TÜMEXPO Fuarı başladı

Tüm Sanayici ve İş Adamları Derneği (TÜMSİAD) Genel Başkanı Hasan Sert, Türkiye'nin fuarcılık pastasından aldığı yüzde 1'lik payı en kısa sürede artırmak zorunda olduklarını söyledi.

Sert, TÜMSİAD tarafından Ortadoğu Fuar Merkezi'nde düzenlenen "TÜMEXPO Sanayi ve Ticaret  Fuarı"nın açılışında, Ermenek'teki maden kazası nedeniyle fuar sevinçlerinin gölgelendiğini, bir an önce işçilerin sağ salim ailelerine kavuşmalarını temenni ettiklerini vurguladı.

İki yılda bir fuar düzenlediklerini ifade eden Sert, daha önce İstanbul'da gerçekleştirilen fuarı Gaziantep'e taşımalarındaki en büyük nedenin, yöre halkını yüreklendirmek olduğunu belirtti.

Fuarın işadamları açısından kazançlı geçmesini beklediklerini aktaran Sert, gelinen süreçte Türkiye'nin daha da hızlı büyümesi için el ele vermenin vazgeçilmez şart olduğunu kaydetti.



İşsizliği düşürmek, ihracatı artırmak ve daha fazla katma değer üretmek istediklerini dile getiren Sert, dünya ticaretinin önemli bir kısmını elinde bulunduran fuarcılığın bu anlamda önem taşıdığını bildirdi.

Fuar pastasından Türkiye'nin daha fazla pay alması gerektiğine işaret eden Sert, şöyle konuştu:

"Türkiye'nin fuarcılık pastasından aldığı yüzde 1'lik payı en kısa sürede artırmak zorundayız. Bunun için de fuar düzenleme yeteneğimizi ve anlayışımızı geliştirmeliyiz. Şu an fuarcılık anlamında küçük sorunlar yaşanabilir ama bunlar bir süreç. Bu noktada işadamlarımız birbirlerine kart alıp vermekle yetinmeyip ticaret yapmalı, yeni ticaret alanları geliştirmeliyiz. Çünkü burada dünyanın farklı bölgelerinden yüzlerce insanla bir araya gelme imkanımız olacak."

- "Çözüm sürecine sahip çıkın"

TÜMSİAD Avrupa Genel Başkanı Cahit Kerenciler de 2007'de kurulan Avrupa ayaklarının, İngiltere'de yeni kurulan ofisle 9 ülkede 3 bin 400 üyeye ulaştığını söyledi.

Avrupa'daki işadamlarının sıfırdan bulundukları yere belirten Kerenciler, kendisinin de fabrika işçiliği ve seyyar satıcılığın ardından bugünlere geldiğini anlattı.

Türkiye'ye yeni yatırımcılar getirmeye çalıştıklarını ve ortak çalışmalara imza atmak için çeşitli çalışmalar yaptıklarını ifade eden Kerenciler, son olarak Fransız heyetin 1,5 milyarlık çalışmayı birkaç gün içerisinde hayata geçireceğini vurguladı.

Türkiye'nin Osmanlı'dan sonra yıllarca "boynu bükük" kaldığını savunan Kerenciler, "Bazen ben içimden geçenleri söylerken, özellikle muhalefet partilerine mensup kişiler beni siyaset yapmakla suçluyor. Suruç'ta çeşitli temaslarda bulunduk, onların dramı nedeniyle kahrolduk ama bir yandan da devlet onlara öyle sahip çıkmış ki o insanlar acılarını bir nebze olsun unutmuş. Büyük devlet olmak böyle bir şey" dedi.

Önceden Avrupa kanallarında Türkiye ile ilgili haberlere 6 ayda bir rastladıklarını ancak artık her akşam Türkiye'nin konuşulduğuna dikkati çeken Kerenciler, şunları kaydetti:

"Türkiye çok güzel işler yapıyor ama reklamını yapamıyor. Türkiye'nin 2 milyon insana sahip çıkması, Avrupa'da negatif gösteriliyor. Suruç'taki yapılanlar iyi anlatılmalı. Çünkü Türkmen'in de Arap'ın da Kürt'ün de sahibi Türkiye'dir. Bu çalışmalar bize onur veriyor. Gaziantep'te olaylar çıktığında Avrupa'da o kadar büyük anlatıldı ki 'herhalde fuarı yapamayız' dedik. Ama gördük ki bir şey yokmuş. Çözüm sürecini çok önemseyin, sahip çıkın. Bu ülkenin daha iyi olması için bu süreci iyi değerlendirmeliyiz. Bu süreç için emek veren başta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere tüm herkesi yürekten kutluyorum."

- "Gaziantep 2023 yılında 30 milyar dolar ihracat hedefliyor"

Vali Erdal Ata ise fuara ev sahipliği yapmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirerek, Gaziantep'in Türkiye'nin 6. büyük ili olduğuna dikkati çekti.

Gaziantep'in 2023 yılında 30 milyar dolar ihracat hedeflediğini ifade eden Ata, böylesine büyük sanayi ve ticaret potansiyeli olan ilde önemli fuarların düzenlenmesini önemsediklerini kaydetti.

Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin de 2023 vizyonuna en yakın şehrin Gaziantep olduğunu, güçlerin birleştirilmesiyle hedeflerin daha kolay ulaşılabileceğini vurguladı.

Türkiye'de güven ve istikrarın sürmesinin tüm bölge coğrafyası için önemli olduğuna işaret eden Şahin, şöyle devam etti:

"Coğrafya bir kaderse biz her zorlukta daha dirençli olmayı, güçlüklerle başa çıkmayı, sorunun değil çözümün bir parçası olmayı ve krizi fırsata çevirmeyi öğrendik. Çok şükür artık yükselme ve kalkınmayı öğrendik. Artık yolumuz daha açık. Artık sadece işadamları değil, kentler de yarışıyor. Biz kent yarışında da iddialıyız" dedi.

Gaziantep Sanayi Odası (GSO) Başkanı Adil Konukoğlu ise fuarın Gaziantep ve bölge için önemli olduğunu kaydetti.

Gaziantep Ticaret Odası (GTO) Başkanı Eyük Bartık da Gaziantep'in sanayicilik anlamında önemli aşamalar kaydettiğini belirterek, bundan sonra yeni alanlar belirlemek zorunda olduklarını, bu yüzden de turizmi hızla ileriye taşımak için harekete geçtiklerini ifade etti.

Konuşmaların ardından Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz'ın katılımıyla açılışı gerçekleştirilen fuarda stantlar gezildi.

İkili iş görüşmelerinin yanı sıra Ortadoğu İş Zirvesi’nin aynı anda gerçekleştireceği TÜMEXPO Fuarı, 2 Kasım'a kadar açık olacak.



Yorumlar