Ev yapımı deterjan hazırlamak için...

Bulaşıklarınızı yıkayacağınız deterjanı kendiniz hazırlamak ister misiniz? Yüksek Kimyager-Kozmetolog Elif Gözde Utku Türk, doğal ve ev yapımı temizlik ürünlerinin tariflerini verdi.

Bulaşıklarımızı her gün ya elde ya da bulaşık makinesinde yıkarız. Elde yıkarken jel veya likit bulaşık deterjanı, makinede yıkarken ise jel, toz veya tablet ürünleri kullanırız. Tüm bu ürünleri çamaşır sodası, boraks, karbonat, tuz, limon, portakal, greyfurt, sirke, esansiyel yağ gibi malzemeleri kullanarak evde kendiniz de yapabilirsiniz.    Bulaşık deterjanı yapımı (elde yıkamak için)   ELDE YIKMA AMAÇLI BULAŞIK DETERJANINIZI DEĞİŞİK YOLLARLA HAZRIALAYABİLİRSNİZ:     1. tarif: 3-4 bardak sıcak suyun içerisine 1 yemek kaşığı karbonat, 1 yemek kaşığı sirke ve hazır almış olduğunuz bulaşık deterjanınızdan 1 yemek kaşığı kadar katıp tüm bileşenleri iyice çalkalayarak yeni bir bulaşık deterjanı elde edebilirsiniz. Ayrıca bu karışıma arzunuza göre koku vermesi için 10-15 damla kadar esansiyel yağ da katabilirsiniz.    2. tarif: Eğer marketten aldığınız bulaşık deterjanını kullanmak istemiyorsanız 3-4 bardak sıcak suya 1 yemek kaşığı boraks ve ½ kalıp rendelenmiş sabun katarak eriyinceye kadar karıştırınız. 10-15 damla, istediğiniz bir veya birkaç değişik esansiyel yağ ekleyerek tamamen kendi yapımınız olan bulaşık deterjanınızı hazırlayabilirsiniz.    BULAŞIK MAKİNESİ İÇİN TOZ DETERJAN YAPIMI     Bulaşık makineniz için toz bir ürün yapmak isterseniz 3 yemek kaşığı boraks, 3 yemek kaşığı karbonat, 3 yemek kaşığı çamaşır sodası, 1 yemek kaşığı limon tuzunu karıştırın. 10-15 damla istediğiniz bir veya birkaç esansiyel yağı toz karışımınıza damlatarak güzel kokulu bir toz bulaşık makinesi deterjanı hazırlayabilirsiniz.    TABLET BULAŞIK DETERJANI YAPIMI      Tablet bulaşık deterjanı hazırlamak için ise yukarıda bahsedilen toz karışıma, karışımı ıslatacak kadar sirke veya limon suyu ekleyin ve karıştırın. Buz kalıplarına doldurup oda sıcaklığında 24 saat kurumasını beklediğinizde tablet haline gelmiş bulaşık makinesi deterjanı elde etmiş olursunuz.    JEL BULAŞIK MAKİNESİ DETERJANI YAPIMI     Jel bulaşık makinesi deterjanı hazırlamak için ise kullanacağınız temel madde sudur. 3 su bardağı sıcak suya 3 su bardağı boraks, 2 su bardağı çamaşır sodası, 2 su bardağı kaya tuzu, 10-15 damla esansiyel yağ ekleyin. İyice karıştırıp oda sıcaklığında 24 saat bekleterek jel kıvamında bir deterjan elde etmiş olursunuz.    İŞİNİZE YARAYACAK PRATİK BİLGİLER      Bulaşıklarınızı makinede yıkıyorsanız, bulaşıklarınızın daha parlak olması için makinenizin parlatıcı kısmına sirke veya bir iki limonun suyunu sıkarak koyunuz. 
  Sirkeniz yoksa veya sirke kullanmak istemezseniz 1-2 adet limonun veya 1 adet portakalın ya da greyfurtun suyunu sıkarak da kullanabilirsiniz. Bu karışıma az miktarda E vitamini ve zeytinyağı gibi cildi yumuşatıcı ve bakımını sağlayıcı maddeler katarak ellerinizin de bakımını yapabilirsiniz. 
  Kalan turunçgil kabuklarınızı ve turunçgil çekirdeklerinizi de israf etmeyin. Rendenizin büyük kısmı ile turunçgil kabuklarınızı rendeleyin, çekirdeklerini havanda dövün veya bir mikser yardımı ile parçalayarak küçük parçalar haline getirin. Rendelenmiş kabukları ve küçük parçalar haline gelmiş çekirdekleri, limon tuzu veya kaya tuzu ile karıştırarak inatçı yağları tel ya da sünger yardımıyla ovalayarak çıkartma işlemi için kullanabilirsiniz.


 

Yorumlar