Döviz borcu olan 120 AVM bankalara geçebilir

JLL Türkiye Başkanı Avi Alkaş, AVM'lerin ciddi boyutta döviz borcu olduğunu ifade etti. Alkaş, ,"120 dolayında AVM bankalara geçebilir" dedi. Alkaş, dövizli kiraların TL’ye dönüşüyle ilgili karar sonrası kaybet-kaybet durumunun ortaya çıktığını açıkladı.

Uluslararası gayrimenkul danışmanlık şirketi Jones Lang LaSalle (JLL) Türkiye Başkanı Avi Alkaş'tan çarpıcı açıklamalar... Alkaş, "Dövizli kiralar konusu AVM'leri dövmek gibi bir olaya dönüşüyor. Bu gidişle döviz borcu olan 120 dolayında AVM bankalara geçebilir" dedi. Alkaş, Hürriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Vahap Munyar'a konuştu.

"İDEAL OLANI KAZAN KAZAN MODELİDİR"

Alışveriş merkezlerinin yatırımları sırasında döviz kredi kullandığını hatırlatan Alkaş, "Bir ara dövizle borçlanmak TL’ye göre daha uygundu. Neredeyse 'dövizle borçlanmayanı dövüyorlar' gibi bir hava hakimdi." dedi. Dövizli kiraların TL’ye dönüşüyle ilgili karar sonrası “lose-lose” (kaybet-kaybet) durumunun ortaya çıktığını ifade eden Alkaş "Devletler, şirketler, kurumlar sözleşme imzalarken ideal olanı “win-win” (kazan-kazan) modelidir" diye konuştu.

YENİ YÖNTEM ÖNERİSİ

Alışveriş Merkezleri ve Yatırımcıları Derneği Başkanı Hulusi Belgü’yle çözüm arayışları sırasında gündeme gelen formüle değinen Alkaş şöyle konuştu:"Perakende sektörü ile AVM’ler arasındaki kira sözleşmelerine bankalar “üçüncü taraf” olarak eklenebilir. Banka, kira sözleşmelerine bağlı kredi açabilir. Sonra da kira tahsilatını anlaşılan dönem boyunca banka yapabilir. Bu yöntem, AVM sahipleri-işletmecileri ile perakende sektörü arasındaki kira gerilimini ortadan kaldırabilir."

avm

Yorumlar