HDP barajı geçtiğinde milletvekili dağılımı nasıl olacak?

HDP barajı geçtiğinde milletvekili dağılımı nasıl olacak sorusu vatandaşlar tarafından merak ediliyor. İşte HDP barajı geçtiğinde milletvekili dağılımı nasıl olacak sorusunun yanıtı ve tahminler...

24 Haziran seçimleri için vatandaşlar bugün sandık başına gitti. Sandıklar 17.00'de açılmaya başladı. Şimdi oy dağılımlarına göre HDP'nin barajı geçmesi durumunda milletvekili dağılımının nasıl olacağı vatandaşlar tarafından merak ediliyor. HDP barajı geçtiğinde milletvekili dağılımı nasıl olacak sorusu vatandaşların merak ettiği soruların başında yer alıyor. Bizler de anket şirketlerinin derlediği sonuçlara göre HDP barajı geçtiğinde milletvekili dağılımının nasıl olacağına dair bir derleme yaptık.

HDP BARAJI GEÇTİĞİNDE NE OLACAK?

Sabah saat 8.00'de başlayan oy verme işlemi 17.00 itibariyle sona erdi. Seçimlerde adaylar cumhurbaşkanı ve parlamentoya girecek partiler için oy verdi. Seçimlere AK Parti ve MHP Cumhur İttifakı, İYİ Parti, CHP, DP ve SP Millet İttifakı adı altında katıldı. HDP ise ittifaklara katılmadan tek parti olarak girdi. Seçim sürecinde en çok konuşulan konulardan biri de HDP'nin barajı aşıp aşmayacağıydı. Saat 20.47 itibariyle Türkiye'de milletvekili oylarının yüzde 70.5’i sayıldı. HDP'nin oy oranı 10.4 oldu. HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Saruhan Oluç, "Bize gelen verilerden barajı aşmış görünüyoruz." dedi. 600 vekilli Meclis'te HDP eğer barajı geçmeseydi Cumhur İttifakı'nın 404 milletvekili, Millet İttifakı'nın ise 196 milletvekili olacaktı. HDP'nin barajı geçmesi ile Cumhur İttifakı 354, Millet İttifakı ise 183 sandalyeye sahip oldu. HDP ise 63 sandalye sayısına sahip.

24 HAZİRAN SEÇİMLERİ MİLLETVEKİLİ DAĞILIMLARI

AK Parti: 300
CHP: 140
MHP: 51
HDP: 64
İYİ Parti: 45

Yorumlar