Ham madde ve maden zengini Afrika ile barter ticaret

Barter ticaret sistemi; aldığımız mal veya hizmete karşılık ödemenin yine mal veya hizmet ile ödenmesidir. Örnek verecek olursak boru üretmek isteyen bir sanayici ihtiyacı olan bakırı gidip bakır zengini bir Afrika ülkesinden alıp buna karşılık ödemeyi para olarak değil de hastane, okul, köprü, yol yaparak öder. Bu işlemde para kullanılmamıştır. Bir nevi takas yapılmıştır. Barter işleminin takasdan bazı farklılıkları vardır. Ödeme olarak ticaretin ''bir kısmı'' para ile de yapılabilir.

Afrika, alım gücü düşük bir pazardır. Kıta ülkeleri istisnalar hariç yoksulluk, kuraklık, açlık, yetersiz altyapı ve iç savaş gibi sorunlarla mücadele etmekte.  Burada ticaret yapan tüccarlarımız ödemelerini alma noktasında zaman zaman sıkıntılar yaşamaktadır.

Afrika, maden ve hammadde açısından zengin bir kıtadır. Afrika, dünya yeraltı kaynaklarının %30'una sahiptir. Hali hazırda petrol, doğalgaz, altın, uranyum, fosfat, elmas gibi birçok madene sahiptir. Türkiye olarak ihtiyacımız olan hammadde ve madenleri buradan alıp karşılığında ödememizi yol,köprü gibi altyapı hizmetleriyle ödeyebiliriz.

Çin, barter sistemini Afrika'da uygulamaktadır. Çin, Demokratik Kongo Cumhuriyeti ile yaptığı bir anlaşmaya göre iki büyük bakır madeninin işletme hakkını almıştır. Bu hakka karşılık para ödemesi yerine o ülkeye yol, hastane, sağlık ocağı, üniversite yapmıştır. Böylece ödemesini gerçekleştirmiştir.  Çin böylece barter sistemi ile bakır ihtiyacını karşılamaktadır.

Yeni ekonomik arayışlara girdiğimiz bu dönemde zengin yeraltı kaynaklarına sahip Afrika ile barter sistemi ile ticaret yapmamız her iki taraf için de çok karlı olacaktır. Türkiye günümüzde özellikle Somali, Sudan, Cezayir, Tunus ve Fas gibi Afrika ülkeleri ile güçlü ilişkilere sahiptir. Bu ülkeler petrol, doğalgaz,fosfat gibi birçok maden açısından zengindir.

Bu sistem ile dolar kullanımımız azalacaktır. Bir ülke hammadde ve maden ihtiyacını karşılarken diğer ülke ihtiyacı olan yol, köprü, hastane, okul, üniversite gibi birçok ihtiyacını nakit para ödemesi yapmadan karşılayacaktır.

Biz petrol, doğalgaz, bakır vs. ihtiyacımızı bu sistem ile karşılarken ödememizi de altyapı hizmetleri ile yapmış olacağız.

Ucuz hammadde ve maden, dolara olan ihtiyacın azaltılmış olması ve altyapı hizmetlerini yapacak sektörlerin canlanması gibi birçok kazanımımız olacaktır.

HAYRULLAH DESTEGÜL

Yorumlar