Payitaht Abdülhamit Halil Halid kimdir? Tarihte var mı?

Payitaht Abdülhamit Halil Halid kimdir sorusu diziyi merakla izleyen izleyiciler tarafından araştırılıyor. Halil Halid tarihte var mı sorusunun yanıtı haberimizde.

Payitaht Abdülhamit dizi yeni sezona muhteşem bir giriş yaptı. Diziye Kurtlar Vadisi Pusu'daki Memati karakteriyle nam salmış Gürkan Uygun da Halil Halid rolüyle dahil oldu. İnsanlar bu tarihi karakterin kim olduğunu merak etmeye başladı. Payitaht Abdülhamit Halil Halid kimdir sorusu bu sebeple internette dizinin izleyicileri tarafından araştırılıyor. Halil Halid tarihte var mı sorusu ile ilgili detaylar haberimizde.

HALİL HALİD KİMDİR?

Yeni sezona 55. Bölümle başlayan Payitaht Abdülhamit’e Gürkan Uyugun’un canlandırdığı Halil Halid Bey katıldı. Kuzey Afrika ve İngitere'de Osmanlı adına önemli işlere imza atan Çerkes Şeyhizâde Halil Halid Bey, bir zaman Abdülhamid Han'a muhalefet etmiş, ama Jöntürklerin ihanetini görünce Sultan Abdülhamid'in yanında yer almıştı. İşte Halil Halid'in dikkat çeken hayat hikayesi...

Halil Halid Bey (1869-1931) Son devir ilim ve fikir adamlarından. Ankara’da doğdu. Babası Çerkeşşeyhi-zâde Ahmed Refî Efendi, annesi Refika Sıdıka Hanım’dır. Dedesi Osman Vehbi Efendi, II. Mahmud devrinin İstanbul ru-ûsu pâyeli önde gelen ulemâsındandır.

Os­man Vehbi’nin babası Çerkeşî Mustafa Efendi, Halvetiyye’den Şâbâniyye’ye bağiı Çerkeşiyye kolunu kuran bir şeyh idi. Halil Hâlid, henüz dokuz yaşında iken babasının vefat etmesi üzerine amcası Mehmed Tevfık Efendi tarafından büyü­tüldü. Ankara’da rüşdiyeden mezun olun­ca İstanbul’a gitti, önce amcasının teşvi­kiyle Beyazıt Medresesi’nde üç yıl okudu, ardından girdiği Mekteb-i Hukuk’u bitir­dikten sonra (1893) Ebüzziyâ Mehmed Tevfık’in yardımıyla yazı hayatına atıldı ve onun matbaasında çalışmaya başladı. Burada çalışırken İstanbul’a gelip giden birçok yabancı ile tanışma fırsatı buldu.

Yorumlar