Çene ekleminiz depresyon ve tek taraflı çiğnemeden ağrıyor olabilir

Diş Hekimi Yalçın Genç, çene eklemlerinin tam açılmama, hiç açılmama, çene açıldıkça yerinden çıkma gibi fonksiyon bozukluklarını kapsadığını...

Günümüzde çene eklemlerindeki problemler yaygın olarak görülmektedir. Tek taraflı çiğneme, travma gibi durumlardan dolayı kaynaklanabilen çenede meydana gelen sorunları inceleyen uzmanlar, sorunun depresona bağlı kaynaklanabildiğini belirtti.

Diş Hekimi Yalçın Genç'e göre çene eklemlerinde yaşanan açılmama, hiç açılmama ve çene açıldığında yerinden çıkması durumu gibi problemler yaşam kalitesini olumsuz etkiliyor. Sorunun çözümü Diş Hekimi Yalçın Genç'e göre, "Eklemin onarımı, eklemin ortadan kaldırılması ve suni bir eklem oluşturulması gibi girişimlerle sorun çözümlenir" 

Temporomandibuler Eklem ve çiğneme kaslarını tutan ağrı ve fonksiyon bozukluğu sendromu olarak karşımıza çıkan çene sorunlarını Diş Hekimi Genç, şöyle aktardı; "Eklem yüzeyi ve disk arasındaki uyum bozulmuştur. Çene eklemi bozuklukları, günümüzde yaygın bir kesimi etkisi altına almış durumdadır"

Alt çene eklemi neden olur?

Travmaya , tek taraflı çiğneme, uyurken diş sıkma, farkında olamadan diş gıcırdatma gibi nedenler yüzünden yaşanan problem depresona bağlı olabilir.

Diş Hekimi Genç, alt çene eklemi probleminin nedenlerini aktardı; "Çenelere yada eklem bölgesine gelen direkt travma (kaza ya da darbe sonucu), Tek taraflı çiğneme alışkanlığı, Diş eksiklikleri, Diş sıkma ve gıcırdatma, Stres, depresyon vs.Fizyolojik olmayan diş kapanışı, Eklemin gelişimsel defektleri(hipoplaziler vs.), Dejeneratif eklem rahatsızlıkları, osteoartritis, artrozis, Otoimmün hastalıklar, romatoid artrit, lupus."

Çene eklemi problemini yaşayan hastalar ağrıyı; her yutkunuşta, esnemede, çiğnemede ve konuşmada hissedebilirken, ağrı batıcı ve şiddetli ve ya donuk olarak sürekli etki edebilir. Doktor Genç, "Ağrı, eklemin yer aldığı, hemen çene önündeki bölgede olabileceği gibi birçok yere de yansıyabilir. Ağrı, ekleme yapışan kaslarda spazm oluşturarak yüze, başa, kulağa ve çeneye yansıyabilir. Tedavi seçenekleri: Hasta eğitimi ve koruyucu tedavi, Splint tedavisi, İlaç tedavisi, Egzersizler, Fizik tedavi, Manipülasyon, Psikiyatrik destek, Geç kalınmış vakalarda ileri tedaviler (Cerrahi vs.)" dedi.

Yorumlar