Dikkatli olun! Bu virüs gribe neden oluyor

Türkiye'yi hakimiyeti altına alan soğuk hava şartları nedeniyle grip salgını fazlasıyla arttı. Bu nedenle İnfluenza virüsüne yakalananlar fazlasıyla dikkat etmeli.

Soğuk hava şartlarından dolayı meydana çıkan virüsler insan sağlığını tehdit ediyor. Özellikle başı çeken İnfluenza virüsü kolaylıkla bulaşabildiği için her yaştaki kişileri etkisi altına alabiliyor. Ayrıca soğuk algınlığının ve gribin birbirine karıştırılması sebebiyle gerekli önlemler alınmıyor.

İnfluenza virüsü nedir?

Öncelikle İnfluenza'nın kolay bir şekilde yayıldığını söylemek isteriz. Metrobüste, okulda, iş yerinde, insanlarla tokalaşırken sizi kolayca bulabilir. Bu virüs öncelikle hasta kişinin solunum salgılarında bir su damlacağına yerleşir. Buradan yola çıkarak zayıf bünyeleri ele geçirir.

İnfluenza örtülü bir RNA virüsüdür. RNA kopyalamalarında hata payının yüksek olması nedeniyle sürekli bir değişim halinde mevcudiyetini korumaktadır. Bu virüs, sürekli değişim halinde olduğu için bağışıklık kazansanız bile diğer sene değişime uğrayarak yine sizi gribe sürükleyebilir. Gribin oluşmasının nedeni İnfluenza virüsüdür. Özellikle kış aylarında grip yoğun şekilde görüldüğü için bebek ve çocuklarda risk faktörü olarak görünür.

İnfluenza iki tipe ayrılır: B ve C şeklinde. İnfluenza B insanda sadece hastalık yapıyor. Özellikle okul çağında olan çocuklarda fazlasıyla görülür. Influenza C ise insanlarda ve domuzlarda görülürken nezleye yol açmaktadır.

İnfluenza virüsü belirtileri neler?

  • Burun akıntısı
  • Ateş
  • Öksürük
  • Baş ağrısı
  • Kas ve eklem ağrıları

 

İnfluenza'dan nasıl korunulur?

Tokalaştıktan sonra elleri yıkamak.
Öpüşmekten ve sarılmaktan kaçınmalısınız.
Bol sebze ve meyve tüketimi aşırı önemli.
Havalandırılmamış ve ayrıca hasta kişilerin bulunduğu ortamda fazla vakit geçirmemelisiniz.
Bol sıvı alımı sağlanmalı.
Hastalığın olduğu bölgeye gerek olmadıkça adım atmayın.
Bu hastalığa yakalanmış kişilerin yanında maske kullanın.

İnfluenza'ya yakalanma riskinin yüksek olduğu kişiler
Sağlık personelleri
Hasta kişilerle aynı ortamda yatan kişiler
İş yerinde yoğun insanın bulunduğu ortamda çalışan kişiler

İnfluenza virüsü nasıl geçer?

Öncelikle bu belirtiler sizde ise soluğu direkt olarak aile hekiminizde almanız gerekiyor. Doktorunuzun size yazacağı ilaçlar hızlı bir şekilde hastalığı atlatmanıza yardımcı olacaktır. Tuzlu burun spreyi kullanımının büyük bir önemi var. Burun kanallarınızın açılmasını sağlayacaktır.

ANTİBİYOTİK KULLANMAYIN!
Viral enfeksiyon olarak bilinen hastalıklarda antibiyotik önerilmez. Çünkü antibiyotikler bu hastalıklar üzerinde etkisizdir. Gereksiz kullandığınızda karaciğer-böbrek yetmezliğine sebebiyet verebilir.

 

 

 

Yorumlar