Cenevre Görüşmeleri'nde son durum ne?

Cenevre'de Suriyeli muhaliflerin aldığı görüşmeleri erteleme kararının ardından Cenevre'de çözüm süreci tıkandı. Peki, bundan sonra ne olacak?

Suriye’de devam eden, binlerce insanın hayatına mal olan ve milyonlarcasının da vatansız kalmasına neden olan savaş her geçen gün içinden çıkılmaz bir hal alıyor. Bu kanlı savaşı durdurmaya yönelik atılan adımlar da aktörlerin ‘çıkar ilişkileri’ nedeni ile sonuçsuz kalıyor. Suriye’deki grupların uzlaşması amacıyla gerçekleştirilen Cenevre görüşmelerinin saplandığı çıkmaz içine düşülen çaresizliğin en somut örneğini oluşturuyor.

Esed Rejimi’nin Suriye’de kendi vatandaşlarına takındığı asi ve uzlaşmaz tavırları Cenevre Görüşmeleri’nde de sergilemesi ve alınan ateşkes kararına rağmen büyük katliamlara neden olması görüşmelerde elle tutulur bir sonucun çıkmasını engelledi. Durumun vahametine daha fazla dayanamayan Suriyeli muhalifler ise  görüşmeleri erteleme kararı aldı. Alınan bu kararın ardından Cenevre’de uzlaşma umudu ile bulunan grupların büyük bir bölümü Cenevre’yi terk etti. Birleşmiş Milletler Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura, Cenevre’de kalan gruplarla görüşmelerin devam edeceğini söylese de Cenevre’den Suriye’yi aydınlatacak bir ışığın yakın zamanda çıkmayacağı da herkesin yakından hissettiği bir gerçek oldu.

Cenevre’de yaşananları ve Türkmenlerin Suriye’deki durumunu AjansHaber’e değerlendiren Suriye Türkmen Meclisi Başkanı Abdurrahman Mustafa Esed Rejimi’nin Suriye politikasının ve görüşmelerdeki uzlaşmaz tavırlarının Cenevre görüşmelerini çıkmaza sürüklediğini söylerken Suriye’de ateşkes ilan edilesine rağmen çatışmaların hiç dinmediği Türkmen Dağı’nda Türkmenlerin zor günler yaşadığını söyledi

İşte Abdurrahman Mustafa’nın AjansHaber’e yaptığı o çarpıcı değerlendirme:

ESED CENEVRE’NİN BÜTÜN ŞARTLARINI SABOTE EDİYOR!

Bilindiği gibi Cenevre Görüşmeleri’nde Suriye’de atılması gereken adımlar arasında yerine getirilmesi gereken ve olmazsa olmaz maddeler var. Bunlar; abluka altında olan yerlere insani yardım gönderilmesi, düşmanca saldırıların durdurulması ve tutukluların serbest bırakılması… Maalesef Suriye’de bu maddelerin hiç birisi yerine gelmedi. Tam tersi Esed rejimi Halep’i ablukaya almaya çalışıyor, gidip Pazar yerinde sivil halkı vuruyor… Abluka konusuna insani yardım götürülmesi noktasında da tam bir trajedi yaşanıyor. Bırakın buralara insani yardım götürmeyi abluka altına alınan yerlerin sayısı giderek artıyor. Tutukluların sayıları da giderek artıyor.

Cenevre’de yaşananları ve Türkmenlerin Suriye’deki durumunu AjansHaber’e değerlendiren Suriye Türkmen Meclisi Başkanı Abdurrahman Mustafa Esed Rejimi’nin Suriye politikasının ve görüşmelerdeki uzlaşmaz tavırlarının Cenevre görüşmelerini çıkmaza sürüklediğini söyledi.

“GEÇİŞ HÜKÜMETİ REJİM’İN SONUNU GETİRECEK VE ESED BUNUN FARKINDA”

Bu maddelerde de açıkça gözüktüğü gibi Rejim’in alınan kararların hiçbirine uymaması Cenevre görüşmelerinin de çıkmaza sürüklenmesine neden oluyor. Cenevre’de  Suriye Rejimi’nden istenen bir başka durum da Suriye’de tam yetkili bir geçiş hükümetinin kurulması gerekmektedir. Bu geçiş hükümetinin kurulmasıyla birlikte Esed’in de Suriye’nin geleceğinde bir rolü kalmayacaktır. Hal böyle olunca Rejim işin özüne hiçbir zaman inmedi. Geçiş hükümetinin bahsini bile açmıyorlar. Bunu kabul etmenin kendilerinin sonunu getireceğini bilen Rejim sürecin ilerlemesine de engel oluyor. Bu noktada Suriye dostları Grubu’nun, Rusya ve Amerika’nın sorumluluklarını yerine getirmesi Esed Rejimi’ne baskı yapmaları lazım.

BİRÇOK GRUP CENEVREYİ TERK ETTİ

Bilindiği üzere Cenevre’deki görüşmeler dolaylı görüşmelerdir yani yüz yüze görüşmeler değil hal böyle olunca da görüşmelerde maalesef mesafe kaydedilemiyor. Bu durumdan rahatsız olan Suriye Muhalefeti Yüksek Kurulu görüşmelerin askıya alınmasını teklif etti. Bunun kabul görmesi üzerine de birçok grup Cenevre’yi terk etti. Teknik olarak buradaki görüşmeler kalan gruplarla devam ediyor.

TÜRKMENLER İYİ DURUMDA DEĞİL!

Türkmenlerin durumu maalesef iyi değil. Suriye’de ateşkes kararı alınsa da Türkmen Dağı bu ateşkese hiç şahit olmadı. Buradaki mücadelemiz devam etmektedir. 27 Şubat’ta ateşkes ilan edildi ama Türkmen Dağı’nda çatışma bitmedi. Çeşitli bölgelerde DAEŞ’le YPG ile Esed Rejimi ile çatışmalar sürmektedir. Türkmenler iyi bir pozisyonda değil bizim için çünkü çatışmalar bizim bulunduğumuz noktalarda yoğunlaşıyor.

CENEVRE GÖRÜŞMELERİ DURMAK ÜZERE

İŞTE ABD'NİN B PLANI!

CENEVRE'DE KRİTİK GELİŞME

YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haberlerin tüm hakları AjansHaber’e aittir. Kaynak gösterilmeden kullanılamaz. AjansHaber tarafından üretilen haberlerin kaynak gösterilmeden kullanılması, 5846 Sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu’nun 36 ve 37. maddesine aykırıdır ve suç teşkil etmektedir. Ayrıca internet ortamında yapılan yayınların düzenlenmesi ile ilgili olarak 4 Mayıs 2007 tarihinde kabul edilen 5651 sayılı internet yasasına göre de bu durum cezai işlem gerektirmektedir.

Yorumlar