G7 zirvesinde Trump'tan flaş Rusya teklifi!

ABD Başkanı Donald Trump, G7 ülkeleri liderlerine Rusya'nın da bu oluşuma tekrar davet edilmesi çağrısında bulundu.

ABD, Almanya, İngiltere, Japonya, Fransa, Kanada ve İtalya'dan oluşan G7 ile Avrupa Birliği (AB) liderlerini Kanada'nın Quebec City kentinin Charlevoix beldesinde bir araya getiren 44. G7 Liderler Zirvesi'nin ilk günü tamamlandı.

RUSYA TEKLİFİ REDDEDİLDİ

G7'yi bölen ABD Başkanı Donald Trump'ın zirve başlamadan önce Rusya'nın da gruba yeniden katılması önerisi ise şaşkınlık oluşturdu. Söz konusu teklif yalnızca İtalya'da yeni iktidara gelen aşırı sağcı Giuseppe Conte tarafından destek gördü, diğer üyeler öneriyi reddetti. Daha sonra zirvede ikili görüşmelere geçildi. ABD Başkanı Trump, Kanada Başbakanı Trudeau ile ikili bir görüşme gerçekleştirdi.

''İLİŞKİMİZ ÇOK İYİ''

İki ülke arasındaki gümrük geriliminin gölgesinde yapılan görüşmede Trump, "İlişkimiz çok iyi. Gümrük vergilerini düşürmek ve ülkelerimiz için adil bir noktaya getirmek için çalışıyoruz. Çok mesafe katettik ama nasıl devam edeceğini göreceğiz." dedi. Kanada Başbakanı Trudeau ise gümrük vergisi konusunun çok önemli olduğunu ve iki ülkenin çıkarlarına da zarar vermeden çözülmesi için gayret gösterdiklerini belirtti.

ORTAK BİLDİRİ İHTİMALİ DÜŞÜK

Avrupa Birliği (AB) Konseyi ile AB Komisyonu yöneticilerinin de yer aldığı zirvede en önemli sorunlar ABD'nin ithal çelik ve alüminyum ürünlerine ek gümrük vergisi uygulaması kararı, Paris İklim Anlaşması ve İran ile yapılan nükleer anlaşmadan çekilmesi.

BBC'de yer alan habere göre, G7 zirvesinin ilk gününde anlaşmazlıkların iyice su yüzüne çıktı ve çok kötü bir başlangıç yapıldı. Zirve sonunda ortak bildirinin yayınlanma ihtimali hayli düşük.

KRİZLERE RAĞMEN KTRUMP İKİLİ GÖRÜŞMELER YAPTI

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile Trump, ABD ile AB arasındaki ticaret ve gümrük vergisi gibi konuları ele aldı.

Trump, "İlişkimiz çok iyi ama ticaret konusunda bazı testler yaşadık. ABD, AB ülkelerine devasa ticaret açığı veriyor ve biz de bunun üzerinde çalışıyoruz. Olumlu şeyler olacağını düşünüyorum" dedi.

G-7

Yorumlar