Cildi yağlı olanlara kötü haber!

Gözlerinizde yanma, batma, kızarma veya göz kapağınızda kaşıntı, kalınlaşma gibi sorunlarınız varsa eğer Doç. Dr. Altuğ Çetinkaya, göz kapağındaki bakterilerin aşırı çoğalmasıyla oluşan kirpik dibi iltihabının ciddiye alınmadığı takdirde ciddi sorunlara yol açabileceğini söyledi.

 “Göz kapağındaki bakterilerin artıkları, toksinleri iltihabi belirtilere neden olur. Cildin yağlı olması ve gözkapağındaki yağ bezlerinin anormal olması, bakterilerin çoğalmasını kolaylaştırır. Çeşitli virüsler, allerjik etkenler, ilaçlar, sigara dumanı, kimyasal maddeler de kirpik dibi iltihabına yol açabilir.   Kirpik dibi iltihabı olan hastalarında konjonktivit, kuru göz, kirpik batması gibi şikayetlerin sıklıkla görüldüğünü belirten Çetinkaya, hastalığın belirtileri hakkında şu bilgileri verdi: “Hastalık, her iki gözde batma, yanma hissi, kızarıklık, sulanma, kaşıntı, çapaklanma gibi yakınmalara neden olabilir. Gözkapaklarında kızarma, şişlik, kirpiklerde düzensizlik, yapışıklık ve dökülme meydana gelebilir. Bu şikayetleri olan kişiler, göz muayenesinden geçmeliler, çünkü tanı için muayene esastır.”

"ENFEKSİYON RİSKİ ARTABİLİR"   Kirpik dibi iltihabının daha çok ergenlik döneminde başlayıp uzun yıllar devam edebildiğini hastanın yaşam kalitesini olumsuz yönde etkilediğini anlatan Çetinkaya, şöyle konuştu: “Ciltteki bakteri florasının dengesinin bozulmasıyla ortaya çıkan kirpik dibi iltihabı ve sıklıkla beraber görülen yağ bezi problemleri tedavi edilmediği takdirde arpacık ve şalazyon denen sert yağ kistleri oluşturabilir. Bu hastalarda kuru göz sendromu daha sık gelişir ve daha şiddetli seyreder. Özellikle yaşlılarda kirpiklerde içe dönme, göze batma ve dökülme gibi sorunlar gelişebilir. Blefarit yani kirpik dibi iltihabı gözün görme işlevini etkilemez. Çok nadiren gözün kornea tabakasında iltihaba ve görme sorunlarına neden olabilir. Göz içi ameliyat geçirecek hastalarda, ameliyattan sonra enfeksiyon gelişmesi riskini arttırabilir.”   SICAK SUYLA TEDAVİ   
  Çetinkaya, kirpik dibi iltihabının tedavisiyle ilgili süreci ise şöyle anlattı: “Bebek şampuanı veya kapak hijyeni için özel geliştirilmiş temizleme solüsyonları ile kirpik diplerinin yıkanmasını ve sıcak su ile durulanmasını tavsiye ediyoruz. Gözkapağı kenarlarının düzenli temizlenmesi ve bakımı tedavinin temelidir. Hastalar gözkapağı bakımını uzun süre uygulamalıdır. Bu bakımda önce gözkapağı kenarına, yakmayacak biçimde, sıcak pansuman uygulanır. Böylece birikmiş ve sertleşmiş olan yağlı maddeler, kabuklar yumuşar. Daha sonra ıslak bir gazlı bez ya da kulak pamuğu gözkapağı kenarına sürülür, kirpik dipleri ve çevresindeki birikintiler temizlenir. Eğer gerekli ise son aşamada gözkapağı kenarına antibiyotikli-steroidli ilaçlar uygulanır. Bu tedaviye bazı hastalarda yapay gözyaşı damlalar da eklenir. Bazı hastaların doktor kontrolü altında 1-2 ay süreyle ağızdan antibiyotikli ilaç kullanması da önerilir.”


 

Yorumlar