Lise tercihleri ne zaman yapılacak? Ne zaman bitecek?

Bu sene TEOG yerine getirilen sistem LGS sınav sürecinin tamamlanmasıyla birlikte öğrenciler Lise tercihleri ne zaman yapılacak sorusunu merak ediyor. Lise tercihleri ne zaman bitecek sorusu ve ayrıntılı bilgi haberimizde...

Bu dönemde ilk kez uygulamaya geçen LGS sınavı süreci adayların sınava girmesi ve sınav sonuçlarının açıklanmasının ardından tamamlandı. Şimdi adayların aklındaki soru 2018 lise tercihleri ne zaman yapılacak? Adaylar sınav sonuçlarını Milli Eğitim Bakanlığı resmi sitesinden öğrenirken bir yandan da tercih dönemi hakkında soruları merak ediyor. Peki Lise tercih dönemi ne zaman bitecek? Lise tercih dönemi ile ilgili tüm merak edilenleri Ajanshaber.com’da bulabilirsiniz.

LİSE TERCİHLERİ NE ZAMAN YAPILACAK?

2018 yılında liseye geçiş sınavında yeni sistem olan, TEOG yerine getirilen LGS için yüz binlerce öğrenci sınava girmişti. Sınav sonuçlarının da açıklanmasının ardından öğrencilerin ve velilerin en çok merak ettiği soru lise tercihleri ne zaman başlıyor sorusu oldu. Milli Eğitim Bakanlığının resmi internet sitesine giriş yaparak sonuçlarını öğrenciler bundan sonraki sürecin nasıl işleyeceğini merak ediyor. Tercih klavuzunu inceleyen öğrencilerin kafasında okullar netlik kazanmaya başladı. Peki lise tercih dönemi ne zaman bitiyor?

Milli Eğitim Bakanlığı tarafından (MEB), adrese dayalı sistemle liselere yerleştirme tercihleriyle sınavla öğrenci alacak liselere yerleştirme tercihleri ve pansiyonlu okullara tercihler, aynı anda 2 Temmuz-13 Temmuz tarihlerinde alınacak.

MEB yetkililerinden alınan bilgiye göre, liselere yerleştirmeler için adrese dayalı sistemde tercihler, yerelde oluşturulan Ortaöğretim Kayıt Alanları'na göre yapılacak. Kayıt alanları, ortaokulların kontenjanları göz önünde bulundurularak, öğrencilerin evlerine en yakın olan liseler çerçevesinde belirlenecek. Kayıt alanında bütün lise türleri (Anadolu lisesi, Anadolu meslek lisesi, Anadolu imam hatip lisesi) yer alacak.

LGS TERCİHLERİ NASIL YAPILIR?
 
Milli Eğitim Bakanlığı’nın (MEB) yayınladığı kılavuza göre adrese dayalı tercihlerin geçerli olması için iki okul türünü listeye alma şartı kaldırıldı. Ancak sınavla öğrenci alacak liseleri tercih için adrese dayalı yani yerel yerleştirme tercihi yapmak zorunlu oldu. Hem sınavlı, hem sınavsız, hem de pansiyonlu okullar için tercihler 2-13 Temmuz arasında e-okul üzerinden ya da ortaokullarda yapılacak. Özel okullar kayıtlarını 27 Haziran- 13 Temmuz arasında gerçekleştirecek. Devlet ile özel okul takvimi aynı anda son bulacak. Özel okula kayıtlar için tercih ekranı açılmayacak. Boş kontenjanlar için de 4 kez nakil uygulaması yapılacak. Bu süre içinde özel okullar da kayıt alabilecek. Yerleştirme sonuçları ve boş kontenjanlar ise 30 Temmuz’da duyurulacak. Tercih sırasında yardım almak isteyen öğrenciler için komisyonlar oluşturulacak.

ÖZEL OKULLARIN BİRİNCİ ÖN KAYIT DÖNEMİ İÇİN TABAN PUANLARI

Özel Amerikan Robert Lisesi 450
Özel Alman Lisesi 440
İstanbul Özel Saint Joseph Fransız Lisesi 410
Özel Notre Dame de Sion Fransız Lisesi 405
Özel Sainte Pulcherie Fransız Lisesi 390
Üsküdar Amerikan Lisesi 440
İzmir Amerikan Koleji 404
SEV Amerikan Koleji 410
Tarsus Amerikan Koleji 384

ADRESE DAYALI TERCİHLER NASIL YAPILACAK?

MEB'in yaptığı açıklamaya göre liselere yerleştirmeler için adrese dayalı sistemde tercihler, yerelde oluşturulan Ortaöğretim Kayıt Alanları'na göre yapılacak.
Adrese dayalı kayıtlarda kayıt alanları, ortaokulların kontenjanları göz önünde bulundurularak, öğrencilerin evlerine en yakın liseler çerçevesinde belirlenecek. Kayıt alanında bütün lise türleri (Anadolu lisesi, Anadolu meslek lisesi, Anadolu imam hatip lisesi) yer alacak.

YIL SONU BAŞARI PUANI NEDİR?

Yıl Sonu Başarı Puanı, derslerin ağırlıklı puanları toplamının haftalık toplam ders saati sayısına bölümü ile elde edilen ve virgülden sonra dört basamak yürütülen puanı oluşturmaktadır.

Yorumlar