İstanbul 3. Havalimanı’nın ismi ne olacak? İstanbul 3. Havalimanı’nın adı belli oldu mu?

İstanbul 3. Havalimanı’nın ismi ne olacak sorusu havalimanının açılmasına az bir süre kala vatandaşlar tarafından merak ediliyor. İstanbul 3. Havalimanı’nın adı belli oldu mu sorusu Ajanshaber.com'da.

Atatürk Havalimanı son yolcu taşımacılığına yönelik uçuşunu 31 Ekim 2018 tarihinde yapacak. İstanbul Yeni Havalimanı'nın (LTFM) resmi açılış töreni 29 Ekim 2018 tarihinde yapılacak. Şimdi insanlar İstanbul 3. Havalimanı'nın ismi ne olacak sorusuna yanıt aramaya başladı. 29 Ekim'de hizmete girecek olan yeni havalimanının isminin ne olacağı merak konusu oldu.  Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan yakın bir zaman katıldığı televizyon programında bir ismi işaret etmişti. Şimdi insanlar İstanbul 3. Havalimanı'nın adı belli oldu mu sorusunun yanıtını merak ediyor. Konuyla ilgili merak ettiğiniz detayları haberimizin devamında bulabilirsiniz.

İSTANBUL 3. HAVALİMANININ İSMİ NE OLACAK?

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Star TV-NTV ortak yayına katılarak merak edilen soruları yanıtladı. İstanbul 3. Havalimanının ismi ne olacak sorusu yanıt bekliyordu. Erdoğan, inşası devam eden İstanbul Yeni Havalimanı'nın merakla beklenen ismi hakkında da konuştu. Erdoğan, "Üçüncü havalimanı için aklınızda isim var mı?" şeklindeki soruya Erdoğan, "Sen bir isim verir misin?" sorusuyla karşılık verdi. Gazeteci Nazlı Çelik'in, "Belki bir anket düzenleyebilirsiniz" şeklindeki ifadesi üzerine Erdoğan, "Olabilir. Onun için sabırlı olmakta fayda var. Mesafe alalım. Teklifler geliyor." dedi.


İSTANBUL 3. HAVALİMANI NE ZAMAN AÇILACAK?

Yapılan planlamalara göre 25 Ekim 2018 öncesindeki süreçte İstanbul Yeni Havalimanına (LTFM), deneme uçuşları dışında hiçbir uçuş düzenlenmeyecek. Atatürk Havalimanı'nda yolcu taşımacılığına yönelik seferler 31 Ekim 2018'den sonra sona erecek. İlerleme oranı yüzde 88,5 olan İstanbul Yeni Havalimanı'nın (LTFM) resmi açılış töreni 29 Ekim 2018 tarihinde yapılacak.

İSTANBUL 3. HAVALİMANININ ADI BELLİ OLDU MU?

Nazlı Çelik'in, "Atatürk Havalimanı ismi tutulabilir" şeklindeki ifadesi üzerine Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Atatürk Havalimanı, İstanbul'da vardı. Birçok yerde de zaten var. Şimdi olmayanı buraya vermek herhalde çok daha isabetli olur ve yeni yeni bazı isimlerle temayüz etmekte de fayda var. Bu noktada sabırlı olmakta yine ben fayda var diye düşünüyorum. Çünkü biz her işimizi istişare ile yaparız ve istişare bizim en önemli metodumuzdur. Millete danışılabilir veya bizim üst düzey bir istişare kurulu oluştururuz orada bu işin istişaresini yaparız. İlla her şeyde kamuoyuna, millete gitmek, her konuda doğru olmayabilir. Çünkü bu parti rastgele bir siyasi parti değil. Üst düzey istişari kurulları var. Bu kurullarda bunu olgunlaştırıp adımı da atabiliriz." diye konuştu.

3. HAVALİMANININ ÖZELLİKLERİ

İstanbul'a yapılacak üçüncü havalimanının temeli, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın katılacağı törenle saat 16'da atılıyor. Havalimanı 2018'de tamamlandığında 150 milyon yolcu taşıma kapasitesine sahip olacak ve 10 milyar 247 milyon euroya mal olacak. Yap-İşlet-Devret modeliyle ihalesi gerçekleştirilen üçüncü havalimanı tamamlandığında yıllık 150 milyon yolcu kapasitesine sahip olacak. İnşaatında kullanılacak demir çelik miktarının 350 bin tona, alüminyum malzemenin 10 bin tona, camın ise 415 bin metrekareye ulaşması beklenen proje, 4 etapta tamamlanacak. Yeni havalimanı tamamlandığında 165 yolcu köprüsü, terminaller arasındaki ulaşımın raylı sistemle yapıldığı 4 ayrı terminal binası, 3 teknik blok ve hava trafik kontrol kulesi, 8 kontrol kulesi, her türlü uçak tipinin operasyonuna uygun müstakil 6 pist, 16 taksi yolu, 500 uçak park kapasiteli toplam 6,5 milyon metrekare büyüklüğünde apron, şeref salonu, kargo ve genel havacılık terminali, devlet konuk evi, yaklaşık 70 bin araç kapasiteli açık ve kapalı otopark, havacılık tıp merkezi, oteller, itfaiye ve garaj merkezi, ibadethaneler, kongre merkezi, güç santralleri, arıtma ve çöp bertaraf tesisleri gibi yardımcı tesislerden oluşacak. Yapım maliyetinin 10 milyar 247 milyon euro olması öngörülen havalimanının 2018 sonunda tamamlanması hedefleniyor. İstanbul'a yapılacak üçüncü havalimanı ihalesinde 25 yıllık kira bedeli için en yüksek teklifi, 22 milyar 152 milyon avro artı KDV ile Limak-Kolin-Cengiz-Mapa-Kalyon Ortak Girişim Grubu vermişti.

Yorumlar