"PYD kılık değiştirip saldırıyor"

Suriye'nin kuzeyinde Kürt koridoru oluşturmak isteyen PYD harekete geçti. Peki, Azez-Cerablus hattında son durum ne?

Suriye’deki iç savaştan faydalanarak, ülkenin kuzey bölgesini ''Kürt koridoru'' haline getirmek isteyen PYD, Türkiye'nin tepkisinden çekindiği için rotasını Teşrin Barajını aşarak ilerlemek olarak belirledi. Bu bölgede yaşan Türkmenler ise, IŞİD'le mücadele ve Rusya'nın hava saldırılarının ardından bir de PYD ile mücadele ederek zorlu bir süreçten geçiyor.

PYD yaklaşık 400 bin Türkmen’in yaşadığı Azez ile Cerablus arasındaki bölgeye ilerliyor. Peki, o bölgedeki Türkmenlerin son durumu ne, PYD'nin hamlesi bu bölgedeki dengeleri nasıl değiştirecek?

Türkmenlerin, PYD ile mücadele ettiğini ve çok zorlu bir süreçten geçtiğini belirten Abdurrahman Mustafa, “PYD, Teşrin Barajı’ndan ilerlemeye çalışıyor ve kılık değiştirerek kendilerini kamufle ediyorlar.  Demokratik Suriye Güçleri adı altında saldırıyorlar. Tel Abyad’da 30 bin Türkmen vardı. Şimdi bu bölgede 400 bin Türkmen var ve bu bölgedeki Türkmenler için PYD büyük tehdittir” dedi.

Suriye Türkmen Meclisi Genel Başkanı Abdurrahman Mustafa, Azez-Cerablus hattını ve bölgedeki Türkmenlerin son durumunu AjansHaber'e değerlendirdi:

Azez’in doğusunda IŞİD ile mücadele ediyoruz.  PYD’nin Teşrin barajını almasıyla birlikte hedefi aslında Afrin kantonu ile Cizire kantonunu birleştirmek. Tel Abyad’daki Arap ve Türkmenlerin bulunduğu demografik yapıyı değiştirmek için çalışıyorlar. Daha önceden de sabıkalılar. Bu durumda Uluslararası Af Örgütü tarafından raporlarla belgelendi.

 “PYD KILIK DEĞİŞTİRİP SALDIRIYOR”

PYD, Teşrin Barajı’ndan ilerlemeye çalışıyor ve kılık değiştirerek kendilerini kamufle ediyorlar.  Demokratik Suriye Güçleri adı altında saldırıyorlar. Tel Abyad’da 30 bin Türkmen vardı. Şimdi bu bölgede 400 bin Türkmen var ve bu bölgedeki Türkmenler için PYD büyük tehdittir.  PYD’nin amacı birleştirdiği kantonlar sayesinde orada bir Kürt koridoru oluşturmak.

“RUSYA NEREDE OLURSA OLSUN TÜRKMENLERİ HEDEF ALIYOR”

Rusya’nın saldırıları devam ediyor. Bayırbucak, Azez ve Humus’ta devam ediyor. Geçtiğimiz gün yaşanan saldırı sonrası Rus uçaklarının bombalaması sonrası Humus’taki bir köyümüzde 10 şehit verdik. Rusya nerede olursa olsun Türkmenleri hedef alıyor. Türkmenler tüm bölgelerde çok zor bir süreçten geçiyor.

“IŞİD İLE MÜCADELE EDİYORUZ”

Şuanda 400 bin Türkmenin yaşadığı bölge IŞİD’in elinde. Biz de Türkmenler olarak orada IŞİD’le mücadele ediyoruz. Türkiye’nin kırmızı çizgileri var ve o çizgileri Türkiye koydu. O bölgedeki gruplar Türkmenlerle değil, Türkiye ile dost olmayan gruplardır. Türkiye de bölgedeki gelişmeleri yakından takip ediyor.

YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haberlerin tüm hakları AjansHaber’e aittir. Kaynak gösterilmeden kullanılamaz. AjansHaber tarafından üretilen haberlerin kaynak gösterilmeden kullanılması, 5846 Sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu’nun 36 ve 37. maddesine aykırıdır ve suç teşkil etmektedir. Ayrıca internet ortamında yapılan yayınların düzenlenmesi ile ilgili olarak 4 Mayıs 2007 tarihinde kabul edilen 5651 sayılı internet yasasına göre de bu durum cezai işlem gerektirmektedir.

Yorumlar