Kırbaç kasırgası nedir? Ne zaman ve nerelerde görülecek?

Kırbaç kasırgası nedir sorusu Meteoroloji'den gelen uyarının ardından merak ediliyor. Kırbaç kasırgası ne zaman ve nerelerde görülecek sorusuyla ilgili merak edilen detaylar haberimizde.

Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nden gelen son dakika açıklamasının ardından Türkiye'nin belirli bölgelerinde kırbaç kasırgası görüleceği duyuruldu. İnsanlar yapılan bu açıklamaların ardından kırbaç kasırgası nedir sorusuna yanıt aramaya başladı. Saatteki hızının 100 kilometreyi bulacağı konuşulan kasırganın etkisi de merak ediliyor. Kırbaç kasırgası ne zaman, nerelerde görülecek sorusuyla ilgili merak edilen detayları sizin için derledik.

KIRBAÇ KASIRGASI NEDİR?

Meteoroloji pazar günü için vatandaşları uyarmaya başladı. Ege Denizi'nden Kırbaç olarak adlandırılan kasırganın gelme ihtimali bulunuyor. Türkiye tarihinde ilk kez bu kasırgayı görecek.

KIRBAÇ KASIRGASI NE ZAMAN BAŞLAYACAK?

Tahminlere göre İyon Denizi üzerinde hafta sonu kasırga oluşacak. 28 Eylül Cuma günü sürekli rüzgarlarla birlikte İyon Denizi üzerinde güçlenecek olan kırbaç kasırgası 29 Eylül Cumartesi gününden itibaren Yunanistan’ın güneyinde bulunan Mora Yarımadası üzerinden Ege Bölgesi’ne doğru hareket edecek. Kırbaç kasırgasının 30 Eylül Pazar günü Kıyı Ege'de rotası tam belli olmamakla birlikte Çanakkale, Manisa, İzmir, Aydın, Muğla arasından kıyı şeridinden giriş yapması bekleniyor.

KIRBAÇ KASIRGASI NE ZAMAN BİTECEK?

Yunanistan'dan Türkiye'ye doğru gelecek olan Kırbaç Kasırgası cumartesi akşamı gelecek pazar günüde etkisini gösterecek olan Kırbaç Kasırgası önümüzdeki hafta başı Türkiye'den ayrılacak.

KIRBAÇ KASIRGASI ETKİLERİ NELER OLACAK?

Kırbaç kasırgası sürekli esen rüzgar ile (saatteki hızı 100 kilometre ve 200 kilometre arası) İyon Denizi'nden Ege – Akdeniz'e doğru hareket ederek etkisini gösterecek.

Büyük tehlike içeren kırbaç kasırgası; kuvvetli rüzgarları, aşırı yağmurları ve Ege ile Akdeniz'de beklenen dalga yüksekliği ile Cumartesi Yunanistan'ın güney kıyılarında; Pazar ve Pazartesi ise Türkiye'nin Ege kıyılarında büyük risk taşıyor.

Ancak bazı tahmin modelleri kırbaç kasırgasının etkilerini Türkiye için daha da kuvvetlendirerek Mora yarımadası ile Girit adası arasındaki bölgeden gireceğini, bu şekilde Yunanistan'da kara ile temas etmeden doğrudan Türkiye sahillerine 2. kategoride bir kasırga olarak gelebileceğine dikkat çekiyor.

KIRBAÇ KASIRGASI NERELERİ ETKİLEYECEK?

İzmir gibi birçok Kıyı Ege sahil şeridinde birkaç saat içerisinde metrekareye yer yer 100 kilogram ve üzeri yağış düşebilir. Muhtemel aşırı yağış sebebiyle sahil şeridinde yer alan şehirlerde kara ile deniz birleşmeleri yaşanabilir.

Ayrıca Kırbaç kasırgası İzmir'de bofor rüzgar ıskalasında son ölçek olan 12 bofor kuvvetinde (115-140 km/sa) rüzgara neden olabilir.

Yorumlar