Cumhuriyet tarihinin en önemli projelerinden biri: 'Enerjinin ipek yolu' TANAP!

Türkiye tarihinin en önemli projelerinden olan TANAP'ın, bugün açılışı yapılacak. Proje kapsamında; Azerbaycan gazını Türkiye üzerinden Avrupa'ya taşınması planlanıyor.

Azebaycan  gazını Türkiye üzerinden Avrupa'ya taşıyacak, Trans Anadolu Doğalgaz Boru Hattı Projesi'nin (TANAP) açılışı bugün yapılacak.

Trans Anadolu Doğalgaz Boru Hattı Projesi (TANAP) son dönemde dünyada enerji alanında hayata geçirilen en büyük doğalgaz projelerinden biri...

Açılış gaz dağıtımının başlayacağı ilk nokta olan Eskişehir Kompresör ve Ölçüm İstasyonu'nda gerçekleşecek. 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Gürcistan Cumhurbaşkanı Giorgi Margvelaşvili de orada olacak.

Enerji Ekonomisi Derneği Başkanı, Boğaziçi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Gürkan Kumbaroğlu, TANAP’ın Türkiye’nin avantajlı jeostratejik konumunun değerlendirildiği önemli projelerden biri olduğunu belirtti.

TANAP’ı sadece Türkiye ya da Azerbaycan üzerinden değerlendirmenin son derece dar ve gerçekten uzak bir yaklaşım olacağına dikkati çeken Prof. Dr. Kumbaroğlu, şöyle devam etti:

“Bu proje, aynı zamanda Türkiye’nin Hazar gazına erişimidir. Hatta daha da ötesi, Türkiye üzerinden de Avrupa Birliği’nin Hazar gazına erişimidir. TANAP, gerek ülkemiz için gerekse de AB ülkeleri için doğalgaz arzında kaynak çeşitliliğine, arz güvenliğine ve rekabetçi piyasa oluşumuna katkı sağlayacak. Bu proje Türkiye’nin doğalgaz arzında Azerbaycan’ı ikinci sıraya yükselterek dengeleri yeniden şekillendirecek.

“ENERJİ YÖNETİMİNDE YENİ BİR DÖNEM BAŞLIYOR"

Kumbaroğlu, bu projenin tamamlanmasının enerji yönetimine yeni görev ve sorumluluklar yüklediğine işaret ederek, “TANAP aynı zamanda yeni projelere de davet çıkartıyor. Bundan sonra Türkiye’nin doğalgazda uluslararası bir HUB, yani serbest piyasa koşullarında fiyatların oluşacağı bir dağıtım merkezi olma vizyonunu destekleyecek yeni projelerin hayata geçirilmesi gerekiyor” ifadesini kullandı.

“2023 HEDEFLERİNE ENERJİ KARTIYLA ULAŞMAK MÜMKÜN"

Türkiye’nin 2023 yılına dair stratejik hedefleri olduğunu hatırlatan Kumbaroğlu, şunları söyledi:

“Bir taraftan inşası devam eden Türk Akım projesinin tamamlanması, diğer taraftan İsrail ve Kuzey Irak gazlarını Avrupa’ya taşıyacak yeni projeler… Sadece bunlar da değil, özellikle doğalgazda depolama ve sıvılaştırma tesislerinin yapılması ve serbest piyasa modelinin oturtulması gerekiyor. Aynı zamanda uluslararası ilişkiler, ulusal çıkarlar ve enerji ekonomisi önceliğinde etkin enerji diplomasisi ile şekillendirilmeli.”

TANAP

Bugün Eskişehir’de hizmete açılacak TANAP, ilk etapta 15 bin kişiye istihdam sağlayacak. 
Proje kapsamında ilk etapta 16 milyar metreküp gaz taşınacak. Bunun 6 milyar metreküpünü Türkiye tüketecek, kalan miktar Avrupa’ya gönderilecek.

Yorumlar