Uyku apnesi nedir, nasıl tedavi edilir?

Sağlıklı bir uyku çekmeye engel olan, kişinin günlük yaşamını oldukça etkileyen uyku apnesi nedir, nasıl tedavi edilir ve uyku apnesi hakkındaki tüm detayları haberimizde bulabilirsiniz.

Günümüzde sık görülen hastalıklardan biri haline gelen uyku apnesinin ülkemizde görülme olasılığı %5-10 civarındadır. Peki bu uyku apnesi nedir? Uyku apnesi kişinin uykusunda en az 10 saniye süreyle nefesinin durması ve bunun sürekli olarak olmasıdır. Uyku apnesini etkileyen birçok faktör vardır. Ve birçok kişi bu uyku apnesini önlemek mümkün mü diye araştırmaktadır. Önlemek mümkündür. Uyku apnesi nasıl tedavi edilir sorusunun cevabını haberimizin devamında okuyabilirsiniz.

Uyku apnesi nedir?

Uyku apnesi kişinin uyurken nefeslerinin en az 10 saniye kadar duraksamasıdır. Bu hastalığı tetikleyen en önemli etkenlerden biri de şişmanlıktır. Kısa boylu, fazla kilolu, boynu kısa ve gıdılı olan kişileri bu hastalığa yakalanması daha olası gözükmektedir.  Bu hastalığın en büyük belirtilerinden birisi de sabahları uyandığınızda yorgun olmanızdır. Kişi uyurken nefes alamadığı için sık sık kalkması dolayısıyla uykusunu tam anlamıyla alamaz ve o sabaha yorgun kalkar. Bu durum gündelik hayatını da oldukça etkiler. 

Uyku apnesi belirtileri nelerdir?

Uyku apnesi olan kişilerde genel olarak görülen belirtiler;

-Yüksek sesle horlamak
-Başkasının şahit olduğu uykuda solunum durması atakları
-Uykudan ani uyanmalar
-Sabahları uyandığında ağız kuruluğu ya da boğaz ağrısının bulunması
-Uykusuzluk çekmek
-Sabahları olan ağız kuruluğu ve boğaz ağrısı
-Sabah baş ağrıları
-Depresif ruh hali
-Sinirlilik
-Dikkat sorunları 

Uyku apnesi nasıl tedavi edilir?

Uyku apnesi tedavisi kişinin tedaviye yanıtına göre değişmektedir. Ortalama olarak bir zaman dilimi söylemek gerekirse minimum 6 ay tedavi süresi vardır. Bu süre boyunca her gece cihaz kullanılmaya başlıyor. Daha sonrasında tedavide belirli bir iyileşme meydana geldiğinde ise hasta cihazı gün aşırı veya haftada 1-2 gün kullanmaya başlıyor. Tedavi olumlu ilerlediğinde ise hasta artık cihaz olmadan uyumaya başlıyor.

Kilo problemi yaşayan kişiler tedavinin başarıya ulaşması için mutlaka bir diyetisyen veya endokrin uzmanına başvurmalsı gerekiyor. Bu tedaviler sonucunda hasta hem kilo vermiş ve değerleri normale dönmüş olabiliyor hem de uyku apnesi hastalığı tedavisinde başarıya ulaşmış olabiliyor.

Uyku apnesini azaltmak için doğal tedavi 

Solunum sisteminizi iyileştirip uyku apnesinden kurtulmanızı sağlayarak geceleri yaşadığınız bu sorunu tedavi etmenize yardımcı olabilir.

-Düzgün ve dengeli bir şekilde beslenin. Bunun sonunda birkaç kilo veya ihtiyacınız olan kadarını verin. Bu, boğaz daralmasını azaltacaktır.
-Egzersiz yapın. Hafif bir yürüyüş gibi çok zorlamayan, her gün 30 dakika boyunca yapacağınız fiziksel aktiviteler, tıkayıcı uyku apnesinin etkilerini hafifletmeye yardımcı olacaktır.
-Bazı ilaçlardan ve fazla alkol tüketiminden kaçının. Sakinleştiriciler, uyku hapları ve antihistaminikler bu durumda tehlikelidir. Solunumda görev alan boğaz kaslarını rahatlattığı için alkollü içecekler tüketmek de sakıncalıdır.
-Yüzüstü yatarak uyuyun. Sırtüstü uyumayın çünkü diliniz ve yumuşak damağınız, boğazınızın üstüne sarkarak hava yolunu daraltabilir. Bazıları, gece uyurken dönmeyi engellemek için pijamanın arkasına bir tenis topu veya benzer bir şey dikilebileceğini söylüyor.

Yorumlar