Dünyanın gözü oradaydı: Trump ile Kim imzaları attı!

Amerika Başkanı Donald Trump ile Kuzey Kore lideri Kim Jong-un, Singapur'daki tarihi zirvede bir araya geldi.

ABD Başkanı Donald Trump ve Kuzey Kore lideri Kim Jong-un Singapur'un Sentosa Adası'nda yer alan Capella Otel'deki tarihi zirvede görüştü. Gelişmeleri canlı blogla anlık olarak paylaşıyoruz.

10.20: Singapur Başbakanı Lee Hsien Loong, ülkesinin ev sahipliği yaptığı ABD Başkanı Donald Trump ile Kuzey Kore lideri Kim Jong-un zirvesiyle ilgili olarak yaptığı açıklamada, Kuzey Kore Lideri Kim Jong-un'u "Ülkesi için yeni bir yol oluşturmak isteyen, kendine güvenen, genç bir lider" olarak niteledi. "Kore Yarımadası'nda gerginlik varsa bu bölgeyi de istikrarsızlığa sürükler. Bu zirve, bazı olumsuz şeyleri sona erdirebilir. Sorunların çözümü için çaba harcamak, hepimizin görevi" diye konuştu.

09.45: Zirveyi takip eden ABD'li gazeteciler, anlaşmanın içeriğini açıkladı. Buna göre, ABD Kuzey Kore'nin güvenliği için garanti verirken, Kim Jong-un da Kore Yarımadası'nın nükleer silahlardan tamamen arınmasına bağlılığını yineledi.

08.40: ABD ve Kuzey Kore liderleri imza töreni düzenledi. Trump, "kapsamlı ortak mektuba" imza atıldığını ifade ederken, mektubun içeriğinin ise sonra açıklanacağını belirtti.

Trump, “Büyük bir sorunu çözeceğiz, bunu bütün dünya için yapacağız. Nükleer silahlardan arınma süreci çok çok hızlı bir şekilde başlayacak" dedi. Pek çok kez daha görüşeceklerini ifade eden ABD lideri, "Kim Jong-un'u Beyaz Saray'a davet edebilirim" ifadesini de kullandı.

Kim de "Bugün tarihi zirveyle geçmişi arkada bırakmaya karar verdik. Dünya büyük bir değişim görecek" şeklinde konuştu.

08.00: Trump ve Kim, ABD Başkanı'nın limuzinine binerek dolaşmaya başladı.

07.55: Tekrar basının karşısına çıkan ikiliden Trump, "Zirve çok çok iyi gidiyor, ilişki harika. Pek çok kişinin hayâl ettiğinden bile daha iyi" derken, Kim "Birçok insan bunun bir tür bilim kurgu filminden bölüm olduğunu düşünecek" ifadesini kullandı.

ABD lideri, birazdan imza töreni düzenleneceğini açıkladı.

07.25: Trump gazetecilere poz verirken, “Güzel çekin, hepimiz iyi, yakışıklı ve zayıf gözükelim” diyerek şaka yaptı.

07.05: Kuzey Kore ve ABD heyetleri, Kim ve Trump’ın liderliğinde yemeğe geçti. Görüşmeleri burada da sürdüren heyetlerin fotoğraflarını ajanslar hızla servis etti.

06.45: Kuzey Kore’yle hâlâ teknik olarak savaş halinde olan Güney Kore’nin Cumhurbaşkanı Moon Jae-in, gece zar zor uyuduğunu söyledi. Cumhurbaşkanlığı’nda bakanlarla birlikte zirveyi takip eden Moon, son aylarda iki kez Kim’le yüz yüze görüştü. Güney Kore lideri, görüşmenin başarılı geçmesini canı gönülden istediklerini vurguladı.

05.30: CNN canlı yayınına bağlanan eski NBA yıldızı Dennis Rodman, Beyaz Saray’dan arandığını ve Trump’ın kendisiyle gurur duyduğunun söylendiğini belirtti. Basketbolu bıraktıktan sonra defalarca basketbol sevdalısı Kuzey Kore lideriyle görüşen Rodman, eski ABD Başkanı Barack Obama’nın kendisine görüşmek için bir dakika bile ayırmamasından bahsederken gözyaşlarını tutamadı.

04.55: Baş başa görüşmeye geçen iki lider, yaklaşık 38 dakika boyunca yanlarında yalnızca tercümanları varken birlikte görüştü. Görüşme sonrasında Trump, “çok iyi bir ilişki” kurduklarını söyledi. İkili daha sonra daha geniş bir heyetle birlikte görüşmeye geçti.

04.05: İlk kez bir ABD Başkanı ve Kuzey Kore lideri bir araya geldi. Trump ve Kim Jong-un el sıkışarak tarihi zirvenin startını verdi. Gazetecilere poz veren ikiliden Trump bir anlaşmanın yapılıp yapılmayacağını dakikalar içinde anlayacağını söyledi.

Trump, Kim’le çok iyi anlaşacağını tahmin ettiğini de ifade etti. Kim ise bütün zorluklara rağmen buraya geldiğini ifade etti.

Yorumlar