Ev alana araba bedava!

Bankalar konut kredisinde faiz indirimine başladı. Faizlerin yüzde 10 seviyesine gerilemesi ile ev alırken araba parası cepte kalacak. Eski krediler de yapılandırılacak.

Konut kredilerinde uygulanacak faiz indirimi, vatandaşın cebini rahatlatacak. Yıllık faizin yüzde 10'a inmesi, 200 bin liralık kredide 51 bin liraya varan tasarruf sağlanacak. Bir taşla iki kuş vuracak olan vatandaşın, ev alırken araba parası da cebinde kalacak. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, "Konut kredisinde faizi yıllık yüzde 9'a çekin" çağrısının ardından bankalar art arda kredi faizlerini aylık yüzde 1'in altına indirdiğini açıkladı. 29 Temmuz itibarıyla yüzde 13'ün üzerinde seyreden yıllık konut kredilerinin, yüzde 10 seviyesine gerilemesiyle, 10 yıl vadeli 200 bin liralık kredi kullanımında vatandaşın cebinde, 51 bin lira kalacak. Aylık ödeme ise 428 lira düşecek. Bu arada eski oranlarla kredi kullananlar da bankalarına müracaat ederek kredilerini yeniden yapılandırabilecek. Böylece hem taksitlerini hem de toplam borcu düşürecek.

LÜKSÜ BIRAK FAİZ İNDİR

Bankacılık Denetleme ve Düzenleme Kurumu (BDDK) Başkanı Mehmet Ali Akben, faiz indiriminin yolunun mevduat yarışını bırakmak ve başta bina olmak üzere genel giderlerde tasarruf yapmakta olduğunu vurguladı. Daha önceki yıllarda, yıllık yüzde 7-8 faizlerin görüldüğünü hatırlatan Akben, "Bankalarımız genel olarak bir gelir-giderlerine bakabilir. Çok lüks binaları ve şube yerleri var. Genel giderlerinden bir yüzde 10 tasarruf yapsalar faiz de bir 0.25 puanlık daha indirim yaparak aynı kârlılığı elde ediyorlar. Bu komple bir iş" dedi. Akben, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın bankalara yönelik 'Kredi geri çağırma' uyarısına ilişkin de; "Bankalar kredi geri çağırmayı piyasanın şartlarından dolayı bir fırsatçılığa çevirirse buna kesinlikle izin vermeyiz. Bu banka ve şirketleri bize şikayet edin" açıklamasını yaptı.

Yorumlar