Ev sahiplerine kötü haber! Emlak Vergisi yükselebilir

Yeni Vergi Usul Kanunu’nun taslağında Bakanlar Kurulu’na Emlak Vergisi için 4 yılda bir belirlenen birim değer tespitini 2 yıla kadar indirme ve 8 yıla kadar çıkarma yetkisi veriliyor.

Türkiye’nin vergi sisteminin çerçevesini çizen yeni Vergi Usul Kanunu taslağı emlak Vergisi’ni artırabilecek düzenlemeler içeriyor. Taslağa göre Emlak Vergisi’nin hesaplanması için 4 yılda bir kurulan komisyon tarafından belirlenen arsa ve arazi metrekare birim değerleri artık 2 yılda bir de yenilenebilecek.

Taslak Bakanlar Kurulu’na metrekare birim değerlerinin tespiti için 4 yıl olan süreyi 2 yıla kadar indirmeye ve 8 yıla kadar çıkarmaya yetki veriyor.

METREKARE DEĞERLERİ 2016'DA HESAPLANABİLİR

Böylece en son 2014’te belirlenen ve sonraki değerleri 2018’de tespit edilecek olan metrekare birim değerleri Bakanlar Kurulu kararı ile 2016’ya çekilebilecek. Yani eğer belediyelerin gelir ihtiyacı olduğu düşünülürse 2018’de artması gereken metrekare birim değerleri 2 yıl erken belirlenip yükseltilebilecek.

Emlak Vergisi tutarları da ağırlıklı olarak bu metrekare birim değerleri üzerinden hesaplandığı için doğrudan artmış olacak. Ancak tabii ki Bakanlar Kurulu gerekli görürse 2018’de artması gereken değerleri artırmayıp 2020’ye de bırakabilir.

Taslakta ayrıca Emlak Vergisi’nin hesabında dikkate alınan diğer kalem olan bina metrekare inşaat maliyet bedellerinin de Maliye Bakanlığı ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından uygulanacağı yıldan dört ay önce müştereken tespit ve Resmi gazete ile ilan edeceği ifade edildi. Bakanlar Kurulu’na da bu 4 aylık süreyi kısaltma yetkisi verildi.

Bina metrekare inşaat maliyet bedelleri her yıl belirleniyor. Emlak Vergisi ise hem arsa metrekare birim değerleri hem de bina metrekare inşaat maliyet bedelleri göz önüne alınarak hesaplanıyor. Türkiye Ticaret, Sanayi, Deniz Ticaret Odaları ve Ticaret Borsaları Birliği bu bedellere karşı Resmi Gazete ile ilanını izleyen on beş gün içinde Danıştay’da dava açma yetkisine de sahip.

Yorumlar