Kanser riskini artıran ürünler açıklandı

Çağımızın en büyük sorunlu hastalıklarından olan kanser için çözüm arayışları sürekli devam etmekte. Kanserin önüne geçmek için kanser riskini artıran durumlar da aynı şekilde araştırılmaya devam ediyor.

Günümüzün en zor hastalıkları sırasında başlarda yer alan kanser, her geçen gün insan sağlığını tehdit ediyor. Görülme sıklığı gün geçtikçe artarken bir yandan da hastalığın çözümü için tedavi yöntemleri araştırılmakta.

2018 yılında onkoloji hastalıklarından hayatını kaybeden kişi sayısı 9.6 milyon olarak belirtilmekte. Dünya Sağlık Örgütü'nün verilerine göre ise her altı kişiden birisi hayatını kanser yüzünden kaybediyor.

Seçenov Üniversitesi Onkoloji Kliniği Onkolojik Cerrahi Bölümü Başkanı Natalya Sukortseva, kanser riskini artıran gıda maddeleri ile ilgili şöyle konuştu;

"Şeker ve suni tatlandırıcılar, tehlikeli gıda ürünleri listesinde ilk sıradadır. Rafine edilmiş şekerin aşırı tüketimi, endokrin ve kardiyovasküler sistemlerin kronik hastalıklarına neden olabilir, ayrıca obeziteye yol açabilir. Şeker ikameleri, yapay renklendiriciler, bunları içeren yiyecekler ve içecekler toksin içerir. Larinks ve özofagusun mukoza zarlarına nüfuz ederek, hücrelerin malign büyümesini tetikleyebilirler ve sadece obeziteye neden olmazlar. Zararlı ürünlerin tüketilmesi boğaz, yemek borusu, mide ve diğer organ ve sistemlerin kanser olmasına yol açar".

Kanser riskini artıran gıda maddeleri arasında işlenmiş gıdalar da var. Yine Natalia Sukortseva'ya göre sucuk gibi işleniş gıdaların yoğun olarak tüketilmesi onkolojik hastalıklara yakalanma riskini artırıyor. Sukortseva, konuyla ilgli olarak "Yarı mamül ürünler, sosisler, füme etler ve jambonlar sağlığa zararlı maddeler, fazla tuz ve kimyasallar içerir. O nedenle eğer düzenli olarak sabah, öğlen ve akşam bu ürünler tüketilirse, kolon kanserine yakalanma riski artar"  şeklinde konuştu.

Bilim insanları, kansere yol açan şeyin gıda maddesinin kendisinden çok 'hazırlanma şeklinin' olduğunu söylüyor. Onkolojik hastalıklara yol açan ürünlerin başında ultra işlenmiş gıdalar, unlu mamüller, gazlı içecekler, şekerli mısır gevreği, yarı mamül ürünler ve işlenmiş et ürünleri gibi ürünler yer alıyor.

Yorumlar