Rusya adım adım planını uyguluyor! Neden Türkmen Dağı?

Rusya ve Esed rejiminin Türkmen Dağı’na yönelik bombardımanları sürerken, Rusya’nın S-400 füze sistemini sınıra konuşlandırma hamlesi ne anlama geliyor?

Suriye’de Esed rejimi ve Rusya’nın Türkmen Dağı’na yönelik saldırıları devam ediyor. Türkmenlerin mücadelesi devam ederken, Rusya da bölgeye yerleşmek amacıyla yeni hamleler yapıyor. Türkmen Dağı’nın büyük bir kısmında hakimiyeti sağlayan Rusya, Salma kasabasına  S-400 füze sistemini konuşlandırmayı planlarken, kritik noktalardaki 45 tepeye ise dinleme istasyonlarını yerleştirdi.

Türkmen Dağı’ndaki son durumu AjansHaber’e değerlendiren Suriye Türkmen Meclisi Başkanı Abdurrahman Mustafa, “Türkmen Dağı’nda durum çok kritik, Rus uçakları bombardımana devam ediyor. Sivil, çocuk ayırt etmeden bombalıyorlar ve insanlar çok tedirgin” dedi.

Rusya’nın S-400 füze sistemi ve kritik noktalardaki 45 tepeye dinleme istasyonu yerleştirecek olmasına da değinen Mustafa, “Rusların, Türkmen Dağı’ndaki Salma kasabasına S-400 savunma sistemi yerleştirmesi ve 45 tepeye dinleme istasyonu getirmesi, tamamen o bölgeye yerleştiklerinin göstergesidir. Rusya, Türkmen Dağı’na yerleşmesi amaçları; Esad’a avantaj kazandırmak,  Özgür Suriye Ordusu’nu (ÖSO) tamamen bitirmek,  Rusya’nın kendi üssünü güvene almasıdır. Türkiye ile Esed’i sınır yapmaktır, Cenevre görüşmeleri öncesi dengeleri tamamen değiştirmektir” dedi.

Suriye Türkmen Meclisi Başkanı Abdurrahman Mustafa, Türkmen Dağı’ndaki son durumu şöyle değerlendirdi:

“SİVİL, ÇOCUK AYRIMI YAPMADAN BOMBALIYORLAR”

Rus uçakları tarafından Türkmen Dağı’na bombardımana devam ediyor. Ruslar, dağı aralıksız olarak bombalıyorlar, füzeler atıyorlar. Türkmen Dağı’nda durum çok kritik, Yamadi kampındaki yaklaşık 10 bin – 15 bin kişi Türkiye’ye girmek için bekliyorlar.  Rus uçakları hiç ayrım yapmadan, her tarafı bombalıyor. Sivil, çocuk farketmiyor, her tarafı bombalıyorlar. Dolayısıyla oradaki insanlar çok tedirgin.

“RUSYA BÖLGEYE YERLEŞİYOR”

Rusların, Türkmen Dağı’ndaki Salma kasabasına S-400 savunma sistemi yerleştirmesi ve 45 tepeye dinleme istasyonu getirmesi, tamamen o bölgeye yerleştiklerinin göstergesidir. Orada bizim elimizde çok az bir bölge kaldı. Salma kasabası ve 45 tepe çok stratejik bir bölgede yer alıyor. Bunlar maalesef Rusların elinde yer alıyor.

“TÜRKMEN DAĞI DÜŞTÜ DERSEK, MÜCADELE EDEN BİRLİKLERİMİZE HAKSIZLIK ETMİŞ OLURUZ”

Türkmen Dağı’nda bütün olumsuzluklara karşı mücadele devam ediyor, Türkmen Dağı düştü diyemeyiz. Türkmen Dağı düştü dersek, orada mücadele eden birliklerimize haksızlık etmiş oluruz. Orada bir direniş devam ediyor ama durumumuz kritik. Rusya füzelerle adeta Türkmen Dağı’nı yakıyor. 5 yıldır Esed rejimi giremedi ama Rusya gelince havadan saldırılarla, bombardımanlarla avantajı o tarafa çevirdi. Türkmenler zor bir süreçten geçiyorlar.

“15 BİN İNSAN TÜRKİYE’YE GEÇİŞ İÇİN BEKLİYOR”

Türkmen Dağı’nda bütün köyler boşalmış durumda, Yamadi kampına gelmişlerdi daha önce ama orada da kendilerini güvende hissetmiyorlar. Yamadi, Suriye sınırına sıfır noktadadır. Orada 15 bin kadar insan var, hepsi Türkmen değil ama aralarında Türkmenler de var. Türkiye’ye geçiş için bekliyorlar.

“RUSYA’NIN BÖLGEYE YERLEŞMESİNİN AMAÇLARI…”

Rusya, Türkmen Dağı’na yerleşmesi amaçları; Esad’a avantaj kazandırmak,  Özgür Suriye Ordusu’nu (ÖSO) tamamen bitirmek,  Rusya’nın kendi üssünü güvene almasıdır. Türkiye ile Esed’i sınır yapmaktır, Cenevre görüşmeleri öncesi dengeleri tamamen değiştirmektir. Bunlar Rusya’nın bölgeye yerleşmesindeki avantajlarından sadece birkaçı, daha çok sebepleri vardır.

YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haberlerin tüm hakları AjansHaber’e aittir. Kaynak gösterilmeden kullanılamaz. AjansHaber tarafından üretilen haberlerin kaynak gösterilmeden kullanılması, 5846 Sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu’nun 36 ve 37. maddesine aykırıdır ve suç teşkil etmektedir. Ayrıca internet ortamında yapılan yayınların düzenlenmesi ile ilgili olarak 4 Mayıs 2007 tarihinde kabul edilen 5651 sayılı internet yasasına göre de bu durum cezai işlem gerektirmektedir.

Yorumlar