İkinci el araç satışında ekspertiz raporu zorunlu oluyor

2019'un başlarında birçok konu gözden geçirilmiş ve yeni kararlar verilmesi uygun görülmüştü. Bunlardan biriside ikinci el araç satışlarıyla alâkalı oldu.

Nisan 2019 sonrası ikinci el araç alış satış işlemlerinde gereken belgelere yetkili olan ekspertiz merkezi raporunun eklenmesi zorunlu hale getirildi. Ekspertiz standartlarına yönelik alınan kararların ardından yürütmelikte vatandaşların beklentisi yüksek.

Türkiye'de ekspertiz merkezleri ile ilgili gündeme düşen haberlerden ötürü vatandaş bu merkezlere olan güvenini kaybetti. Artık ekspertiz güvenirliliğinin artırılması adına yürütmelikte değişikliklere gidildi. İkinci el otomobil satışlarında yapılan hileler; kilometre sayacı ile oynama, aracın hasarını gizlemek ve böyle satışa sunmak vatandaşın en çok çile çektiği konuların başında geliyor.

Bu sıkıntıların önüne geçilmesi adına Gümrük ve Ticaret Bakanlığı tarafından hazırlanan tasarı 1 Nisan 2019'dan itibaren geçerli olacak. Tasarıya göre ikinci el araç satış işlemlerinde gerekli belgelere yetkili ekspertiz merkezi raporunun da eklenmesi gerekiyor.

Yeni tasarılar hakkında ifadelerini dile getiren Bursa Oto Galericiler Odası Başkanı Hakan Yanık, bu zorunluluğun ikinci el araç alan kişiler açısından fazlasıyla avantajlı olacağını belirtti. Yanık sözlerine şöyle devam etti: "Şubat 2018’de bir yönetmelik çıktı. Bu yönetmelikte galericiler için düzenlemeler yer alırken, ekspertiz yapan firmalara da düzen ve standartlar getirildi. Yönetmelikle ikinci el araç alırken TSE standartlarına sahip işletmelerden ekspertiz raporu almak zorunlu hale getirildi. 1 Nisan 2019 tarihinden itibaren bu yönetmelik yürürlüğe girecek"

Bu bağlamda sektörde olan güven sorununun önüne geçilecek, yeni yasayla beraber hilelerin engellenmesi sağlanacak.

 

 

Yorumlar