Gümrük Birliği ve Doğalgaz Mücadeleleri

2019’a girerken masada ve sahada Türkiye’yi birçok uluslararası sorun bekliyor. Bunlardan biri Gümrük Birliği’nin güncellenmesi konusu diğeri Doğu Akdeniz doğalgazının adil paylaşımı.

Türkiye ile Avrupa Birliği 1996 Şubat ayında kendi aralarında ticari konuları ilgilendiren Gümrük Birliği(GB) anlaşmasını imzalamıştı. Yapılan anlaşma ile sanayi malları ticaretinde iki taraf ticaret serbestîsi getirmişti. Ancak bu anlaşmada yer alan bir madde yıllardır Türkiye aleyhine sonuçlar vermektedir. O madde ise; Avrupa Birliği(AB) eğer başka bir ülke ile Serbest Ticaret Anlaşması(STA) imzalarsa, anlaşma yaptığı ülkenin Türkiye’ye yaptığı söz konusu ürünlerin ihracatında vergi ödememesi idi. Türkiye, AB ile STA imzalayan ülkeye söz konusu ürünlerin ihracatını yaptığında ise vergi ödemektedir.

AB ile STA imzalayıp ülkemize ihracat yapan ülkeler vergisiz girerken biz tam tersi durumla karşılaşmaktayız.

Avrupa Birliği’nin üçüncü ülkelerle yaptığı STA’lar bu yüzden aleyhimizedir. Ve AB her yıl STA’larına bir yenisini eklemeye devam etmekte.

Türkiye AB’nin STA imzaladığı ülkeleri yakından takip etmektedir. STA imzalayan ülkelerle temas kurup GB anlaşması nedeniyle aleyhimize gelişen durumu birebir düzeltmeye çalışmakta.

Yakın zamanda ABD ve AB, STA imzalamak için görüşmeler yapmış ancak Trump’ın Başkan seçilmesi ile imzalanamamıştır. İmzalansa idi ABD, Türkiye’ye yaptığı söz konusu ürünlerin ihracatında vergi ödemeyecek veya indirimli vergi ödeyecek idi. Tabi Türkiye, ABD’ye yaptığı söz konusu ürünlerin ihracatında vergi ödeyecek idi. Bu ikili arasında anlaşma imzalanamaması ülkemize rahat bir nefes aldırmıştır.

Türkiye,  AB ile STA imzalayan ülkelerle temas kurup durumu düzeltmekle meşgul olurken AB anlaşma yaptığı ülkelere yenilerini eklemektedir. AB, bu yıl içerisinde Japonya ile 2016 yılında Kanada ve Ukrayna ile STA imzalamıştır. Türkiye bu ülkeler ile temasa geçmiştir. Ülkemiz aleyhine olan durumu düzeltmek istesek de karşı ülkeler ülkemiz ile mutabakat yapmakta mecbur değillerdir. Bu tamamen onların inisiyatifine kalmıştır.

Doğu Akdeniz doğalgaz mücadelesinde son durum

Doğu Akdeniz’de birçok doğalgaz rezervi keşfedilmiştir. Yavru vatan KKTC ve ülkemizin Doğu Akdeniz’e kıyısı bulunmaktadır. İsrail, Mısır ve GKRY doğalgaz yatakları keşfetmiştir. Bu rezervleri Batı’ya satmak için boru hattı inşa edilmesini kendi aralarında kararlaştırdılar.

İsrail, Mısır’a doğalgaz ihraç eden konumdadır. Ancak Mısır yeni keşifleri ile kendi kendine yetebileceği için İsrail’den doğalgaz ithalatını kesecektir.

GKRY doğalgaz aramaları yaparken ülkemizin ve yavru vatan KKTC’nin arama alanlarına da girmekte, ihlal yapmaktadır. Bu sık sık gerginlik oluşturmakta.

Sonuç olarak Türkiye’nin Gümrük Birliği Anlaşması’nı biran önce güncelletmesi gerekmekte. Avrupa Birliği aleyhimize işleyen bu anlaşmayı güncellemede ikiyüzlü davranmayı bırakmalıdır. Amerika’nın korumacı politikalarından, ticaret savaşlarından yakınan Batı bu ticaret skandalını düzeltmelidir.

 AB ile STA imzalayan ülkeler nasıl ki ülkemize sıfır veya indirimli vergi ile ürünlerini ihraç edebiliyor ise ülkemizde aynı hakkı almalıdır. Ve AB ile GB anlaşmasının kapsamı genişletilmelidir. Sanayi ürünlerini kapsayan anlaşma hizmet alanını da kapsamalıdır. Ülkemiz hizmet ihracatında gelişmiş bir ülkedir.

Doğalgaz mücadelesinde ise GKRY, yavru vatan KKTC ve ülkemizin hak iddia ettiği yerlerden uzak tutulmalıdır. Caydırıcı bir deniz kuvveti Doğu Akdeniz’de faaliyetini sürdürmelidir.

HAYRULLAH DESTEGÜL

Yorumlar