Kızılay’dan vatandaşa önemli kan bağışı çağrısı

Türkiye'yi hakimiyeti altına alan olumsuz hava şartları nedeniyle bu durumdan Kızılay'ın kan stokları da nasibini aldı. Kızılay Genel Başkanı Kerem Kınık, vatandaşa kan bağışı çağrısı yaptı.

Türkiye geneline hükmeden soğuk hava şartları sebebiyle Kızılay'ın kan stokları bu durumdan etkilendi. Bu bağlamda Kızılay Genel Başkanı olan Dr. Kerem Kınık, sosyal medya platformlarından "Acil Duyuru" başlığı ile, vatandaşları kan bağışına çağırdı.

Kan bağışı acil vakalar için büyük bir umut kaynağı bu sebeple Kerem Kınık aldığı verilere göre kan bağışlarının büyük oranda düştüğünü ve kan ihtiyacının son hızda arttığını vurgulayarak, "Her gün yaklaşık olarak 9 bin ünite kan bağışı gerekiyor. Sizleri Kızılay kan bağış bölgelerine davet ediyoruz" ifadelerine yer verdi.

Olumsuz hava koşulları, Türkiye'de ihtiyaç olan kanın bütününü karşılamak amacıyla binlerce personel ile hizmet veren Kızılay'ın kan stoklarını da olumsuz yönde etkiledi. 2005 yılında Ulusal Güvenli Kan Temini projesini üstlenen Kızılay, yıl içerisinde 300 bin ünite olan kan bağışcısı sayısını her geçen yıl yeni hedefler ekleyerek 2,5 milyon ünite dolaylarına kadar çıkarmış vaziyette. Her gün 300 ekiple kan bağışı toplama amacıyla harekete geçen Kızılay, alınan kanlara dünya standartlarına göre testler uyguluyor. Kan bağışlarını trombosit, plazma ve eritrosit olarak ayırarak hastanelere teslim ediyor.

KAN BAĞIŞI YAPMAK SADECE 20 DAKİKA

Kan bağışı vermek isteyen kişiler Kızılay'ın noktalarına giderek kimlik belgesini vermesi gerekiyor. Kan bağış formu tamamlandıktan sonra, doktor kontrolü devreye giriyor. Olumsuz bir şey görünmez ise kan bağışı yapılıyor ve bu süreç yaklaşık olarak 20 dakika sürüyor.

Yorumlar