Çocuğun zekası nasıl gelişir? İşte 7 ipucu...

Bebeklerin kıskançlık, sevgi, utanma gibi duyguları 2 yaşından itibaren öğrenmeye başladığını belirten uzmanlar, duygusal zekalarının gelişebilmesi için anne babalara büyük rol düştüğünü söylüyor.

Duygusal zeka, deneyimlerle öğrenilir ve zamanla gelişir, doğuştan değildir. Uzmanlara göre çocuğun duygusal zekasının geliştirilmesi için anne babalara çok büyük roller düşüyor.


"2 YAŞINDAN İTİBAREN ÖĞRENMEYE BAŞLIYOR"
  Çocuk gelişim uzmanları bebeklerin öfke, mutluluk, üzüntü, korku gibi temel duygular ile doğduğunu ve kıskançlık, utanma, sevgi, suçluluk gibi duyguları ise 2 yaşından itibaren öğrenmeye başladığını söylüyor. Duyguları okuyabilme ve tanıyabilme yeteneği ise çocuklar büyüdükçe gelişiyor.   DHA'nın haberine göre, İngiltere’nin saygın gazetelerinden The Times, çocukların duygusal zekalarının gelişiminde büyük önemi olan anne babalara şu 7 pratik yöntemi sundu:

  "ÇOCUĞUNUZU KONUŞURKEN CAN KULAĞIYLA DİNLEYİN"
  Çocuğunuz konuşurken anlattığı konu hakkında nasıl hissettiğini anlamak için onu can kulağı ile dinleyin ve paylaştığı konuya ayna tutun. Eğer problemin ne olduğunu anladığınızı hissediyorsanız, hissettiğinizi söyleyin ve sizinle hemfikir olup olmadığını gözlemleyin. Ne söylediğini anladığınızı ifade edebilmek için kendi hayatınızdan örnekler verin; bu çocuğunuza herkesin aynı tür hisleri olabileceği mesajını verecektir. Çocuğunuzu duygusunu ifade edebilecek kelimeleri kullanması için yüreklendirin ve kelime hazinesini geliştirmesi için yardımcı olun.
Bazı konularda duygu çatışması yaşamasının çok normal olduğunu anlatın.   "ÇOCUĞUNUZU ONAYLAYIN"
  Çocuğunuz bir şeye üzüldüğü, sinirlendiği veya öfkelendiği zaman “Bu konuda böyle hissetmen için hiçbir sebep yok” demek yerine, tepkisinin çok normal olduğunu ifade etmek için duygusunu anladığınızı söylemeniz yapılacak en doğru şeydir. Gösterdiği duygusal tepkinin aşırı ve gereksiz olduğunu söylemek yanlış yaptığını ve bir dahaki sefere bunu gizlemesi gerektiğini düşünmesine sebep olur.   "ONA NEDENLERİNİ ANLATIN"
  Eğer çocuğunuz bir dişçi randevusu olduğunu duyduğunda keyfi kaçarsa, ona bu ziyaretin kontrolünün kendisinde olduğunu hissetmesi için yardımcı olun. Neden korktuğunu, orada ne ile karşılaşacağını düşündüğünü, neden gitmesi gerektiğini bilip bilmediğini anlatmasını isteyin. Çocuklarla duyguları hakkında konuşmak, büyüklerdeki kadar etkili olacaktır.
"FİKRİ YOKSA, SEÇENEK SUNUN"
  Eğer çocuğunuz sizinle ya da bir arkadaşı ile herhangi bir konuda ters düşüyorsa, ona bu konuda gelebileceği noktanın limitini açık açık söyleyin. Bu konuda herhangi bir fikri yoksa ona seçenekler sunun. Çocuğunuz, diğer kişiye zarar vermemesi kaydıyla kızmanın ve kızgın olmanın normal olduğunu bilmeli.
     

Yorumlar