çıktı.

Daha önce cami inşaatı için durdurma kararı veren İstanbul 7. İdare Mahkemesi, inşaat yapılacak alanla ilgili 1/5000 ölçekli nazım imar planı tadilatının iptali ve yürütmenin durdurulmasına ilişkin kararı, itiraz yolu açık olmak üzere oy birliğiyle reddetti. Bu kararla gerginliğe neden olan cami yapımının önü açılmış oldu. Kararı, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, dün akşam basın toplantısıyla duyurdu:

TOPBAŞ: KARARA UYMAK ZORUNDAYIZ

“Bahsedilen ibadethane için tahsis edilen alan korunun dışında yer alıyor. Koruyla alakası yok. Üsküdar Belediyemiz tapusunu almış. Üsküdar belediyemizin, ilçe ve il müftülüğünün talebi üzerine plan tadilatı yaptık. 5 binlik planlarda dini tesis lejantı koyduk. Bu planların iptaliyle ilgili bir karar getirildi. Yaptığımız plana sahip çıkmak için yürütmeyi durdurmanın iptaline ilişkin dava açmıştık. Elimize ulaşan karara göre, yürütmeyi durdurma kararı ve plan iptali kaldırıldı. 5 binlik planımız geçerli ve cami yapılabilir hale geldi. Yargının kararına uymak zorundayız. Mahkeme, verdiğimiz belge ve dökümanları değerlendirdikten sonra bu kararı verdi. Gerginlikleri, ötekileştirmeleri ortadan kaldırarak, sen ben demeden, kim daha Müslüman, kim daha çevreci demeden beraberce geleceği hazırlamak zorundayız.”

GÖNÜLLÜLER: İTİRAZ EDECEĞİZ

Mahalle sakinleri adına dava açan avukat Gülsüm Özdemir, mahkeme kararını şöyle değerlendirdi: “İtiraz edeceğiz. Aynı mahkeme 7 gün içerisinde fikir değiştiriyorsa söyleyecek bir şey yok. Üstelik durumda hiç değişiklik yokken oluyor bu. Soru işaretlerine açık bir konu.” Validebağ Gönüllüleri Derneği Başkanı Arif Belgin, “Polis ve iş makineleri çekilirse direniş biter” dedi.

ÇEVRECİLER NÖBETTE

Validebağ’da, Üsküdar Belediye Başkanı Hilmi Türkmen’in ‘anlaştık’ açıklamasına rağmen hem polisin hem de eylemcilerin bekleyişi dün de sürdü.

Yorumlar