İngiltere Dışişleri Bakanı istifa etti

İngiltere Dışişleri Bakanı Boris Johnson istifa etti. Geçen hafta kabinenin Brexit konusunda aldığı kararların ardından bazı bakanların rahatsız olduğu belirtiliyordu.

İngiltere Dışişleri Bakanı Boris Johson görevinden istifa etti.

Geçen hafta kabinenin Brexit konusunda aldığı kararların ardından bazı bakanların rahatsız olduğu belirtiliyordu. Başbakan Theresa May, Avrupa Birliği'ne yalnızca malların serbest dolaşımını içeren bir öneriyle gitmeyi kararlaştırmıştı.

İngiltere'nin Avrupa Birliği'nden çıkış müzakerelerini yürütmekle sorumlu bakanı Daniel Davis de bugün görevinden istifa etmişti. Davis'in istifası, AB ile yeni müzakere planına kabinede zorlukla destek bulmuş olan İngiltere Başbakanı Theresa May'e büyük bir darbe olarak yorumlanmıştı.

BORİS JOHNSON KİMDİR?

Boris Johnson, linç edilerek öldürülen Osmanlı İmparatorluğu'nun son Dahiliye Nazırı (İçişleri Bakanı) Ali Kemal'in torunu Stanley Johnson'ın oğlu.

İngiltere'nin AB'den ayrılmasına karşı çıkan Londra Belediye Başkanı Sadiq Khan, referandum öncesi Johnson'ın da aralarında bulunduğu Brexit yanlılarını, 'Türkiye konusunda söyledikleri yalanlarla insanları korkutmaya çalışmakla' suçlamıştı. Johnson'un da dahil olduğu Brexit kampanyası, Türkiye'nin kısa süre içinde AB'ye üye olacağını iddia ediyordu.

Boris Johnson, 2016'da Daily Telegraph gazetesindeki yazısında Almanya Başbakanı Angela Merkel'i, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 'kaprislerine boyun eğmekle' suçlamış, "Merkel, Erdoğan'ı memnun etmek için komedyenleri susturuyor" demişti.

Johnson, Mayıs ayında da, geçmişte editörlüğünü yaptığı haftalık The Spectator dergisinin yazarlarından Douglas Murray'in açtığı "Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a hakaret içerikli şiir yarışmasının" galibi olarak açıklanmıştı.

Yorumlar