Kimyasal hadım cezası ne demek? Nasıl ve kimlere uygulanır?

Şimdilerde internette birçok insan kimyasal hadım cezası ne demek sorusuna yanıt arıyor. Peki kimyasal hadım cezası nasıl ve kimlere uygulanır? Detayları haberimizde bulabilirsiniz.

Ülkemizin gündeminde son zamanlarda en çok konuşulan konular arasında kimyasal hadım cezası yer alıyor. Bekir Bozdağ tarafından açıklanan kimyasal hadım cezası şimdiden birçok insan tarafından merak edilmeye başlandı. Kimyasal hadım cezası ne demek sorusunun yanıtı vatandaşlar tarafından merak konusu oldu. Moldova, Estonya, Portekiz, Polonya, İngiltere ve Makedonya gibi ülkelerde kimyasal hadım cezası uygulanıyor. Kimyasal hadım cezası kimlere uygulanır sorusunun yanıtı da cevap bekliyor. Kimyasal hadım cezası çocuk tacizi vakalarında yukarda belirttiğimiz ülkelerde uygulanıyor. Almanya ‘ciddi hastalıklı’ durumlarda da kimyasal hadım cezasına başvuruluyor. Peki kimyasal hadım cezası nasıl uygulanır? Kimyasal hadım ile ilgili merak ettiğiniz tüm detayları haberimizde bulabilirsiniz.

KİMYASAL HADIM CEZASI NE DEMEK?

Ülkemizde son zamanlarda kimyasal hadım cezası konuşulmaya başlandı. Bekir Bozdağ'ın açıklamalarının ardından bu konu merak edilir bir hal aldı. Kimyasal hadım cezası ne demek sorusu vatandaşlar tarafından merak ediliyor. Kimyasal hadım cezası çocuk tacizi vakalarında uygulanıyor.

Cinsel saldırı suçlularına, 'kimyasal hadım' olarak da adlandırılan ilaçla tedaviyi de içeren, “Cinsel Dokunulmazlığa Karşı Suçlarda Hükümlü Olanlara Uygulanacak Tedavi ve Diğer Yükümlülükler Hakkında Yönetmelik” Resmi Gazete’de yayınlanmıştı.

KİMYASAL HADIM CEZASI KİMLERE UYGULANIR?

Bu uygulama, geçmişten günümüze tecavüzcülere, cinsel saldırganlara ya da pedofillere yönelik cezalandırma işlemlerinde kullanıldı ve kullanılmaya devam ediliyor. 1981'de farklı maddeler kullanılarak bir seri düzenlemeye maruz bırakıldı ve daha az yan etkiyle kullanıma uygun hale getirildi. Bu defa, cinsel suçlu olarak geçmişi bulunan 42 deneğin 40'ının cinsel isteğini tamamiyle ortadan kaldırmış ve onları tekrardan topluma adapte edebilecek ortamı yaratmıştı. İleriye yönelik gözle görülür bir yan etkisi de yoktu.

KİMYASAL HADIM HANGİ ÜLKELERDE VAR?

Hindistan’da da çocuk istismarı vakalarında kimyasal hadım uygulanırken, Rusya’da 14 yaşından küçük çocuklara karşı işlenen cinsel suçlarda yine aynı yöntem kullanılıyor. Portekiz, Polonya, İngiltere, Moldova, Estonya ve Makedonya’da çocuk tacizi vakalarında kimyasal hadım cezası uygulanıyor.Almanya ‘ciddi hastalıklı’ vakalarda hadım işlemine karar verebiliyor. ABD’de ise Kaliforniya başta olmak üzere sekiz eyalette kimyasal hadım, idam cezası yerine uygulanıyor. Suçun mahiyeti ve uygulanışına göre eyaletlerde farklılık bulunuyor. Ancak ülkedeki insan hakları örgütleri bu uygulamaya tepki gösteriyor. Arjantin kanunlarına göre Mendoza bölgesinde kendi isteği ile kimyasal hadım olan mahkûmlara ceza indirimi yapılıyor.

YASAYLA GETİRİLMİŞTİ

Ceza İnfaz Kanunu’da yapılan değişiklikle cinsen dokunulmazlığa karşı suçlarda verilecek cezalar belirlenmiş, uygulmaya ilişkin yönetmelik çıkarılması düzenlenmişti. Yasada belirtilen bazı durumlar hariç bu suçlardan dolayı hapis cezasına mahkûm olanlar hakkında, cezanın infazı sırasında ve koşullu salıverildikleri takdirde denetim süresi içinde, şu tedavi veya yükümlülüklerden bir veya birkaçına infaz hâkimi tarafından karar verilmesi hükme bağlanmıştı:

a) Tıbbi tedaviye tabi tutulmak
b) Tedavi amaçlı programlara katılmak
c) Suçun mağdurunun oturduğu ve çalıştığı yerleşim bölgesinde ikamet etmekten yasaklanmak
d) Mağdurun bulunduğu yerlere yaklaşmaktan yasaklanmak
e) Çocuklarla bir arada olmayı gerektiren bir ortamda çalışmaktan yasaklanmak
f) Çocuklar hakkında bakım ve gözetim yükümlülüğünü gerektiren faaliyet icra etmekten yasaklanmak.

Yorumlar