Tansiyon ölçümü nasıl yapılır? Tansiyon değeri kaç olmalı?

Dışarıdan bakıldığında kolay gibi gözüken tansiyon ölme işlemi için dikkat edilmesi gereken birkaç nokta vardır. Peki doğru tansiyon ölçümü nasıl yapılır ve tansiyon değeri kaç olmalıdır? Bu soruların yanıtı ve tüm detaylar Ajanshaber.com'da.

Kalpten çıkan kanın damar duvarına yaptığı basınç olarak bilinen tansiyonu ölçmek için birkaç noktaya dikkat etmek gerekiyor. Evde tansiyon ölçümü nasıl yapılır? Bunun için öncelikle tansiyon aletinizin olması gerekmektedir. Doğru şekilde ölçme işlemi uygulandıktan sonra geriye kalan çıkan sayıyı doğru analiz etmektir. Peki tansiyon değeri kaç olmalıdır? Bu soruların cevaplarını ve tüm detayları haberimizin devamında bulabilirsiniz. 

TANSİYON ÖLÇÜMÜ NEDİR?

Tansiyon ölçme aleti olarak farklı şekilde cihazlar meydana çıkmıştır. Eğer tansiyon ölçme aleti dijital ise manşonunu (tansiyon aletinin kola sarılan kumaşlı kısmına manşon denir) kendisi şişirip ve indirir ve sizin müdahalenize gerek kalmaz. Sonuç da dijital ekrana sesli ve görüntülü olacak şekilde verilir. Tansiyon aletinin manşonunun havası boş olmalıdır. Çocuk ve erişkin kişilerin tansiyon aletinin manşonu farklıdır. Çocuk tansiyon aletinin manşonu dar olmalıdır. Her ne kadar farklı şekilde gelişmiş aletler çıkmış olsa da en doğru sonucu veren ve sağlıklı ölçüm yapan tansiyon aletlerinin hastanelerde de kullanılmakta olan manuel yani elle ölçüm yapılan cihazlar olduğu söylenir. 

TANSİYON ÖLÇÜMÜ NASIL YAPILIR?

Tansiyon ölçmek için öncelikle kişinin kolunun açık olması gerekmektedir. Uzun kollu kıyafetler giyilmişse omuza kadar sıyırılması gerekmektedir. Ölçüm yapılan tansiyon aletinin kola sarılan kısmına manşon ismi verilmektedir. Tansiyonu doğru ölçmek için önce manşonu kolun doğru yerine sarmak gerekir. Koldaki doğru yer ise kalp hizası olarak bilinir. Manşon kalp hizasında olmalıdır veya kolun katlanan yerinin iki üç parmak üstünde olması gerekmektedir. Genellikle tansiyonu ölçülecek kişinin sağ koluna manşon sarılır fakat her iki kolda da tansiyon ölçmek mümkündür. Manşonu sardıktan sonra hastanın kolunu indirmemesi ve kalp hizasında olacak şekilde dik tutması gerekmektedir. Bu işlemi tansiyonu ölçecek kişide yapabilir ki hatta bu tavsiye edilir çünkü hasta kolunu dik tutmak için kendini kasabilir ve kolunu sıkabilir.

Hastanın kolunu sıkması halinde yanlış sonuçlar ortaya çıkacaktır. Bu nedenle tansiyonu ölçecek kişi bir eliyle hastanın dirseğinin altından koluna destek verebilir. Bu işlemleri gerçekleştirdikten sonra elde ki pompa görevi gören topuzla manşonu şişirmeye başlayabilirsiniz. Manşon ortalama 180-190 milimetre şişene kadar bu işleme devam edilir. Bu rakamları yakalamanız çok önemli değildir tansiyon aletinin kulaklığını takınca nabız sesi ortadan kaybolana kadar da şişirebilirsiniz. Tamamen sessizlik hakim olduğunda manşonu şişirme işlemini bitirebilirsiniz. Daha sonra ise yavaş yavaş havanın boşalmasını beklemek gerekmektedir. Hava boşalırken kulaklık kulağınızda olacak ve sesi ilk duyduğunuz anda ki rakamı aklınızda tutmak gerekecek çünkü bu büyük tansiyonun karşılığını veren ses olacak. Arkasından basıncı düşürmeye yani havayı boşaltmaya devam ediyoruz. Daha sonra sesler azalacak ve sesin tam kesildiği anda ki rakamı da aklınızda tutmanız gerekecek çünkü buda kişinin küçük tansiyonunu belirlemektedir. Yani sesi ilk duyduğunuz an ve sesin kaybolduğu an tansiyonu belirlemektedir.

TANSİYON DEĞERİ KAÇ OLMALI?

Normal tansiyon değerleri tıp uzmanları tarafından 12 büyük 8 küçük olarak belirlenmiştir. Bu rakamlar kişiden kişiye göre değişiklik gösterebilir. Yani 1 veya 2 derece altı üstü de çoğu tıp uzmanları tarafından normal görülmektedir. Örneğin tansiyonunuz 13 büyük 7 küçük çıkarsa korkmanıza gerek yok buda normal tansiyon rakamlarıdır. Fakat arada çok büyük farklılıklar varsa yani rakamlar yüksekse tansiyonunuz yükselmiş ya da tam tersi rakamlar düşükse tansiyonunuz düşmüş anlamına gelmektedir.

Yorumlar